İzmir’de iki ilçe belediye başkanının güzel hareketinden bahsedeceğim size.
Gaziemir Belediyesi, geçen aylarda Beyaz Evler Mahallesi’ndeki kır düğün salonunu bir yıllığına kiraya vermek için ihaleye çıktı. İhalenin muamman bedeli 126 bin TL olarak belirlendi. İhaleye de yanılmıyorsam 5 kişi katıldı. Buraya kadar her şey normal!
Tuhaflık bundan sonra başlıyor. Açık artırma şeklinde gerçekleşen ihalede katılımcılar rakamı 50-100 TL arasında artırdı, ihale 128 bin TL’ye sonuçlandı!
Normal şartlarda bir düğün salonu için kıyasıya bir mücadelenin olması gerekirdi, ama burada olmamış!
Bu durum, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın da dikkatini çekmiş olacak ki, ihaleyi iptal etmiş. Sürecin devamını Başkan Arda’dan dinleyelim: “İhale, 50-100 lira artışla devam etmiş. Ortada bir danışıklı dövüş var. İhaleyi iptal ettim. 3 hafta sonra ihaleyi yeniledik, 403 bin lira teklif veren oldu. Gaziemir’in emanetini yüreğimde taşıyorum. Gece gündüz demeden ilçemiz için çalışıyoruz. Bir kuruşun bile hesabını yapıyoruz.”
Arda’nın bu müdahalesi ile belediyenin kasasına 275 bin TL daha girdi!
Gerçekten güzel bir hareket!
Gelelim ikinci güzel harekete...
İzmir’in en şirin ilçelerinin başında herhalde Güzelbahçe geliyor. Belediye, uzun süredir borçlarla mücadele ediyor.
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, kendisine 2018’de hibe edilen Audi 6 marka aracını satmaya karar vermiş. Kendisiyle konuştum, şunları söyledi:
“İki tane iş makinemizi satacağız. Biri 2005, diğeri 2007 model. Tamirleri için çok para harcanıyor. Bunları satıp yeni belediyemize kepçe alacağım. Ayrıca Audi6 marka aracımı da satma kararı aldım. 2018’de hibe olarak almıştık. İşçimize, piyasaya borcumuz var. Bunları ödeyeceğim. ‘1 milyon TL’lik arabaya biniyor’ yalanını bazıları söyleyip durdu. Araç, 1 milyon değerinde değil. Belediyemizin bütçesi 35 milyon TL. Bu büyük oranda gerçekleşiyor. Ancak gelir kaybında bir düşüş var. Vatandaştan alacağımız 10 milyon TL var. Emlak vergisi borcu... Ülkenin ekonomisi iyiye gitmiyor, vatandaş borcunu ödeyemiyor. Gelirlerimizin yüzde 20’si, İller Bankası’ndan geliyor. Diğer bölümü, ruhsat gelirleri. İnşaat piyasası kriz içerisinde. Bu da bize yansıyor. ‘Köy mallarını satıyor’ diye birileri yaygara koparıyor! Üretim yapılan tarım arazilerini satmıyorum. Atıl durumdaki yerleri satıyorum. Ayrıca konut ve ticari imarlı yerleri satıyoruz. Bunlar değer kazanmış yerler. Güzelbahçe Belediyesi’nin borcu var. Ancak bir çıkmazda değiliz. Şu ana kadar satış yetkilerini de kullanmadım. Nakit borçlanma yetkimizi kullanmadım. İlk olarak borçları ödemeye arabamızı satmakla başladık.”
Belediye başkanlarının lüks makam araçlarına binmesine karşı olanlardanım! İnce, bu anlamda doğru bir harekette bulunuyor.
Borçların bir bölümünü ödemek için kendi makam aracını satarak işe başlaması, en azından benim açımdan güzel bir hareket!