Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu’yla İkitelli’yi ziyaret ediyoruz... Firma kapasiteleri yüzde 50’nin altına düşmüş. İşyerlerinin yüzde 20’si kapanmış... Yüzde 80’i çekleri dolayısıyla kara listede. 70 bin kadar çalışanı işsiz kalmış

Türkiye’nin en büyük sanayi bölgesi İkitelli’de ekonomik krizin fotoğrafını çekiyoruz.
İşyerleri kapanıyor, işsizlik artıyor, vardiya sayıları düşüyor. Fabrikalar Afrika ülkelerine kaydırılıyor. Maliye takiplerinden dolayı ikinci, üçüncü şirketler kurulup ticaret döndürülmeye çalışılıyor.
CHP İstanbul Büyükşehir belediye başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu dün, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’ndeydi.
Yanında da TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Umut Oran’ın da katıldığı toplantıda ekonomik sorunlar öne çıkarıldı.

Türkiye krizin neresinde?
Oran buradaki konuşmasında, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, cumhuriyet dönemi karşılaştırmalarına yanıt olabilecek 2002-2008 dönemi ekonomik verilerine değindi.
Başbakan’ın ekonomik krize ilişkin “Teğet geçti” ve “Hamdolsun” yorumlarına da yanıt veren Oran verileri sıraladı:
“Türkiye, şirketleri borsada en çok değer kaybeden ülke; ocak ayında sanayi yüzde 21.3 gerilerken dünya ikincisi olan ülke Türkiye, aralık döneminde yüzde 13.6 işsizlik rakamıyla dünya birinciliği alan ülke de Türkiye”ydi.
Açık konuşmak gerekirse, bu tablonun hak ettiği biçimde salondan “Yandım, bittim” sesleri yükselmedi.
Korku mu, endişe mi, ilgisizlik mi bilemedim.

İkitelli yarı kapasite çalışıyor


Firmalar kara listeye girdi
7 milyon metrekare alana sahip olan İOSB’de 170 bin çalışan, 30 bin işyeri ve 38 kooperatif bulunuyor.
İkitelli’de işten çıkarmadan vardiyaların azalması ve kapasitenin düşmesi göze çarpıyor.
Toplantıya katılan sanayiciler iç ve dış talebin daraldığını, üretim kapasitelerinin yüzde 50’nin altına düştüğünü, işyerlerinin yüzde 20’sinin kapandığını, firmaların yüzde 80’inin çek ve senetlerinden dolayı kara listeye alındığını, 70 bin kadar çalışanın da işsiz kaldığını söylüyorlar.
İSKOBİR (İkitelli Küçük Sanayi Siteleri Yapı Kooperatifleri Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Akgün, “İkitelli’de makine sanayi çok gelişti. Yükte hafif pahada ağır ürünler yapıyoruz. Dolar ve euro dışında kalan yerlere ilgimiz artıyor. Rusya ile ticarette rubleye geçiyoruz, bu çok önemli. Türkiye’de bankacılık sistemi ve ekonomik düzen iş yapma olanaklarını ortadan kaldırıyor” diyor.
Türkiye’deki fabrikalarını söküp Afrika’nın balta girmemiş ormanlarına giden işadamlarına rastlıyoruz.
Öte yandan, aynı sanayiciler “Yerli malı kullanmalı” kampanyaları yapıyorlar.
İkitelli yarı kapasite çalışıyor


AKP’nin kurduğu şehir
İkitelli’nin imar sorunları da büyük. Yeni şehir planına göre sanayinin İstanbul dışına taşınması öngörülüyor. Buna karşılık İOSB’de modern sanayi siteleri yapılmaya da devam ediliyor.
Arsa Ofisi’nin TOKİ’ye devredilmesi nedeniyle arazilerin değerinin belirlenmesinde sorunlar yaşanıyor.
Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesi, yerleşim alanı içinde kalıyor.
Başakşehir belediye başkan adayı Mehmet Kaban, 35-40 bin konutun yer aldığı İOSB çevresinde, trafik sorununa dikkati çekiyor.
Cabani Ayakkabı’nın sahibi olan Kaban, aynı zamanda Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı. Kaban, AKP’nin kurduğu Başakşehir ile Altınşehir, Bahçeşehir üçgeninden oy istiyor.
İOSB’deki toplantıda Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’a ilk geldiğinde ziyaret ettiği Güvercintepe Mahallesi’nden bir bakkal da vardı. Ayakkabısındaki çamuru yeni yıkamıştı. Çocuğunun 80 kişilik sınıflarda okuduğunu söylüyordu.
İnşaatlarda ve tekstilde çalışan insanların oturduğu mahallede işsizlik korkutuyordu.

Haberin Devamı

İkitelli yarı kapasite çalışıyor

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu: Çalmayan, iş yapan bir adam olsun
Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin İstanbul’da belki de en çok almak istediği ilçelerden biri olan Başakşehir’deydi.
Başakşehir hem sanayi potansiyeli, hem de kent kültürü açısından “yeni bir model” uygulamanın mümkün olabileceği hamlıkta bir bölge.
Kılıçdaroğlu’na soru yöneltenler imar rantına dikkat çektiler:
Bedrettin Dalan döneminde 27 kata çıkılmıştı. Nurettin Sözen döneminde susuzluk ve çöp meselesi vardı, Kadir Topbaş döneminde de yerin altına 15 kat, üstüne 50 kat yapıldı.
Kılıçdaroğlu, gazeteci Uğur Mumcu’nun “Katil, katildir” sözünü hatırlatarak, “Hırsız hırsızdır; sağcısı solcusu olmaz” diyerek salona şöyle seslendi:
“Çalmayan, iş yapan bir belediye başkanı olsun, isteğimiz bu!”

Haberin Devamı

YARIN: ÇORLU
KAPANAN FABRİKALAR, KAHVEHANELER DOLUSU İŞSİZLER...