Metin Münir

Metin Münir

mmunir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Turkcell’in yabancı ortakları, İskandinav TeliaSonera ve Rus Alfa/Group Altimo, Mehmet Emin Karamehmet’i saf dışı bırakıp edip Türkcell’in hâkimiyetini ele geçirmek üzere dün güçbirliği yaptı.
Telia Sonera ve Altimo; Turkcell ve Rus Telekom şirketi Megafon’daki hisselerini birleştirip ortak bir şirket kuracaklar. Sadece halka açık hisselerini dikkate aldığımızda, bu birleşme, iki müstakbel ortağa her iki şirkette de kesin hâkimiyet veriyor. Megafon’da birleşmeye engel yok çünkü orada tartışmalı bir durum yok.
Turkcell’de durum tersi. Orada kontrol, çoğunluk hisseye sahip olmalarına rağmen, TeliaSonera ve Altimo’da değil. Çünkü Turkcell’in kontrolü Turkcell’de değil, halka açık olmayan bir başka şirkettedir.

Savaş 5 yıldır sürüyor
Adı Turkcell Holding olan bu şirketin yüzde 51 hissesi Çukurova’da, yani Çukurova patronu Karamehmet’tedir. Karamehmet bu hisseleri kullanarak Türkiye’nin en kârlı şirketlerinden biri olan Turkcell’i kurulduğundan beri yönetiyor, yatırım, kâr dağıtımı gibi önemli konularda kararı veriyor.
Oysa üç büyük hissedar arasında artık en küçük olanı Çukurova’dır. Çünkü Karamehmet devlete olan banka borçları dolayısıyla Turkcell hisselerinin büyük bir bölümünü taksit taksit elden çıkarmak zorunda kaldı.
Her ne kadar dün yapılan açıklama iki yabancı Telekom şirketinin hisselerini bir şirkette toplama operasyonu gibi gözükse de özünde Karamehmet’e karşı bir operasyondur. Çünkü TeliaSonera ve Altimo birleşmesinin gerçekleşebilmesi için bu şirketlerin beş yıldan beri Çukurova’ya karşı yürüttükleri davaları kazanmaları gerek. Çünkü ancak o zaman Karamehmet’in Türkcell Holding’deki çoğunluğu kaybolacak, yönetim TeliaSonera / Altimo ortaklığına geçecek. “Bunun bir yıl içinde olmasını umuyoruz” dedi bir TeliaSonera yöneticisi dün. “Bu mümkündür ve başarılacaktır.”

‘Önlemeye hakkımız var’
Çukurova aynı Turkcell Holding hisselerini önce TeliaSonera’ya, sonra Altimo’ya satmakla suçlanıyor. Bir analistin sözleriyle, “Bu birleşme başarıya ulaşırsa Turkcell bir koalisyon idaresinden tek şirket iadesine geçeceği için uzun vadede olumlu görülecek. Kısa vadede herhangi bir değişiklik olmayacağı için piyasa buna pek olumlu cevap vermeyecektir.”
Turkcell’i yakından tanıyan bir kaynak ise “Bu pilav daha çok su kaldırır” dedi. “Karamehmet’in kavgadan vazgeçeceğine ihtimal vermiyorum. Turkcell Holding’deki hâkimiyetini de elden bırakacağını tahmin etmiyorum.”
Nitekim Karamehmet’in yakınlarından biri, “Onların birleşmeye hakkı var, bizim de bunu önlemeye” dedi. Bazı kaynaklar da son Türk cep telefonu şirketinin de Türklerin elinden çıkmasına hükümetin sıcak bakmayacağı kanaatinde.