Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Türkiye’nin bu yıl mezun olan yeni nesil sanatçı adaylarının eserleri 4 gün boyunca Özel Galata Rum Okulu’nda sergilenecek; yepyeni daha önce hiç görmediğimiz sanatçılarla karşılaşacağız

21 Aralık Perşembe günü Özel Galata Rum Okulu’nda 4 gün sürecek bir etkinlik başlıyor. İlk kez gerçekleşecek olan etkinliklikte Türkiye’nin bu yıl mezun olan yeni nesil sanatçı adayları 23 kişiden oluşan uluslararası bir seçici kurulun değerlendirmesiyle eserlerini sergileyecekler.
BASE, Türkiye’deki ilk kollektif güzel sanatlar yeni mezunları sergisi olma iddiasını taşıyor. Ayrıca bu sergiyle beraber 4 gün boyunca devam edecek toplam 30’u aşkın panelde 75 konuşmacı yer alacak. Bu konuşmalar Türkiye’de sanat dünyasına ışık tutacak, yön gösterecek, bulunduğu yeri daha iyi anlamasına neden olabilecek nitelikte görünüyor. Umarım bu konuşmaların tamamı kayıt altına alınıp en azından internet üzerinden video olarak ya da bir kitap olarak neşredilir. Böylelikle ortaya daha kalıcı, Türkiye sanat tarihi incelemeleri açısından ilerleyen yıllarda başvuru kaynağı olarak değerlendirilecek bir eser ortaya çıkar.
Gelelim sergi kısmına... Tamamı bu yıl mezun olacak öğrencilerden oluştuğu için yepyeni daha önce hiç görmediğimiz sanatçılarla karşılaşacağız. Sadece biz sanatseverler değil, koleksiyonerler ve galeriler de bu sanatçılarla yeni tanışacaklar. Bu şekilde bir sanat hamiliğinin yapılmış olması bile başlı başına ülkemizde sanatın ilerleyen yıllarda daha da gelişmesine vesile olacaktır. Serginin seçici kurulunda da sanat tarihçisi Ahu Antmen, Delfina Vakfı kurucusu Aaron Cezar, grafiker Stephan Bundi, sanatçı Hera Büyüktaşçıyan gibi alanında önde gelen Türkiye’den ve yurtdışından isimlerin yer alması seçkinin kalitesine dair bir ipucu veriyor. Bu yıl ilk kez gerçekleşecek etkinlik umarım önümüzdeki yıllarda da devam eder.

Haberin Devamı

Çağdaş sanatta portre

Pera Müzesi’nde “Bana Bak!” isimli sergi geçtiğimiz günlerde açıldı. Tamamı “portre”lerden oluşan sergi 4 Mart 2018 tarihine kadar açık kalacak. İspanyol

SANATIN YENİ HAMİLERİ
”la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerden oluşan sergi çağdaş sanatta portre türüne odaklanıyor ve sanatveserlere temsil, aitlik, kimlik gibi konularda farklı bir bakış açısı sunuyor. Aralarında Jean-Michel Basquiat, Bruce Nauman, Cindy Sherman, Antoni Tapies, Sue Williams gibi çağdaş sanat dünyasında daha fazla tanınan ve bilinen sanatçıların da bulunduğu sergide Eduardo Arroyo’nun “Ressam” isimli eseri ve Christian Boltanski’nin “El Gaso Gazetesi’nin 1987 yılına Ait Arşivleri” isimli yerleştirmesi son derece dikkat çekici. Özellikle Boltanski’nin eserini serginin kataloğundaki görseliyle mukayese edince son derece başarılı bir küratöryel dokunuşun izlerini görüyorsunuz.
la Caixa Vakfı Çağdaş Sanat Koleksiyonu 1985’te oluşturulmaya başlanıyor. Vakfın merkezi İspanya olmasına rağmen koleksiyonda birçok ülkeden, üsluptan ve eğilimden sanatçıya yer vermeye çalışıyor. Çok farklı kökenlere ve kuşaklara ait, içlerinde çağdaş sanatın önde
gelen isimlerinin de bulunduğu sanatçılar arasındaki bağlara ve değişmeyen ilişkilere vurgu yapan projelerin özelliği birbiriyle bağlantılı yapısıdır. Koleksiyonda yaklaşık 1000 eser yer alıyor.

Haberin Devamı

Önemli bir kitap

Haberin Devamı

Uzun zamandır yeni yayımlanan bir kitabı gördüğümde bu kadar heyecanlanmamıştım. Hece Yayınları inceleme dizisinden çıkan Hashim Cabrera’nın yazdığı

SANATIN YENİ HAMİLERİ
“İslam ve Çağdaş Sanat” isimli eseri alır almaz hemen okumaya başladım ve elimden bırakamadım. Alanında yazılmış nadir eserlerden biri olması nedeniyle son derece önemli bir kitap. Özellikle Endülüs sanatının çağdaş sanattaki yansımalarını ve izlerini göstermesi, müthiş ayrıntıları gözler önüne sermesi eseri eşsiz kılıyor. Geleneksel sanat ve çağdaş sanatla ilgilenen herkesin mutlaka okuması gereken bu eseri şiddetle tavsiye ediyorum.