İlk defa düzenlenen Hollywood Türk Filmleri Festivali son derece başarılı ve etkiliydi. Festivalde Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar aday adayı olan “Ayla”yı da izleme fırsatı buldum.
Geçtiğimiz günlerde Hollywood Türk Filmleri Festivali’nin birincisi düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde, Türk Hava Yolları sponsorluğunda yapılan festivalde ülkemizin Oscar adayı olarak gösterilen “Ayla” filmini de izleme fırsatı buldum. Festival ilk olmasına rağmen son derece başarılı ve etkiliydi. Son dönemlerde bazı sıkınıtılar yaşamamıza rağmen ABD İçişleri Bakanı Ryan Zinke’nin katılması son derece önemliydi.
Adettendir festivallerdeki konuşmalar kısa tutulur ama bu geleneği bilmeyen Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan müsteşar yardımcısı Nihat Gül’ün konuşması hem son derece uzun hem de son derece gereksizdi hele hele sinemanın mucitlerine sinemayı anlatmaya kalkması son derece anlamsızdı. Festivalde onur ödülü alan Jacqueline Bisset’nin hükümetimizi kulaktan dolma bilgilerle eleştirmesini Nihat Gül’ün alkışlamasına ise anlam veremedim.
Festival başkanı ve Golden Globe üyesi tek Türk olan Barbaros Tapan ve festivalin kurucularından Tekin Girgin’i tebrik ederim. İlerleyen yıllarda sinemamızın Amerika’da tanınmasında daha da fazla katkısı olacağına hiç şüphem yok.
Açılış filmi “Ayla”
Kısaca festivalin açılış filmi “Ayla”dan da bahsetmek istiyorum. “Ayla”, Kore Savaşı esnasında yaşanmış bir olayın beyazperdeye aktarımı. Filmin bazı alanlarda aksaklıkları olsa da anlattığı hikayenin son derece kuvvetli olması nedeniyle izleyicilerin büyük çoğunluğu gözyaşlarına hakim olamadı. “Ayla”nın 25 Ekim - 2 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen Uluslararası Asya Filmleri Festivali’nin (Asian World Film Festival) açılış filmi olması da Koreli dostlarımızın ve filmin yapım ekibinin başarısı. Ülkemizin yurtdışında en fazla tanınan oyuncularından Tuba Büyüküstün’ün ise festivalde jüri üyesi olması her geçen gün artan yumuşak gücümüzün bir göstergesi.
Skandallar diyarı Antalya
Antalya Film Festivali başladı. Ai Weiwei’in “Human Flow” (İnsan Seli) isimli belgeseli de görücüye çıktı. Belgeseli izleme fırsatım olmadı. Zaten belgeselin gösterimi de yarım kaldı. Yapımcı firmaya göre ses ve görüntü arasındaki uyumsuzluktan dolayıydı bu yarım kalma ve telafi edilecekti. Ama biraz araştırınca işin aslının bu şekilde olmadığı hemen ortaya çıktı. Çinli çağdaş sanatçı Ai Weiwei’nin belgeseli dünyadaki mültecileri ele alıyor. Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkelerden biri olan Türkiye’ye çok çok az yer ayrılmış olması, “500.000 Kürt Türkiye’de mülteci durumunda” gibi akıl almaz tanımlamalar ve PKK’lı teröristlere “gerilla” denilmesi sonucu oluşan protestolardan dolayı gösterimin yarım kaldığı sonradan anlaşıldı. Bu belgeselin Sabancı Müzesi’ndeki sergi kapsamında da gösterileceği duyurulmuş. Acaba bu gösterim gerçekleşecek mi? Antalya Film Festivali, ulusal yarışmanın kaldırılmasıyla gündeme gelmişti bu yıl daha çok. Şimdi de bu skandaldan sonra Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel umarım yaptığı yanlışın farkına varmıştır. Bakalım istifası istenen başkanlar kervanına Menderes Türel de katılacak mı?
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024