Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

İstanbul’un, dolayısıyla Türkiye’nin en önemli sanat etkinliklerinin başında gelen Contemporary Istanbul kısaca CI, 11. kez sanatseverlerle buluştu. 3-6 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen etkinlikte 20 ülkeden 70 galeri, 520 sanatçı, 1500’den fazla eser yer alıyor.

Ülkemizin içinden geçtiği çalkantılı günlerde her şeye rağmen uluslararası bu etkinliği başarılı bir şekilde gerçekleştiren başta Ali Güreli olmak üzere bütün ekibi tebrik etmek gerekiyor. Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli’nin açıklamaları fuarın dünü, bugünü ve geleceğiyle ilgili çok önemli bilgiler içerirken çağdaş sanat piyasasının anlaşılması için de ipuçları sunuyor.

Haberin Devamı

“2000’li yılların başında sayısı 20’yi geçmeyen çağdaş sanat fuarları son 10 yılda bölgesel fuarları da sayarsak 269 gibi bir sayıya yükseldi. Sanata yatırım yapan koleksiyonerlerin zamanının daralması ve bu sebeple daha seçici olması fuarların ön plana çıkmasına katkıda bulunuyor. Fuarların ikinci bir özelliği de bienallerde olduğu gibi genç sanatçıların ilk kez sunulduğu veya tanınan bir sanatçının yeni bir işinin ilk kez sergilendiği sanat etkinlikleri olmasıdır. Fuarlar ayrıca galerilerin koleksiyonerlerle buluşması için de elverişli bir ortam sağlamaktadır. Dünyada özellikle son beş-altı yılda online satışlar yüzde 24 oranında arttı.”

Ali Güreli yaptığı açıklamada ayrıca İstanbul’ün dünya kültür-sanat gündeminde çok daha yoğun bir şekilde anılmasına neden olacak gelişmenin de müjdesini verdi. Her yıl kasım ayında düzenlenen Contemporary Istanbul artık eylül ayında düzenlenecek. Bunun sebebi ise iki yılda bir İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Bienali’nin oluşturduğu yoğun sanatsal atmosfere katkı sağlayarak dünya sanat gündeminde eylül ayında İstanbul’a özel bir yer açmak. İstanbul Bienali hali hazırda Türkiye’deki en yoğun ve en aktif sanat etkinliği. Birçok galeri sergilerini bienalle eş zamanlı olarak açıyor. Sanatseverler açılıştan açılışa yetişmeye çalışıyor, yayınevleri çağdaş sanata dair kitaplarını bu dönemde neşrediyor, sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor. Contemporary Istanbul’un da aynı döneme alınması çarpan etkisiyle çok daha ciddi bir yoğunluk oluşmasına neden olacak.

Haberin Devamı

Fuarda neler var?

Peki fuarda bu yıl bizi neler bekliyor. Bu yıl ilk kez düzenlenen Collectors’ Stories bölümü beni en fazla cezbeden kısım oldu. Türkiye’nin önde gelen 60 koleksiyoneri 120 eserini sanatseverlerle paylaşıyor. Koleksiyonerlerin sergilenecek eserleri kendilerinin seçtiğini ve Contemporary Istanbul’un artistik danışmanı Marc-Oliver Wahler’in küratörlüğünde sergilendiğini belirtmek isterim. Ayrıca bu sergi CI Publications’ın da ilk kitabı olarak yayımlanacak. Umarım bu yayınevi Türkiye’nin sadece çağdaş sanat alanında kitaplar yayımlayan ilk yayınevi olur. Türkiye’de bu alandaki eksikliği en iyi bilen kişilerden Contemporary Istanbul icra kurulu üyesi, eleştirmen, küratör, akademisyen ve yazar Hasan Bülent Kahraman danışmanlığında mükemmel bir yayınevi olacağına inancım tam.

Haberin Devamı

Fuarda benim en fazla dikkatimi çeken sanatçılar ise eserleriyle estetik değeri son derece yüksek soyut hikayeler anlatan İranlı Niloufar Banisadr, gelenekle çağdaş sanatı birleştiren Murat Palta, Filistinli Sharif Waked, kendine has uslübuyla İhsan Oturmak, geleneksel motifleri çağdaş sanatla birleştiren Fatma Zeynep Çilek.

CI Solo Shows bölümündeki İlhan Koman, Shahriar Ahmedi, Agnieszka Brzezanska, Ahmet Güneştekin ve Ahmet Ertuğ’un eserleri de mutlaka görülmesi gerekenler listemde yer alıyor.

Çağdaş sanata merakınız ve ilginiz olmasa bile ziyaret ettiğinizde mutlaka beğeneceğiniz eserlerle karşılaşacağınız Contemporary Istanbul’a yolunuzu düşürmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca çocuğunuzla da gittiğiniz takdirde Ülker Çocuk Sanat Akademisi’nde onun da çok güzel zaman geçireceğine hiç şüpheniz olmasın. n