Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgiye erişim artık daha hızlı. Önümüzdeki onyıllarda bunun etkilerini dünyanın hemen hemen her toplumunda daha fazla göreceğimiz aşikar. İnternet şimdiden insanoğlunun en büyük icatlarından biri olarak gösteriliyor.
Tabii ki bu bilgi akışından sanat dünyası da son derece etkileniyor. Önceden bir sanat eserini sergilendiği müzede ziyaret etmek şartken şimdilerde sanal gerçeklik gözlükleriyle, üç boyutlu olarak müzeleri gezmek mümkün. Sanat eserleri özel tarayıcılar sayesinde her türlü araştırmada, incelemede kullanılmak üzere sanatseverlerin ve sanat tarihi profesyonellerinin dikkatine ve bilgisine sunuluyor. Tüm bu gelişmeler sayesinde, artık daha ulaşılablilir olan sanat daha geniş çevrelerce ilgi görebiliyor. Teknolojinin gelişmesi ve sanal gerçeklik sanıldığının aksine müzelerin ziyaretçi sayılarını azaltmıyor, artırıyor.
Bir açığı kapatacak
Eminim pek çoğunuz fotoğraf paylaşım uygulaması olan Instagram’ı duymuşsunuzdur. Ben şahsen birçok müzeyi, galeriyi, sanatçıyı takip ediyorum. Böylelikle özellikle yeni sergilerden ve eserlerden haberdar olma şansımı artırmaya çalışıyorum. Çinli ünlü çağdaş sanatçı Ai Weiwei’in yeni eseriyle de ilk kez sanatçının Instagram hesabı sayesinde karşılaştım. Prag’daki Veletrizni Palace’ta gösterilen eser dünyanın yaşadığı mülteci dramına bir isyan niteliği taşıyor.
Geçtiğimiz günlerde Art Dubai sanat fuarında Dubai merkezli ama tüm dünyaya açık, İngilizce bir arayüze sahip, sanat eserleri ve sanatçılar için tasarlanmış Creatopia isimli oluşumla tanışma fırsatı buldum. Henüz başlangıç aşamasında olan platform gerekli yaygınlığa erişirse (ki görünene göre yakın zamanda arzu edilen noktaya gelecek), özellikle genç sanatçılar için çok önemli fırsatlar barındırıyor. Genç sanatçılardan sık sık duyduğum bir serzeniştir eserlerini sergileyememek, sanatseverlere ulaşamamak. Creatopia bu açığı kapatmaya aday. Körfez ülkelerinin maddi desteklerini de göz önüne alırsak yakın zamanda yapacakları tanıtım hamlesiyle adından çok daha sıkça söz ettirecek. Sitenin ayrıca son derece kullanıcı dostu uygulamasını akıllı telefonunuza indirerek alıştığımız sosyal medya mecraları gibi kullanabilirsiniz.
Farklı bir kanal
Bugün bahsetmek istediğim bir başka site internet üzerinden yayın yapan bir televizyon kanalı: Ikono TV. Alışkın olduğumuz televizyon kanalları formatının tamamen dışında. Öncelikle kanalda dil engeli yok çünkü konuşma ya da anlatım yok. Sadece görüntülerden oluşan bir kanal. Stream özelliği olduğu gibi sadece belirli konulardaki görüntüleri izleme şansınız da mevcut. Böylelikle mesela çağdaş sanattan hiç hoşlanmıyorsanız çağdaş sanatla alakalı eserler karşınıza çıkmıyor. Kafelerde, otellerde, bekleme salonlarında rahatlıkla yer alabilecek bir site. Hem Apple TV uygulaması hem akıllı telefon uygulamaları sayesinde istediğiniz zaman hemen her platformdan erişmeniz mümkün.
Bütün bu yenilikler sanata erişimi kolaylaştırıyor. Biz sanatseverler için bulunmaz birer nimet. Tabii ki sadece bu iki site değil, bunlara benzer onlarca içerik sağlayan mecra var. Hepsini birden takip edebilmek imkansız. Bu kadar çeşitliliğin olduğu yerde her zaman kaliteli içeriğe erişmek mümkün değil ama erişebilir olmak son derece önemli. n
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024