Motorlu taşıtların 2017 yılı motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri başladı. Birinci taksit Ocak ayı sonuna kadar, ikinci taksit ise Temmuz ayı içinde ödenecek. Dileyen tek seferde de ödeme yapabiliyor. Ülkemizde motorlu taşıtlar vergisi, yaş ve silindir hacmi ile ilişkili olarak belirleniyor.
Özellikle silindir hacmi ve yaşı büyük araç sahiplerinin daha düşük vergi ödemeleri mümkün. Bunun için motorlu taşıtlar vergisini ödenmeden önce aracın tarifede yer alan vergi tutarının, kasko değeri ile kıyaslanması gerekiyor. Böylece, tarifedeki vergiden daha az vergi ödenmesi mümkün olabiliyor. Aracını motor silindir hacmi ve yaşına göre belirlenen motorlu taşıtlar vergisi, kasko sigorta değerinin yüzde 5’ini aşıyorsa, aynı yaş grubundaki bir alt kademeden, daha düşük vergi ödenebiliyor. Uygulamadan yararlanmak için taşıtın kasko sigortasının yaptırılmış olması da gerekmiyor.
Hangi taşıtlara indirim var?
Kasko bedeli kıyaslaması yoluyla daha az motorlu taşıtlar vergisi ödeme olanağı, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun (I) sayılı tarifesinde yer alan; otomobil, cip, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için söz konusu. Bunlar dışında kalan taşıtlar için kasko bedeli kıyaslaması yoluyla daha az vergi ödenmesi söz konusu değil.
Kasko değerine göre vergi hesabı
Düşük vergi imkânının sizi kapsayıp kapsamadığını anlamak için önce, aracınızın kasko değerinin yüzde 5’ini hesaplayın. (Aracınızın kaskosu yoksa kasko değer listesine www.tsrsb.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz).
Daha sonra aracınızın yaşı ve silindir hacmine göre, tablodan 2017 yılı vergisini öğrenin. Kasko değerinin yüzde 5’i ile aracınızın motorlu taşıtlar vergisini kıyaslayın. Kasko değerinin yüzde 5’i tarifedeki vergi tutarından düşük ise aynı yaş grubundaki bir alt kademeden vergi ödemeniz mümkün olacak.
Örnek: Motor silindir hacmi 3.001-3.500 arasında olan 8 yaşındaki otomobil veya cipinizin kasko değerinin 80 bin TL olması halinde, 2017 yılında ödemeniz gereken motorlu taşıtlar vergisi şöyle hesaplanacak.
Taşıtın kasko değeri 80 bin TL. Yüzde 5’i (80.000x%5=) 4.000 TL.
Taşıtın tarifeye göre 2017 yılı MTV tutarı 4.968 TL.
Aynı yaştaki bir alt kademe için MTV tutarı 3.271 TL.
Taşıtınızın kasko değerinin yüzde 5’i (4.000 TL), 2017 yılı vergi tutarından (4.968 TL) düşük olduğundan, ödenecek vergi tutarı, aynı yaş grubunun bir alt kademesi için belirlenen 3.271 TL olacak. Kasko değerinin yüzde 5’inin, bir alt kademedeki vergiden de düşük olması halinde, ikinci alt kademeye inilmeyecek.
Taşıtının tarifedeki vergisi, kasko değerinin yüzde 5’ini aşanların bir alt kademeden, daha düşük vergi ödeyebilmeleri için ilgili vergi dairesine yazılı başvuruda bulunması gerekiyor. Başka bir anlatımla, vergi dairesi bu hesaplamayı, başvuru olmadan kendiliğinden yapmıyor.
SORU-CEVAP
Hocam iyi günler. Limited şirketlerde çocuk eğitim harcamalarını gider olarak göstermek mümkün mü? (R.A.)
Şirket ortaklarının çocuklarına ilişkin harcamaların, şirketin faaliyetiyle bir ilgisinin olmaması sebebiyle indirilmesi mümkün değildir. Şirketin tek ortaklı olması halinde de sonuç değişmez. Çocuklara ait eğitim harcamalarının düşülmesi uygulaması gelir vergisi mükellefleri açısından geçerlidir. Şirketten şahsınıza dağıtılacak kar payı üzerinden gelir vergisi beyannamesi vermeniz halinde, belgelendirmek ve beyannamede ayrıca göstermek şartıyla indirim konusu yapabilirsiniz.
