Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Andy Warhol: 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından. Dünyaca ünlü sanat eleştirmeni Arthur C. Danto’nun “Brillo Kutusu: Post-Tarihsel Perspektiften Görsel Sanatlar” isimli kitabında da belirttiği gibi Andy Warhol, Batı sanatının müesses nizam ve gidişatını sona erdirip sanatın icra, idrak ve teşhir edilme biçimini değiştiren bir çoğulculuk anlayışına öncülük etti.

Geçtiğimiz günlerde Amerikalı yönetmen Lisanne Skyler’ın bir belgeselini izleme

Brillo Kutusu’nun inanılmaz hikayesi
imkanım oldu. “Brillo Box / Brillo Kutusu” adını taşıyan belgeselde Skyler, 1969’dan başlayarak bir Brillo Kutusu’nun hikayesini anlatıyor. Bilmeyenler için Brillo Kutusu’nu biraz açıklamak yararlı olacak. Warhol’un bu eseri tıpkı “Campbell’s Soup Cans / Campbell Çorba Kutuları” gibi ticari olarak satılan bir nesneyi ufak değişikliklerle sanat eserine çevirmiştir.

Haberin Devamı

1969 yılında Lisanne Skyler’ın ailesi 1000 dolarlık bir Andy Warhol Brillo Kutusu satın alır. Popüler Brillo sabunluk ürün paketinin tam bir kopyası olan Warhol’un Brillo Kutuları, ilk önce sanat dünyasında büyük tartışmalara neden oluyor. 40 yıl sonra, aynı heykel 2010’da rekor kıran bir Christie’s açık artırmasında 3 milyon dolardan fazlasına satıldı.

Yönetmen kişisel hikayesini Andy Warhol’un da dahil olduğu pop art akımın tarihiyle harmanlıyor. Belgeselde New York’lu ailesinin oturma odasından küresel çağdaş sanat piyasasına doğru ilerleyen Andy Warhol heykelini izleyerek sanatın nasıl “değer” kazandığına ışık tutmaya çalışıyor. Tabii bunu yaparken aile içindeki tartışmalar ve fikir ayrılıkları da önemli bir yer kaplıyor.

Belgeselde sanat eserinin 40 yıllık serüveni anlatılırken Amerikan orta sınıfının da değişimi gözler önüne seriliyor.

Ekrem Hakkı Ayverdi anısına

Restoratör, koleksiyoner ve mimarlık tarihçisi olarak son derece önemli işlere imza atan Ekrem Hakkı Ayverdi vefatının 30. yılında, 2014’te bir sempozyumla anılmıştı. Kubbealtı Neşriyat bu sempozyumdaki 12 bildiriyi neşretti. “Osmanlı Mimarlık Kültürü” başlığı altında bir araya gelen bildiriler yazarları tarafından makale haline getirildi. Böylelikle geçmişe sahip çıkmanın ve muhafaza etmenin nasıl daha iyi yapılacağına dair önemli bir eser ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Van Gogh’tan Kutluğ Ataman’a

Dünyanın önde gelen çağdaş sanat galerilerinden Saatchi, 30 Mart’ta “selfie” konulu bir sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. “From Selfie to Self- Expression / Özçekimden Kendini İfade Etmeye” başlığını taşıyan sergi için teknoloji firması Huawei sponsorluğunda bir de yarışma düzenlendi. Birincinin kazanacağı ödül ise şimdilik duyurulmadı ama galerinin sitesinde “fotoğraf konusunda eşsiz bir deneyim” olduğu ipucu veriliyor.

Velazquez, Van Gogh, Tracy Emin gibi sanatçıların yer alacağı sergide Türkiye’den de Kutluğ Ataman olacak. Ataman daha önce Sakıp Sabancı Müzesi, Venedik Bienali ve Royal Academy Yaz Sergisi’nde sanatseverlerin büyük beğenisini kazanan “Sakıp Sabancı’nın Portresi” isimli eseriyle yer alacak.
Hiç şüphesiz bu sergi algı dünyamıza farklı bir boyut kazandıracaktır.