Alkollü içkilerin az içildiği takdirde kalp sağlığına yararlı olabileceğine ait bulgular var. Ancak denge çok önemli. Alkolün miktarı bir iki kadehi geçince tehlike çanları çalıyor. Üstelik arada sırada ama çok içilen alkol de kalbin düşmanı. Özellikle yılbaşı gecesi gibi özel zamanlarda ya da hafta sonunda kantarın topuzunu kaçıranlar tehlikede!..
Alkollü içkilerin az miktarda içildiği takdirde kalp sağlığına yararlı olabileceğine ait gözlemlerde doğruluk payı bulunuyor. Fakat madalyonun bir de öbür yüzü var. İçilen alkolün miktarı bir iki kadehi
Son 30 yılda yapılan araştırmalar tüketilen alkol miktarı ile kalp krizi ve kalpten ölüm riski arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor. Az miktarda (1-2 kadeh) içilen içkinin yararlı olduğunu gösteren veriler var. Ama tüketilen alkol miktarı artınca, kalp damar hastalığı riski de o oranda yükseliyor.
Çarpıntılara yol açıyor
Alkolün kalp çarpıntılarına yol açtığı uzun süredir biliniyor. Bu çarpıntıların bazısı ciddi sonuçlara yol açabilecek nitelikte. 2005’te Danimarka’da 16 bin erkek üzerinde yapılan bir çalışma, çok içki içenlerde ‘atriyal fibrilasyon’ denilen çarpıntının neredeyse 2 kat daha fazla görüldüğünü ortaya koydu. Kalbin hem hızlı hem düzensiz attığı bu hastalıkta, nefes darlığı, baygınlık görülebilir. En önemlisi, atriyal fibrilasyonun kalpte pıhtı oluşumuna ve bunun sonucu olarak da inmeye yol açmasıdır.
Kadınlar tehlikede
Kadınlar üzerinde yapılan araştırmalarda günde 2 kadeh içkinin üstüne çıkınca atriyal fibrilasyonun arttığını ortaya koydu. Gerçekten de acil servislerde çalışan hekimler, pazar ve pazartesileri ve yılbaşı gibi özel günlerde alkole bağlı atriyal fibrilasyonun daha sık görüldüğünü söyler. Her zaman içki içmese de arada bir ama bolca içen birinin gecenin yarısında bu tehlikeli çarpıntıyla uyanıp acile koşması hiç de ender değil.
Uzun süre çok içki içenlerde kalp zayıflayıp genişler, görevini yapamaz olur. Alkole bağlı kalp yetersizliği orta yaş erkeklerde daha sık görülür. Nedeni erkekler arasında çok içki içenlerin kadınlara göre daha fazla olmasıdır. Gerçekte kadınların kalbi alkolün olumsuz etkilerine daha açık. Fazla içki içen kadınlarda erkeklere göre kalp kası daha çabuk hastalanır, çalışması daha hızlı bozulur. Uzun süre ve çok içenlerde, ara sıra gelen çarpıntılar tehlikenin ilk belirtileridir. Alkol kesilirse düzelir ama devam edilirse nefes darlığı o kadar ağırlaşır ki hasta 10 metre bile yürüyemez olur. Bu durumda bile alkolü kesmek iyileşmeye yol açar. İçki tümüyle kesilmezse kalp birkaç yıl içinde zayıflar ve durur.
Yüksek tansiyonu tetikliyor
Günde 2 kadehten fazla alkollü içki içenlerde yüksek tansiyonun arttığı çok iyi biliniyor. Kırk bin kişiden fazla sağlıklı insanın yıllarca izlenmesi sonunda, fazla içki içenlerde yüksek tansiyon hastalığının daha sık görüldüğü ortaya koyuldu. İçilen alkol miktarı arttıkça kan basıncı üstüne olan olumsuz etkisi de artıyor. Tüm nedenler göz önüne alındığında yüksek tansiyonun oluşması ve ilerlemesinde alkolün yüzde on düzeyinde hiç de azımsanmayacak bir payı olduğunu görüyoruz. Alkol alımı azaltılır ya da kesilirse kısa süre içinde yüksek tansiyonda iyiye gidiş görülüyor. ‘Alkolü azaltmak tansiyon hastalarında işe yarıyor mu?’ sorusuna cevap vermek için yapılmış 15 karşılaştırmayı bir araya getiren bilim insanları, alkolü azaltmanın neredeyse bir tansiyon ilacı kadar etkili olduğunu kanıtladı.
Ölüm günü pazartesi
Fazla alkol kişisel etkilerinin ötesinde tüm bir toplumun yaşamını etkiliyor. Rusya’nın yakın tarihine bakınca alkolün yıkıcı etkisini görüyoruz. Son 35 yılda Rusya’da kalp ve damar hastalıklarından ölümler her yıl bir önceki yıla göre artmış. Bunun bir tek istisnası 1985-1987 yılları; Gorbaçov’un alkoizme savaş açtığı yıllar. Bu dönemde azalan kalpten ölümlerdeki artış, alkole karşı yürütülen kampanya sona erince, daha da artarak devam etmiş.
Rus Bilimler Akademisi’nin Novosobrisk şehrinde yaptığı araştırmaya göre, kalp ve damar hastalıklarından ölümler yalnız her gün bolca votka içenlerde artmıyor. Hafta içi hiç içmeyen ama hafta sonunda kadehleri devirenlerde de artıyor. Bu bulgu Rusya’ya has değil. İskoç bilim adamları 1980’lerde kalpten ölümlerin neden en çok pazartesi günü görüldüğünü merak etmişlerdi. 2000 yılında British Medical Journal’de yayınladıkları, 170 bin kalpten ölen insanı içeren araştırmalarında, hafta sonu zirve yapan alkol tüketiminin pazartesi günü artan ölümlerde önemli rol oynadığını buldular.
Nasıl içtiğiniz çok önemli
Bir oturuşta çok ve hızlı içmenin ne kadar zararlı olduğunu en iyi kanıtlayan çalışmalardan biri geçen ay yayınlandı. Kuzey İrlanda’da ve Fransa’da içki içenlerin karşılaştırıldığı araştırmada, içilen içkinin miktarı kadar, hatta belki daha fazla, nasıl içildiğinin önemli olduğu anlaşıldı. Bu araştırmada tutulan kayıtlar içki içen her 10 İrlandalıdan birinin her gün içmese de bir oturuşta - genellikle cumartesi günleri- çok içki içtiğini gösterdi. Buna karşılık Fransızların haftanın her günü az miktarda içki içtiği anlaşıldı. İrlanda’da onda bir olan oran, onlarda 200’de birdi. İlginç olan bir ay boyunca tüketilen alkollü içki miktarı İrlanda ve Fransa’da hemen hemen aynıydı.
Bilim insanları İrlandalılarda alkole bağlı kalp krizi ve ölümlerin Fransızlara göre 2 kat fazla olmasını tüketilen alkol miktarından çok, içki içme tarzının farklılığına bağladı.
SON SÖZ:
Azı karar çoğu zarar
Günde bir iki kadehten fazla alkollü içki içmenin sağlığımıza, özellikle kalp ve damar sağlığımıza zarar verdiği kesin. Sürekli olarak tüketilmese de hafta sonlarında ve özel günlerde bolca alınan alkolün birçok olumsuz etkisi var. Eldeki verilerin bize sağlığımız için verdiği mesaj açık: Azı karar çoğu zarar. ..