Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz haftalarda bu köşede Üsküdar Belediyesi bünyesinde yayımlanan “Üsküdar” dergisi için “örnek bir dergi” ifadesini kullanmış ve diğer belediyelerin de bu şekilde nitelikli dergilerin yayımlanmasına olanak sağlayıp gerekli imkanları vermesi gerektiğini belirtmiştim.

Çiçek gibi dergi

Zeytinburnu Belediyesi’nin yeni yayını “Z Dergi”nin kapak tasarımını tam da bu yazıyı yazdığım dönemde sosyal medyada gördüm. Dergilerin kapak tasarımlarının son derece önemli olduğunu, çünkü dergi kapaklarının adeta bir vitrin olduğunu düşünen birisi olarak kapak tasarımını ilk görüşte çok beğendim. Dergi elime ulaşınca ise açıkçası çok şaşırdım.

Haberin Devamı

Öncelikle derginin hacminden bahsetmem gerekiyor. Tam 462 sayfalık büyük boy bir yayından söz ediyoruz. Her sayfanın tasarımına büyük özen gösterilmiş. Türkiye’de bu kadar iyi bir yayının ortaya çıkması yayın dünyasına olan güvenimi tazeledi. Dergi mevsimlik olarak yayımlanacak ve her sayıda bir tema ele alınacak. İlk sayının temasıysa bitki ressamlığı. Hem sanat hem de bilimin bir parçası olan bitki ressamlığıyla alakalı sadece ülkemizden değil dünyadan en önemli isimler derginin bu sayısında buluşuyor.

Ekolojik değerimizi hatırlatıyor

Derginin genel yayın yönetmenliğini Muhammed Nur Anbarlı yapıyor. Derginin yayın kurulunda ise Aykut Ertuğrul, Erdem Zekeriya İskenderoğlu, İrfan Çalışan, Murat Dinçer Çekin, Murat Gür, Süleyman Berk ve Süleyman Faruk Göncüoğlu yer alıyor. Ayrıca her sayıda işlenecek konuyla alakalı tema editörleri yer alacak. İlk sayının tema editörleri Gülnur Ekşi, Hülya Korkmaz, Işık Güner ve Mehmet Bilgin.

Derginin genel yayın yönetmeni Anbarlı yaptığı açıklamada “Bitki ressamlığı, tarih içinde geriye doğru giderek karakteristik örnekler sunan, kendi tarihi ve kültürel arkaplanımız içindeki gelişimi öykülendiren, ardından nihayet günümüzdeki durumu anlatan bir akış içinde hazırlandı” ifadelerini kullanarak derginin çizgisine dair ipuçlarını açıklıyor.

“Z Dergi”nin ilk sayısında benim en çok dikkatimi çeken yazılardan çok kısaca bahsetmek istiyorum. Yıllar önce yaptığım bir ziyarette ilk görüşte âşık olduğum Kalkandelen, Makedonya’da yer alan Alaca Camii’nin süslemeleri üzerine Kemal Kaya’nın yazısı hem caminin tarihine ışık tutuyor hem de süslemelerinin özelliklerini son derece başarılı bir şekilde anlatıyor. Çin, Avustralya, Japonya ve İran’daki bitki ressamlığına ayrılan bölümler de diğer ülkeleri anlamaya son derece yardımcı oluyor. “Türkiye’nin Flora Zenginliği” başlıklı yazısıyla Mecit Vural ve Gülnur Ekşi sahip olduğumuz önemli bir ekolojik değeri hatırlatıyor. Gerladine Mackinnon’un yazısı ise 19’uncu yüzyıl sonlarında doğabilimcilik alanındaki en önemli çalışmaları yapmış olan Marianne North’u ve onun harikulade dünyasını ele alıyor. Ve tabii ki Nurhan Atasoy’un “Osmanlı’nın Çiçekleri” başlıklı yazısı son derece önemli.

Haberin Devamı

Son olarak belirtmem gereken bir iki husus var: Dergiyle beraber hediye edilen kartpostallar adeta birer sanat eseri. Bu kartpostallar hem tasarım hem de baskı olarak o kadar özenli hazırlanmış ki çerçeveletip duvarınıza asmanız mümkün. Ayrıca zdergisi.istanbul web sitesi üzerinden veya ios ve/veya android uygulamaları üzerinden dergiye ücretsiz şekilde erişebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Umarım derginin ilerleyen sayıları da aynı şekilde devam eder. Ve Türk yayın dünyasındaki önemli bir boşluğu doldurur. Bu yayının diğer belediyelere örnek olması gerektiğini de belirtmeden edemeyeceğim. Başta derginin genel yayın yönetmeni Muhammed Nur Anbarlı olmak üzere bütün ekibi tebrik ederim.