Türkiye her geçen gün farklı açılımlar yapıyor. Artık tek bir yöne bakmıyoruz. Yıllardır “Aman Pakistanlı kardeşlerimiz ne der?” diye düşünerek görmezden geldiğimiz Hindistan’la ilişkilerimizi farklı bir boyuta taşımak son zamanlardaki en önemli gelişmelerden biri. Bir diğer gelişme ise geçtiğimiz günlerde Malezya’da yaşandı. Malezya’nın en önemli işadamlarından biri olan Syed Mokhtar Albukhary’nin (Seyid Muhtar Elbuhari) Albukhary International University adıyla kurduğu üniversite Türkiye’den İbn Haldun Üniversitesi’yle çok önemli bir işbirliğine başladı.
Önemli bir anlaşma
Seyid Muhtar Elbuhari yıllarca öğrencilere burs verdikten sonra kendi üniversitesini kurmaya karar verir. 2010 yılında kurduğu üniversite bir müddet sonra umduğu gibi gitmez. Yaklaşık üç-dört yıl boyunca öğrenci kabul edemez. Merkezinde bir caminin bulunduğu üniversitenin kampüsünde yetimhane, lise, kütüphane ve derslikler var. Yaklaşık 250 dönümlük bir arazi üzerine inşa edilen kampüsün inşaat maliyeti de 200 milyon doların üzerinde.
Elbuhari’nin üniversiteyi kurarken temel motivasyonu dünyanın her bölgesinden eğitim imkanı zayıf olan Müslüman öğrencileri bir araya getirmek ve bu öğrenciler ülkelerine döndüklerinde son derece önemli hizmetlerde bulunmalarını sağlamak.
Elbuhari üniversiteyi istediği seviyeye getiremeyince çeşitli arayışlara girer. Annesi Sharifah Rokiah (Şerife Rukiye) “Oğlum sen en iyisi bu üniversitenin anahtarını Türklere teslim et. Gözün arkada kalmaz” der. bunun üzerine Elbuhari, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la bir görüşme yapar. “TÜRGEV İstanbul’da İbn Haldun Üniversitesi’ni faaliyete geçiriyor. Onlarla görüşün, hayırlı olsun” cevabını alan Elbuhari üniversitenin mütevelli heyeti başkanı Prof. İrfan Gündüz, başkanvekili Bilal Erdoğan ve rektör Prof. Recep Şentürk’le bir araya gelir. Şartlar konuşulur ve anlaşma sağlanır.
Geçtiğimiz günlerde işte bu anlaşma Elbuhari’nin memleketi Alor Setar’da imzalandı. Her iki üniversite de 2017-2018 eğitim yılında öğrenci kabülüne başlayacak. Yapılan anlaşmayla beraber Elbuhari Üniversitesi Mütevelli Heyeti’ne Prof. İrfan Gündüz, TÜRGEV Mütevelli Heyeti üyesi Bilal Erdoğan, Prof. Recep Şentürk ve genç işadamı Abdulkadir Karagöz girdi.
Burs imkanları mevcut
Üniversiteyi, öğrencilerle buluşturmak için atılan adımlardan bir de Mental İnsan Kaynakları tarafından yürütülen dil bursu programıydı. İlki 2016 yazında yapılan programın, ikincisinin mezuniyet töreni de bu anlaşma vesilesiyle yapıldı. Bu programa sadece Türkiye’den değil, tüm dünyadan öğrenciler katılabiliyor. Son programa 24 farklı ülkeden öğrenci katıldı. İlk programın konusu dil ve kültürdü, ikincisi ise liderlik ve yönetici yetiştirme konusundaydı. 1 Temmuz’da başlayıp 1 Eylül’e kadar sürecek programa başvurular dilbursu.com adresinde devam ediyor. Ayrıca program çerçevesinde çeşitli burs imkanları da mevcut.
Bütün bunlar yumuşak gücümüzü (soft power) artıracak son derece önemli adımlar. Daha önce bu köşede defalarca yumuşak gücün öneminden bahsettim. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi sadece sanayi ve finansal gücüyle değil, diğer başka kriterlerle de ölçülüyor. Bu kriterlerden biri de ülkede bulunan yabancı öğrenci sayısı ve çeşitliliğiyle söz konusu ülkenin kaç farklı ülkede öğrencilerinin bulunduğu.
Atılan bu adımla, Türken Vakfı’yla yaptığı işbirliği sonucu bir ayağı New York ve Londra’da olan İbn Haldun Üniversitesi doğuyla olan bağlarını da sağlamış oldu.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024