10 Mayıs 2024’te uzun süren bir açık artırma savaşının ardından Only Watch müzayedesinde Rexhep Rexhepi isimli bir ustanın yaptığı Chronometre Antimagnétique isimli bir saat 2,3 milyon dolara satıldı. Patek Philippe’ten sonra müzayedenin en pahalı ikinci saatiydi. Üçüncü sırada ise F.P. Journe markasının Chronometre Bleu Furtif modeli vardı. Bu üç isim ilginç bir şekilde birbiriyle bağlantılı.
Chronometre Antimagnétique şimdi 37 yaşında olan Kosovalı saat ustası Rexhep Rexhepi’nin (veya Recep Recepi) 2012’de İsviçre’de kurduğu Akrivia isimli atölyesinde üretilmişti. Patek Philippe kimilerine göre dünyanın en iyisi ve 185 yıllık bir saat markası, yılda 60 bin saat üretiyor. F.P. Journe, 1999’da kurulmuş bağımsız bir saat markası, yılda bin kadar saat üretiyor. Kurucusu bir dahi olarak görülen ünlü saat ustası François-Paul Journe ve 67 yaşında.
Rexhep Rexhepi ise Patek Philippe’te çırak olarak işe başlamış sonra François-Paul Journe’un yanında çalışmış genç bir usta, bu kadarla kalmıyor son yılların en parlak ismi ve yılda sadece 30 saat üretiyor. Peki ama bu genç Kosovalı saat ustası nasıl oluyor da devlerle yarışabiliyor? Yanıt biraz da Rexhep’in hayatında gizli.
Kosovalı çocuğun hayali
Rexhep Rexhepi, 1987’de Kosova’da Zheger köyünde doğmuş. Babasını pek görmüyordu çünkü çalışmak için İsviçre’ye gitmişti. Küçük yaşlardan itibaren Cenevre’ye gidip gelen Rexhep’in en sevdiği şey babasının saatini açıp mekanizmasına bakmaktı.
Rexhep 11 yaşındayken babasının yanına taşındı. Yüksek saatçilik geleneğinin kök saldığı bir şehirde Rexhep çocukluk tutkusu nedeniyle 15 yaşında Patek Philippe’te çıraklık eğitimine başladı. Rexhep Rexhepi çok yetenekli olduğundan hemen dikkat çekti ve tarafından tam zamanlı olarak işe alındı.
Rexhep 20 yaşındayken daha önce Patek Philippe’te de çalışmış olan üç saat ustası tarafından kurulmuş yenilikçi mekanizma üreticisi BNB Concept’e geçti ve bir yıl içinde atölyenin yöneticisi oldu. Ardından ünlü bağımsız saatçilik atölyesi F.P. Journe’a geçti. François-Paul Journe’un yanında en karmaşık ve mekanik açıdan en zorlu saatlerin montajıyla ilgilendi. Rexhep Rexhepi 2012’de, çıraklık hayalini gerçekleştirdi ve 25 yaşındayken kendi saatlerini üretmek için Akrivia’yı kurdu. Birkaç yıl boyunca son derece karmaşık tourbillon mekanizmalı saatler üretti.
Benzersiz ama tanıdık
Uzun süren bir hazırlık döneminden sonra Rexhep Rexhepi 2018’de ona şöhreti getirecek olan Chronomètre Contemporain I (RRCC I) isimli saati piyasaya çıkardı. Aynı yıl geleneksel ve çağdaş unsurların incelikli bir şekilde bir araya getirildiği RRCC I ile saatçilik dünyasının en prestijli ödülü sayılan Grand Prix d’Horlogerie de Genève’de (GPHG) en iyi erkek saati ödülünü kazandı. Bu saat Rexhep Rexhepi’nin daha önce ürettiği saatlere hiç benzemiyor. Sade bir kadranı var ama arkasında saat meraklılarını heyecanlandıran özgün ve çarpıcı bir mekanizma bulunuyor. Aynı ilkeler üzerine inşa edilmiş ancak birçok teknik yenilik içeren RRCC II ise 2022’de GPHG’de en iyi erkek saati ödülünü kazandı.
Bence asıl ilginç olan şey şu: RRCC modelinin kadran tasarımı daha önce bilinen hiçbir saatte görülmediği halde bakan herkese çok tanıdık gelmesi.