Çocuklar, genellikle, iki ile beş yaşları arasında kekelemeye başlar. Daha küçük yaşlarda kekelemeye başlayanlar genellikle gelişme çağının ortalarında iyileşir.
Duyarsız öğretmenlerin eline düşen konuşma özürlü çocukların kekelemesi artar.
Kekeleyen çocuk, alay edilmek veya aşağılanmaktan korktuğu için cevap vermek yerine “Bilmiyorum” demeyi yeğler. Bilgisiz öğretmen çocuğun çekindiğini anlamaz, aptal sanır.
Bu şekilde, aslında çok zeki olan birçok çocuk geri kalır.
Kekeme Kral George VI, Kraliyet Deniz Koleji’ni bu yüzden sonuncu bitirdi. Bir derste “Yarımın yarısı nedir” sorusuna bile cevap veremedi. “Ko” derken kekelediği için, quarter (korter - çeyrek) demeye çekindi.
Dört çocuktan üçü 13-19 yaşlarının ortalarında kekelemekten vazgeçer.
Kekelemenin muammalarından biri kızlardan çok erkek çocukların yakasına yapışmasıdır. Konuşma özürlülerin, tahminen, yüzde sekseni erkektir.
Kızlar erkeklerden biraz daha küçük yaşlarda kekelemeye başlar ama erkeklerden daha erken iyileşir. İyileşen kız sayısı da erkek sayısından büyüktür.
George VI’nın terapisti olan Lionel Logue’a göre bunun nedeni kız çocuklarının daha “büyük konsantrasyona” sahip olmalarıdır. Başka uzmanlara göre, asıl neden, dişilerin, genelde, fizik olarak, erkeklerden üstün olmalarıdır.
Erkekler çocuklardan daha erken gelişmeleri ve olgunlaşmaları da kızların lehinedir. Yetişkin kekeme kadın azdır.
Solak olup olmamak da bir başka unsurdur. Erkeklere oranla, solak kız sayısı azdır-kekeme erkeklerin çoğu solaktır.
Solak çocukları sağ elle yazmaya zorlamak kekemeliği artırır.
Kimi uzmana göre kekemelik genetiktir, yani ailede varsa çocuğa geçebilir.
Anne babanın ve yetiştirilme tarzının kekemeliğin başlamasına rolü olduğuna inananlar da var.
İngilizlerde kekemelik, örneğin Fransız ve İtalyanlarda olduğundan daha fazladır. Anaokul yaşlarında yatılı okula gönderilme ve bunun neden olduğu travmaların İngiliz üst sınıfındaki kekemeliğin nedenlerinden biri olduğuna inanılıyor. İngiliz orta ve alt sınıflarda kekemelik daha enderdir. Akdeniz bölgesinde olduğu gibi.
Kral George VI örneği, kekemeliği yenmemin, bazen, olağanüstü disiplin ve kararlılık gerektirdiğini gösteriyor.
Billy Wilder’in klasik Some Like It Hot (Bazıları Sıcak Sever) filminde Marilyn Monroe’nin konuştuğu en ünlü cümle şudur: “Its me, Sugar.” (Benim, Sugar.)
Bu cümleyi kekelemeden söylemek yıldız için o kadar zordu ki çekimin kırk yedi defa tekrarlanması gerekti.
NOT: Kekemelikle ilgili yazıyı New York Review of Books’ta çıkan bir yazıdan özetledim. Çocukluğunda kekeme olan Francine du Plessix Gray tarafından yazılan yazı kekemelik konusunu işleyen yedi kitabı eleştiriyor.
http://www.nybooks.com/articles/archives/2012/apr/26/paralysis-stuttering/