Milli Eğitim Bakanlığı, 6 Eylül’de okulları açmayı planlıyor.
İtalya önceki gün delta varyantının en çok 10-19 ve 20-29 yaş grubunu etkilediğini duyurdu.
Haziran’da, İsrail’de, bir haftada 164 öğrenci delta varyantı nedeniyle koronavirüse yakalanmıştı.
Cuma günü ulaştığımız 11 bin vaka sayısı daha sayısı tatilin ilk başında virüs alanları kapsıyor, gelecek hafta bu rakamlar tahminen daha da artacaktır.
Şu an bir sürü ülke 18 yaş altına da aşı yapmaya başladı.
Peki biz ne yapacağız?
Bilim Kurulu, ağustos sonunda, salgının seyrine göre okullarla ilgili bir tavsiye kararı alacaktır ama kapatma da çare değil, sonuçta çocukların gelecekleri kararıyor.
Eğer çocuklara aşı yapılacaksa Bilim Kurulu bunun kararını hemen vermek zorunda.
Zira ağustosun ilk haftasından sonra yapılacak aşıların ikinci dozu 6 Eylül’e yetişmeyecek.
Zaman daralıyor, umarım Milli Eğitim dünyadaki durumu takip ediyordur...
BBC’den aldığım aşı cümlesi...
“Bilim insanları bu noktadan sonra aşılanmayan ya da aşı dozlarını tamamlamayan kişilerin, virüslerin aşılara direnç gösterebilecek şekilde mutasyona uğramaları ve aşıları etkisiz kılan yeni varyantların ortaya çıkmasına yardımcı olabileceğini söylüyor.”
BBC, koronavirüs aşılarının işe yarayıp yaramadığına dair hazırladığı dosyadan aldım bu cümleyi.
Aşı olunması gerektiğini savunan her yazımdan sonra sosyal medyada saldırıya geçenler umarım okur bu cümleyi.
Yaydıkları her yalan, paylaştıkları her çarpıtma, hepimizin hayatını tehlikeye sokuyor...
Mesele Türkiye’ye karşı olmak değil...
KKTC’nin, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’nin Kıbrıs politikasını eleştiriyorlar.
Fakat Talat ile Akıncı arasında ciddi bir fark var.
Akıncı, Rum Kesimi’ne toz kondurmayıp, her fırsatta Türkiye’ye saldırırken, Talat, Rum Kesimini de eleştiriyor ve siyasi eşitliği kabul etmediklerini söylüyor. İkisi arasındaki fark, Ahmed Arif’in, “Erkekçe olsun isterim, dostluk da düşmanlık da” mısrasının tam karşılığı yani...
Tokyo’dan Kasımpaşa’ya
Tokyo Olimpiyatları başladı önceki gün.
Güreşte madalya alır mıyız bilmiyorum ama 1948 Londra Olimpiyatları’nda tam 6 altın madalya birden aldık.
O 6 altın madalyadan 3’ünü kazanan Gazanfer Bilge, Mehmet Oktav ve Ahmet Kireçci Kasımpaşa’nın sporcusuydu.
Bunun üzerine Kasımpaşa’ya armasında Ay-Yıldız taşıma hakkı verildi.
Bu sene Kasımpaşa’nın kuruluşunun 100. yıl dönümü.
Kulüp binasında çıkan yangından dolayı geçmişe dair tek bir madalya ya da kupası yok Kasımpaşa’nın.
Ciner Grubu, futbol takımını aldıktan sonra Kasımpaşa’nın armasını değiştirdi ama eski arma halen semtte yaşıyor.
Keşke Tokyo’dan da bir kulübün armasına Ay-Yıldız takabilecek kadar çok altın madalya çıksa.
An’lar...
2001
AC Milan’ın Teknik Direktörü Fatih Terim, Adana Demirspor Onursal Başkanı Orhan Demirdal’ın cenazesine katıldı, eski dostu için gözyaşı döktü. Terim’in Türkiye’de en popüler olduğu, spor programında yorum yapması için her hafta özel uçakla Milano’dan İstanbul’a gelip döndüğü yıllardı o yıllar. Terim’in İtalya’daki ilk takımı Fiorentina’nın sahibinin dengesiz kişiliğini, Milan’ın ilk 11’ini ezberlemiştik neredeyse. Fatih Terim, 20 yıl sonra yine önemli gündem maddesi Türkiye’de. Bir zamanlar Terim için Milan’ın 11’ini ezberleyenler şimdi Galatasaray’ın son 11’ini eleştiriyorlar.
1985
Geçirdiği bir böbrek rahatsızlığı nedeniyle Ankara GATA’da tedavi oldu Barış Manço. Bu kadar sevilen bir isim hastaneye yatınca haliyle kameralar da doluştu odasına. Gülpembe, Kol Düğmeleri, Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, öksüz kalmadı o tedavinin ardından...
1974
20 Temmuz sabahı Girne yakınlarında denizden, Lefkoşa’nın hemen dışına da havadan indi Türk askeri. O gün, hava kararıp, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar semadan çekildikten sonra Beşparmak Dağları’nda saklandığı koruganlardan çıktı Rum Muhafız Ordusu. Hiç bilmediği bir arazide, az sayıda ağır silahı olmasına rağmen, göğüs göğüse bir mücadele verdi Türk askeri. Kritik mevzileri canı pahasına aldı, Rumlar’ı söküp attı. Ertesi sabah şafakla beraber, bombardıman uçakları devreye girdi. Aynı saatlerde çıkarma gemileri, Mersin’den yükledikleri tankları Kıbrıs’a ulaştırma derdindeydi. Şehit ve gaziler verildi ama Girne ve Girne-Lefkoşa yolu kontrol altına alındı.20 Temmuz günü yaralanan gaziler tedavi için Ankara’ya getirildi. Başbakan Bülent Ecevit, gazileri hastanede ziyaret etti, yanında Genelkurmay Başkanı Semih Sancar da vardı.
Haftanın fotoğrafı
Ayçiçeği çok genç bir kelime. İlk kez Şemsettin Sami’nin 1899-1900 yıllarında hazırladığı sözlükte geçiyor adı. Biz ayçiçeği diyoruz ama Ege’de ‘Günebakan’, Kayseri civarında ‘Şemşaver’ diye de anılıyor. Yüzünü güneşe dönen bu bitkiyi neden ay üzerinden tanımladık bilmiyorum ama dünya genelinde adı hep güneşle anılıyor. Son dönemde adından çok yağının fiyatıyla konuşuyoruz ayçiçeklerini. 2020 yılında 760 milyon dolarlık ayçiçeği yağı ithal ettik. Kırklareli Kuştepe’de düzenlenecek festivale hazırlık çalışmaları sırasında çekildi bu fotoğraf. Çocukluğumuzun çalı süpürgesi korkulukları yerine güler yüzlü özene bezene yapılmış bir korkuluk karedeki. Şaşırtıcı değil zira Kuştepeli’ler tarım yerine düzenledikleri festivale geleceklerden bir gelir elde etmeyi umuyorlar...