Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Bu yıl 3. kez düzenlenen Star Gazetesi Necip Fazıl Ödülleri’nin kazananları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Şiir ödülü Ebubekir Eroğlu’nun, hikaye-roman ödülü Cihan Aktaş’ın, fikir-araştırma ödülü Yaşar Çağbayır’ın, ilk eserler ödülü Emel Özkan ve Mustafa Çiftci’nin ve son olarak saygı ödülü yaşayan en büyük Türk hikayecisi Mustafa Kutlu’nun oldu. Jüri heyetinde Beşir Ayvazoğlu, Fatih Andı, Nurcan Yurdakul, Osman Konuk ve Turan Karataş’ın olduğu ödüle herhangi bir başvuru yapılmıyor. Jüri üyeleri o yıl ödüle layık gördükleri kişileri tamamen kendileri belirliyorlar.

Haberin Devamı

Mustafa Kutlu’nun olağan  hikayeleri


Bu yıl iki kitabı yayımlanan ve Necip Fazıl Onur Ödülü’ne layık görülen Mustafa Kutlu’nun hikayeciliği üzerinde son yıllarda çok fazla çalışma yapılırken 2012 yılında “Uzun Hikaye” isimli muhteşem kitabı Osman Sınav tarafından beyazperdeye aktarıldı. İnanıyorum ki Mustafa Kutlu’nun her hikayesi bir gün sinemaya uyarlanacak. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan son hikaye kitabı “İyiler Ölmez”de Mustafa Kutlu bu durumun farkında olduğunu kitapta okurlarıyla giriştiği diyalogda belirtiyor. Son dönem Hollywood dizilerinde sıkça kullanılan filmin başkarakterinin hikaye akışı esnasında konuyu bırakıp izleyiciye seslenişini Kutlu yıllardır kitaplarında zaten yapıyor.

Deneme kitabı

Şimdiye kadar hiç Mustafa Kutlu kitabı okumamış ve bu satırları okuyan varsa hemen en yakındaki kitabevine gidip herhangi bir hikaye kitabını alabilirler. Elinizden bırakmak istemeyeceğiniz, hayatın olağan akışı içinde geçen olağanüstü hikayeler okuyacaksınız.

Bu yıl yayımlanan diğer Kutlu kitabı ise denemelerden oluşuyor: “Bir Demet İstanbul”. Yazarın çeşitli zamanlarda İstanbul üzerine yazdığı denemelerin bir araya gelmesiyle oluşan kitabı okurken bu mega şehirde bazı sorunların hâlâ çözüm beklediğini görmek mümkün. Kitapla alakalı tek eleştirim keşke yazıların ilk kez hangi tarihte yayımlandıklarıyla beraber Kutlu’nun bugün söz konusu yazıdaki bahisle ilgili düşüncesini de okuyabilseydik.

Son olarak üç yıl gibi kısa bir sürede bu kadar etkin ve prestijli hale gelen Star Gazetesi Necip Fazıl Ödülleri’nin önümüzdeki yıllarda uluslararası boyutta olması için hazırlıkların yapıldığını belirtmek isterim.

Haberin Devamı

“Alepponica” hangi müzede sergilenecek?

Mustafa Kutlu’nun olağan  hikayeleri

Son yüzyılın en bilinen sanatçılarından Pablo Picasso’nun 1937 yılında İspanya İç Savaşı sırasında Nazi Almanya’sının Guernica şehrini bombalamasını anlatan “Guernica” isimli tablosu savaş karşıtlığının gayriresmi simgesidir. 7.76 metre eninde, 3.49 metre yüksekliğindeki tablo Madrid’deki Reina Sofia Müzesi’nde sergileniyor. Tablonun bir kopyası da Birleşmiş Milletler binasında Güvenlik Konseyi salonunun girişinde yer alıyor. Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak’a saldırı kararı çıktıktan sonra dönemin ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın bu tablo önünde savaş kararı aldıklarını açıklayamayacağını düşünerek tabloyu mavi bir perdeyle kapattırması büyük yankı uyandırmıştı.

Halep’te yaşanan insanlık dramı karşısında sessiz kalmayan Portekizli karikatürist Vasco Gargalo, Guernica’dan ilhamla “Alepponica” isimli eseri ortaya çıkarttı. Sanatçı yaptığı açıklamada Suriye’de yaşanan anlaşmazlığın neden olduğu gerçekleri aktarmak için “Guernica”yı tekrar tasarladığını belirtti. bunu yaparken de kendi stili olan karikatürü kullandı.

Ortaya çıkan eserde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin boğayla gösterilirken, ABD Başkanı Barack Obama resmin tam ortasında yer alan atla temsil edildi. Obama’yı temsil eden atın ezdiği elinde silah tutan el Suriyeli muhalifleri işaret ederken Suriye rejimi Devlet Başkanı Beşar Esad ise elinde bombalarla Halep’e bomba atarken görülüyor. Sanatçı Suriyelilerin çektiği acının Guernica’da yaşananlardan çok farklı olmadığını belirtti. Umarım Suriye’de yaşanan bu zulme karşı başta Türkiye’den olmak üzere tüm dünyadan sanatçılar, şimdiye kadar gösteremedikleri tepkiyi, en şiddetli şekilde gösterirler. n