***
Öncelikle iyi çalışmalar diliyorum. Ben Malatya’da yaşıyorum ve sahibi olduğum konutta oturuyorum. İstanbul’da 1+1 bir evimiz var ve bundan kira geliri elde ediyoruz. Buna karşılık 22 yaşında ve üniversitede okuyan kızım yine İstanbul’un başka bir semtinde kirada oturuyor. Doğal olarak kirasını biz ödüyoruz. Bir anlamda İstanbul Beylikdüzü’ndeki evden aldığımız kira gelirini, Kadıköy’de kira gideri olarak tekrar veriyoruz. Vergi Beyannamesi verirken bunu gösteremeyeceğim söyleniyor. Bu bana çok da mantıklı gelmiyor işin doğrusu. Görüşünüzü ya da bu işin doğrusunu öğrenme adına düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum. (A. Güven)
Size verilen bilgi doğru. Şahsınızın kirada oturması söz konusu olsaydı o zaman düşebilirdiniz. Kendinize ait evi kızınıza tahsis etmeniz ve kızının da o evde fiilen oturması halinde vergi söz konusu olmaz. Mevcut şartlarda kira geliri sağlayan ev kızınızın olmadığı için ödenen kira giderlerinin düşülmesi söz konusu değil. Kiranın sizin tarafınızdan ödeniyor olması sonucu değiştirmez.
TEBESSÜM
Fizikçi, matematikçi, kimyacı, jeolog ve antropologdan oluşan bir heyet bir araştırma için arazide bulunuyormuş. Yağmurun aniden bastırması nedeniyle heyet, civardaki bir dağ evine sığınmak zorunda kalır. Ev sahibi çalı çırpı toplamaya gitmek için kısa süre için evden ayrılır. Evde bulunan soba heyetin dikkatini çeker. Soba yerden 1 metre yukarda, altındaki dizili taşların üzerindeymiş. Sobanın niçin böyle kurulmuş olabileceğine dair, kendi aralarında tartışmaya başlarlar.
Kimyacı: “Adam sobayı yükselterek aktivasyon enerjisini düşürmüş, böylece daha kolay yakmayı amaçlamış.”
Fizikçi: “Adam sobayı yükselterek konveksiyon yoluyla odanın daha kısa sürede ısınmasını sağlamak istemiş.”
Jeolog: “Burası tektonik hareketlilik bölgesi olduğundan, herhangi bir deprem anında sobanın taşların üzerine yıkılmasını sağlayarak, yangın olasılığını azaltmayı amaçlamış.”
Matematikçi: “Sobayı odanın geometrik merkezine kurmuş, böylece de odanın düzgün bir şekilde ısınmasını sağlamış.”
Antropolog: “Adam ilkel topluluklarda görülen ateşe tapmanın daha hafif biçimi olan ateşe saygı nedeniyle, sobayı yukarıya kurmuş”
Tartışma olanca hararetiyle sürerken ev sahibi gelmiş. Ona sobanın yukarda olmasının nedenini sormuşlar. Ev sahibinin cevabı son derece yalındır: Boru yetmedi…
AKLINIZDA BULUNSUN
Defterlerini tasdik ettirmeyi unutanlar için…
Öteden beri işe devam etmekte olan mükelleflerin 2017 yılında kullanacakları defterleri 2016 Aralık ayında tasdik ettirmeleri gerekiyordu. Çeşitli sebeplerle bu süreyi kaçıranlar için Ocak ayı sonuna kadar kullanabilecekleri bir kolaylık var:
2017 yılında kullanacağınız defterleri tasdik ettirmeyi unuttuysanız, 2016 yılında kullandığınız defterlere Ocak ayı sonuna kadar ara tasdik yaptırırsanız, defterlerinizi yasal süresinde tasdik ettirmiş sayılır ve cezalı duruma düşmekten kurtulursunuz…