Türkiye’de sanat kitaplarına olan ilgi her geçen gün artıyor. Sanat alanında kitap neşreden yayınevi sayısı ise arzu edilen kadar olmasa da büyük artış sağladı. Bu yayınevlerinin son örneği Hep Kitap.
İngiltere merkezli yayınevi Lauren King’in “This is...” başlığını taşıyan serisini görünce çok sevmiştim. Son derece yalın bir üslupla sanatçıların hayatlarını ve sanat anlayışlarını başarıyla aktaran bir seriydi. Hep Kitap muhteşem bir iş yaparak bu seriyi Türkçeye kazandırıyor. Şimdilik Dali, Leonardo da Vinci, Warhol, Van Gogh, Gauguin yayımlandı. Serinin diğer kitapları da yakında raflarda yerini alacak. Böylelikle 16 kitaplık şahane bir set ortaya çıkacak. Serinin diğer kitapları şu şekilde: Bacon, Caravaggio, Cezanne, Frank Lloyd Wright, Goya, Kandinsky, Magritte, Matisse, Monet, Pollock, Rembrandt.
Seride her sanatçıyı farklı bir yazar ve illüstratör ikilisi ele almış. Kitapların baskı kalitesi sayesinde hem sanatçının eserini net bir şekilde görebiliyoruz hem de illüstrasyonlar amacına gerektiği gibi hizmet ediyor. Böylelikle sanatçının hayatını ve eserlerini bir arada görerek daha rahat öğrenmek mümkün.
Yalın bir üslup
Eserler hakkındaki açıklamalar, o esere daha rahat nüfuz etmenize ve içselleştirmenize fırsat tanıyor.
Kitaplar son derece yalın bir üslupla kaleme alınmış. Böylelikle sanat uzmanı olmadan bu sanatçılar hakkında epey bilgiye sahip olabiliyorsunuz. Bu serinin özellikle genç okurların ilgisini çekeceğini düşünüyorum.
Ayrıca kitapların arka kapağında o sanatçıdan bir alıntı var.
Salvador Dali: “Her sabah uyandığımda müthiş bir haz duyuyorum. Salvador Dali olmaktan keyif alıyorum, kendi kendime hayranlıkla, ‘Bu Salvador Dali bugün nasıl bir olağanüstülük yapacak’ diye soruyorum.”
Andy Warhol: “Andy Warhol hakkında her şeyi öğrenmek istiyorsanız resimlerimin görünüşüne, filmlerime ve bana bakmanız yeterli. Oradayım. Ötesinde bir şey yok.”
Bir kitap yayıncı bekliyor
İçinde bulunduğumuz durumla alakalı özlü söz ya da hazırcevaplılık sergileyebileceğimiz alıntı aklımıza çoğunlukla sonradan gelir. Geçtiğimiz yıllarda yayımlanan, ve maalesef baskısı bulunmayan, “Asla Söyleyemeyeceğiniz İlginç Şeyler” isimli kitap tam da bu realite üzerine kuruluydu. Binlerce alıntıdan oluşan kitaba bir
sahafta denk gelirseniz kaçırmamanızı tavsiye ederim çünkü bir bibliyoman deyişinde söylendiği gibi: Eski kitabı görünce, yeni kitabı çıkınca almak gerekir.
Geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük ve prestijli yayınevlerinden biri olan Phaidon “Art is the highest form of hope” yani “Sanat umudun en yüce biçimidir” başlıklı bir alıntılar kitabı yayımladı. Kitabın adı yaşayan en pahalı ressam olan Gerhard Richter’ten geliyor. Kitap sadece sanatçılardan alıntılardan oluşuyor. Bu alıntılar; tavsiye, sanat, sanat piyasası, sanat okulu, sanatçı, izleyici, güzellik, şans, çocukluk, işbirliği, yaratıcı süreç, günlük iş, disiplin, çizim, içki ve uyuşturucu, sergi, başarısızlık, çerçeve, kimlik, etki, ilham, niyet, ışık, kısıtlama, stüdyo, heykel, felsefe, doğa gibi başlıklar halinde sıralanmış. Tasarımıyla da göz dolduran bu kitabın en kısa sürede Türkçeye çevrileceğine inanıyorum. Sosyal medyanın son derece yoğun olarak kullanıldığı bir dönemde mutlaka gerekli ilgiyi de görecektir. Ülkemizde sanatın biraz daha sevilmesine katkısı sağlayacaktır.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024