Beklenen oldu. Tarım Bakanı Mehdi Eker genetiği değiştirilmiş gıda ve yem ithalatını düzenlemek için üç hafta önce çıkardığı yönetmeliği dün değiştirdi.
Ama değişikliğin GDO’lu ürünlere kapıyı kapattığını sanmayın.
Aksine, getirilen bazı kısıtlamaları da gevşetildi ve GDO’lu ürünlerin Türkiye’ye girişi nerdeyse eskisi kadar kolay hale geldi.
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 26 Ekime kadar GDO’lu gıda ve yem ithal izini almış olanlara gelecek yılın martına kadar kısıtlama uygulanmayacak.
“Lobilerin baskısına dayanamadılar” diye konuştu bir kaynak.
Yönetmelik değişikliğinin arkasında tohum üreticileri ile yem ve gıda ithalatçıları ve beyaz et üreticileri var.
İthalat durmuştu
Getirilen kısıtlamalar yüzünden GDO’lu ürün ithalatı durmuş, yem fiyatları yükselmeye başlamıştı. Mal getiren gemiler açıkta beklemek zorunda kalıyordu.
Yapılan diğer bazı önemli değişiklikleri söyle sıralayabilirim:
- Eski yönetmeliğe göre ithal edilen gıda veya yem yüzde 0.9 oranında GDO içeriyor ise, GDO’lu olarak kabul ediliyordu. Bu kısıt kalktı. Artık yüzde 0.9 GDO içeren gıda veya yem GDO’lu sayılmayacak.
- Gıda veya yemin yüzde 0.5’ten fazla izin verilmeyen GDO içermesi halinde ithalatına izin verilmeyecekti. Gıda ve yem ne kadar yasaklanmış GDO içerirse içersin ithal edilebilecek.
- Tarım Bakanlığı’nın yasakladığı GDO’lu ürünlerin Türkiye’den transit geçişi yasaklanmıştı. Artık serbest.
- Yönetmelik “GDO’suz ürünlerin etiketinde ürünün GDO’suz olduğuna dair ifadeler bulunamaz” yasağı getirmişti. Bu kalktı. Bunu olumlu bir gelişme olarak addedebiliriz çünkü isteyenler için GDO’suz ürün imalatı bu şekilde ekonomik hale gelecek.
Değişiklikler üreticileri ve ithalatçıları memnun edecek ama kamuoyunun GDO’lar konusundaki endişelerini ortadan kaldırmayacak.
Yönetmeliğin çıkarılmasına neden gerek duyulduğuyla ilgili muammayı da çözmeyecek. Türkiye neredeyse on yıldır bir GDO yolgeçen hanı halindeydi. İsteyen istediği gıda ve yemi ithal ediyordu. Halkın bundan haberi yoktu.
Bir okuyucumun haklı olarak sorduğu gibi: Bütün Türkiye bu konuda uyurken niye bu yönetmeliği çıkardılar? Yoksa Türkiye’den tarım ürünü alan ülkeler mi ikaz etti? Yoksa Türkiye’de özel laboratuvar sahipleri zengin edilmek mi isteniyor?
Allah bilir.
Peki özet?
Çok ama çook kötü yönetiliyoruz. Çok da övünüyoruz ama bazı konularda en geri Afrika ülkelerinin düzeyindeyiz. Tarım da bunlardan biri.
Özet bu.