Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Kültür ve Turizm Bakanlığı için “milli kültürel bağımsızlık” son derece önemli bir hedef. Türkiye artık sanat alanında da birikimini gün yüzüne çıkartacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş geçtiğimiz perşembe kültür ve sanat alanında çalışan medya mensuplarıyla bir araya geldi. Dolmabahçe Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde gerçekleşen toplantıda Bakanlığın önümüzdeki dönem vizyonuna dair çok önemli açıklamalarda bulunuldu.

Kamuoyunu sıklıkla meşgul eden Atatürk Kültür Merkezi projesinde sona yaklaşıldığı ve yakın zamanda projenin kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi örneğin Bakan Kurtulmuş. Yapılacak projenin İstanbul’a ve Türkiye’ye yakışır, uluslararası alanda saygın bir proje olacağını da eklemeyi ihmal etmedi. Uzun zamandır yılan hikayesine dönen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binasının ise iki yıl içinde faaliyete geçeceğinin müjdesini de verdi.

Haberin Devamı

24 saat kütüphane

Bakanlıkta  yeni dönem

Ayrıca geçtiğimiz aylarda hazırlanan ve detayları kamuoyuyla paylaşılan yeni Telif Hakları Yasası’nın da Meclis tatili biter bitmez gündeme geleceğini, yapılan yeni düzenlemeyle özellikle Yeşilçam emekçilerinin haklarına kavuşacağını belirtti. Meclis’te görüşülecek önemli bir kanun da Yunus Emre Enstitüleri’yle alakalı. Uzun süre FETÖ’nün etkisinde kalan kurum bu unsurlardan temizlendi lakin yapısal ciddi sorunları var. Düzenlemeyle Türkiye’nin yurt dışında sadece dil eğitimi alanında değil, kültürel ve sanatsal faaliyetler alanında yüz akı olması hedefleniyor.

Sinema destek fonunda yazım desteği ve yapım desteğine ilave olarak dağıtım desteği de geliyor. Sektör açısından son derece önemli bir gelişme. Böylelikle artık neredeyse kartel haline gelen dağıtım firmalarına karşı bağımsız yapımcılar daha güçlü olacaklar.

Beni en çok mutlu eden gelişmelerden biri de kütüphanelerle ilgili. Yakın zamanda 24 saat açık kütüphaneler olacak. İstanbul’daki bazı önemli kütüphanelerin 22.30’a kadar çalışmaya başlaması üzerine bu uygulama diğer şehirlerde de hızla uygulamaya geçti. Artık bazı kütüphaneler 24 saat açık olacak, tıpkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Atatürk Kitaplığı gibi.

Haberin Devamı

Yakın zamanda turizm alanında da büyük gelişmeler olması için yoğun bir çaba harcanıyor. Öncelikle gelen turistleri çeşitlendirmek, sadece belirli bölgelerden değil, dünyanın her bölgesinden turistlerin gelmesine çaba harcamak çok önemli. Bu yüzden yakında Çin’de Numan bey ve beraberindeki heyet önemli temaslarda bulunacak. Ayrıca 2002 yılından beri toplanamayan Turizm Şurası toplanacak. Şurayla alakalı çalışmalar şimdiden başladı. Sektörün önemli problemlerine çözüm aranacak olan şuranın en az bu yıl düzenlenen Milli Kültür Şurası kadar önemli bir eksikliği gidereceğine inanıyorum.

Söz sahibi bir ülke

Peki genel olarak Bakanlığın izleyeceği yol nasıl olacak? Benim izlenimim ve Kurtulmuş’un birkaç kez vurguladığı gibi “milli kültürel bağımsızlık” son derece önemli bir hedef. Dünyayla etkileşimimize devam ederek bu coğrafyanın üzerinde kurulduğu “kültürel çeşitliliğe” dayanan bir kültür anlayışından bahsediyoruz.

Ekonomik bağımsızlığını elde eden, IMF’ye olan borçlarını bitiren Türkiye artık sanat alanında da birikimini gün yüzüne çıkartacak.

Haberin Devamı

Türkiye kendi kökleri üzerinde, kendine özgü değerlerine sahip çıkarak dünyada sanat alanında söz sahibi bir ülke olacak. Anadolu’da kurulan ve yaşayan bütün medeniyetler bu toprakların bir parçasıysa, Süryanilerin, Seferad Yahudilerinin
ve diğer “azınlıkların” kendi müzikleri varsa ve bu toplumlar hâlâ bu topraklarda varlıklarını devam ettiriyorlarsa, antik medeniyetlerin eserleri her yerde karşımıza çıkıyorsa bütün bunlar bizim bugünkü sanat ve kültür hayatımıza yansımalı. Çünkü Türkiye’nin köklerinde bu unsurların hepsi yer almakta.