Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       AB'ye uyum kriterleriyle pek meşgulüz ya... Acaba AB ülkelerinde milletvekili maaş kriterleri nedir? Örneğin Almanya'da durum nasıldır? Arkadaşımız Aydın Arıcıoğlu, Alman parlamentosundaki Türk asıllı milletvekili Cem Özdemir'i arayıp soruyor. Ve şu bilgileri alıyor:
       - Önce şunu söyleyeyim: Reichstag'da milletvekili maaşı 3-4 yıldır hiç artmadı. Emekli maaşına gelince.. Reichstag, daha dün, TBMM'deki yapılmak istenenin tam tersi birşey yaparak ciddi bir reform paketini kabul etti.
     Â- Nasıl bir reform bu?
       - Eski bakan ve eski müsteşarların emekli maaşlarını kestik. Sadece bir dönem milletvekilliği yapanlar "emekli maaşı" alabiliyordu. Onu da kaldırdık. Artık en az iki dönem milletvekilliği yapmak gerekecek emekli maaşı için.. Bunu alabilmek için de 65 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. TBMM'den geçirilmeye çalışılan "temsil tazminatı"na benzer bir ödeme vardı: Eski bakan ve eski müsteşarlar, görevden ayrıldıktan sonra da neredeyse eski maaşları tutarında sürekli maaş alırdı. Bunu da kestik.
     Â- Almanya'da milletvekili maaşı neye endeksli?
       - Toplumdaki maaş düzeyine endeskli. İlke olarak genel maaş düzeyi yükselmediği takdirde milletvekili maaşları da yükselmiyor. Bu bir yasal çerçeveye de oturacak yakında. Sosyal yardımlar, işsizlik maaşı vs. de dahil olmak üzere tüm maaşlar hesaplanacak, ona bağlı çok somut bir ortalama maaş sistemine geçilecek...

SSM'nin yanıtları...

       Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na dün sorduğumuz iki soruya yanıt aldık... Teşekkürlerimizle özetleyerek aktaralım:
       1) Söz konusu haberde ileri sürüldüğü üzere; Savunma Sanayi Müsteşarlığı personeline yurtdışı dışı görevleri esnasında herhangi bir firmadan hiç bir ad altında ödeme yapılmamaktadır.
       2) F 5 modernizasyonu projesi çerçevesinde İsrail'de kurulmuş olan proje kontrol ofisinde görevli Müsteşarlığımız personeline İsrail firmasınca 4500 ABD doları tutarında ödeme yapıldığı iddiası da tamamen gerçek dışıdır. Bu meblağ, projeye ilişkin teknik danışmanlık hizmetlerinin karşılanabilmesi amacıyla firma tarafından karşılanmakta, söz konusu kaynak hiç bir şekilde personel giderleri için kullanılmamaktadır.

Kıyak jest...

       DSP Sakarya Milletvekili Ramis Savaş, Anayasa'nın 8 defa iptal ettiği "Kıyak emeklilik" yasasını 9'uncu kez onaylayan Bütçe ve Plan Komisyonu üyesi... Ancak rahatsızlığı nedeniyle komisyonun "Kıyak Emeklilik" tasarısını 15 dakikada onayladığı toplantıda bulunamamış. Dün yaptığı açıklamada dedi ki:
     Â- Bir yandan bütçe imkanları kısıtlı denilerek devlet memurlarına yüzde 15 maaÅŸ artışı öngörülürken milletvekili maaÅŸlarında bir kalemde 300 milyonun üzerinde artış yapılmasının hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Bu kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'na geldiÄŸi takdirde ret oyu vereceÄŸime söz veriyorum...

Avrupa öğütleri

       Bizi AB üyeliğine götürecek yolun yabancısıyız... Önümüzde duran zorlukları bilmiyoruz... O yüzden bir süre hesabı yapamıyoruz... Bazı kriterlere ayak uydurmanın üyelik için yeteceğini sanıyoruz.
       Acaba mesele bu kadar basit mi?..
       OECD'nin Paris'teki merkezinde görevli uzman dostumuz Mehmet Öğütçü'ye halimizin dışardan nasıl göründüğünü, bizi hangi zorlukların beklediğini soruyoruz... Önce bizim pek hesaplamadığımız bir durumu anımsatıyor:
       - Helsinki'de alınan karar "siyasi" bir tercihi yansıtmaktadır. Avrupa ülkelerinin parlamentolarında, basında, sivil toplum kuruluşları zemininde yeterince tartışılmamıştır. Konuştuğum Batılılardan edindiğim izlenim önümüzdeki dönemde Türkiye'nin üyeliğine bir "halk ve aydın muhalefeti"nin yükselebileceği yönünde oldu. Fransa ve Almanya'da şimdiden güçlü itirazlar yükseliyor. O yüzden... Önümüzdeki süreçte evimizin içini düzene sokarken Avrupa kamuoyunu kazanma çabaları da hiç ihmal edilmemelidir.
     Â- Biz ise sadece Batı standartlarını yakalama çabası içindeyiz...
       - Yeterli değil... Bundan sonraki aşamada edilgen ve "yol haritası" bekleyen bir ülke konumundan, inisiyatif geliştiren, hatta tam üyelikten ziyade AB'nin geleceği konusundaki beyin egzersizlerine katkı sağlayan bir ülke olmaya yönelmek gerekiyor.
     Â- Bunun için ne yapmamız lazım?
       - Bunun başı da sonu da insan sermayesine yatırım. Bu işi iyi yetişmiş kadrolar sürükleyeceğinden iç yapılanmada önceliği insan gücü eğitimine vermekte yarar var. Çevreden rekabet politikasına, enerjiden ortak tarım politikasına kadar üzerinde çalışılması gereken onlarca konu var. Bunların altından tek başına ne mevcut bürokrasi ne de oluşturulacak yeni yapılar kalkabilir. Topyekun bir çaba lazım. Özel sektörüyle üniversiteleriyle bürokrasisiyle, TBMM'si ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla bir seferberlik gerekiyor...
     Â- EÄŸer özetlersek...
       - Avrupa'daki tam üyeliğimize ilişkin direncin kırılması için Türkiye'nin Avrupa'ya yalnızca sorunlar değil aynı zamanda fırsatlar da götürecek bir ülke olduğunun beyinlere ışınlanmasını sağlayacak kamu diplomasisi gerekiyor.

       ***
       Ezeli rekabet artık sadece Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında sürüyor...
     ÂCihan Demirci
       ***


Yazara E-Posta: m.asik@milliyet.com.tr