Akfen Holding’in sahibi Hamdi Akın’la birkaç hafta önce konuştuğumda “Gerekirse Yuvarlakçay’da santral yapmaktan vazgeçerim” demişti.
Ben de ona inanmamıştım.
Dün sözünün eri olduğunu kanıtladı ve Akdeniz havzasının en önemli ekosistemlerinden birine sahip olan Köyceğiz (Muğla) Gölü’nü sulayan bu güzel çaydan elini çekti.
“Bu proje kamuoyu vicdanında yapılmaması gereken bir iş olarak damgasını yemiştir” dedi dün telefonda yeniden konuştuğumuzda. “EPDK’ya (Enerji Piyasası Denetleme Kurumu) başvuracağız, lisansı geri çekeceğiz ve iptalini isteyeceğiz,”
Akın kararını yöreye gidip köylüler ve çevrecilerle toplantı yapan Akfen HES Yatırımları ve Enerji Üretimi A.Ş. Genel Müdür Saffet Atıcı ve arkadaşlarıyla görüştükten sonra aldığını söyledi.
Atıcı bir Akfen ekibiyle birlikte iki hafta kadar önce yöreye gitti. Çayın Topgözü olarak bilinen kaynağında kamp kuran kızgın köylüler ve çevrecilerle konuştu.
“Arkadaşlarımız gittiler, gördüler, konuştular. Bu kadar insan eğer cephe oluşturduysa ve etrafta da destek buluyorsa haklı bir tarafı vardır diye düşünüyorum. Üç kuruş para kazanılacak diye bu riski almamak lazım.”
“Dağ başında değiliz. En az onlar (Yuvarlakçay köylüleri ve çevrecileri) kadar duyarlıyız. Benim de ailem, çoluk çocuğum var. Biz güzelliğe zarar vermek istemeyiz.”
Eğer proje gerçekleşseydi çayın kaynağına yakın bir yerde küçük bir baraj yapılacak, su yatağından alınıp iki küsur kilometre uzunluğunda bir kanaldan elektriği üretileceği yere akıtılacaktı.
Bu güzergâh üzerindeki ağaçlar için Akın’ın kararı geç geldi. Binden fazla ağaç geçtiğimiz aralık ayında kesildi.
Yağmurlu bir gün, yer yer kaymış toprak yoldan çayın kaynağına giderken görmüştüm kesik ağaçları. Bazıları su kenarındaydı. Bazıları dalları kesilmiş çıplak birer kütük olarak vadiye yuvarlanmışlar.
Akfen ekibinin de gözünden kaçmamış olan pankartlar vardı. “Akfen Ağaç Mezarlığına Hoş Geldiniz” diyor biri. Ve bir daha: “İtinayla Doğa Katledilir. Müracaat: Akfen.”
Köylüler ağaçların kesildiği günden itibaren suyun kıyısında nöbet tutmaya başladı. Daha fazla ağaç kesilmesine ve kesilen ağaçların kütüklerinin götürülmesine mani olmak istiyorlardı.
Ama esas amaçları santralın yapımını durdurmaktı. Sudan yedi köylük yerleşim bölgesinde 14.000 kişi yararlanıyor. Yuvarlakçay onlar için ölüm kalım meselesi. İçme suları oradan geliyor. Geçim kaynağı olan narenciye ağaçlarını, seralarını, sebze bahçelerini besleyen, değirmenleri çalıştıran bu su.
Akın dün kesilen bölgeyi yeniden ağaçlandıracağını söyledi.
“Kesilen ağaç kadar ağaç dikeceğiz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın, çevreye olan hassasiyetimizden.”
YARIN: Doğa mı, santral mı? Ege Üniversitesi neden fikir değiştirdi?