Mehmet Çelik

Mehmet Çelik

bizans@gmail.com

Tüm Yazıları

Herkes saat üretebilir ama başarılı olmak başka bir mesele. Güney Kore kökenli ABD’li Jin-Seo Elliott Kim, geçtiğimiz yıl kendi adını taşıyan markasıyla “Theory One” ismini verdiği ilk saatini üreten çok genç bir bağımsız saat yapımcısı. İlk saatini konuşmaya değer kılan konu ise Elliott Kim’in henüz 17 yaşında bir lise öğrencisi olması.

Bağımsız ve 17 yaşında

Theory One, toplam 40 saatten oluşan bir seri. Mekanizma dışında sıfırdan tasarlanan saatin güzelliği ve 950 dolarlık fiyat etiketinin de katkısıyla Theory One beklenmedik bir şekilde duyurusu yapılır yapılmaz tükenmiş.

Haberin Devamı

Chicago‘da yaşayan Elliott Kim’in saatçilikle ilgili hatırladığı en eski anısı sekiz yaşındayken kronograf fonksiyonu olan bir cep saatinin tamirini izlemesi. İbreler, kadran, denge çarkı, maşa, zemberek, minik vidalar ve kurma kolu derken saatin büyülü mekanizması onu derinden etkilemiş. Onlu yaşlarının başındayken resmi bir saatçilik kursuna kaydolamayınca saatçilik yolunda kendi kendine (saatleri parçalarına ayırıp toplayarak) öğrenme yöntemini seçmiş.

Doğal olarak ilk yıllar o kadar da iyi geçmemiş, yere düşürdüğü vidaları ve mekanizma parçalarını saatlerce aradığı oluyormuş. Yaz tatillerinde kütüphaneleri dolaşıp bulabildiği bütün saatçilik kitaplarını okumuş. Yakınları veya saat forumlarda tanıştığı kişiler tamir için ona saat göndermeye başlamışlar. Kim 15 yaşına geldiğinde, çoğunlukla eski saatler ve bazı deniz kronometreleri dahil olmak üzere birçok saatin tamiri ve bakımı konusunda kendince tecrübe sahibi olmuş.

Elliott Kim’in 2019’da sıfırdan bir saat tasarlama ve geliştirme üzerine düşünmeye başlamış. Yarı zamanlı işlerden kazandığı paralarla saat parçaları satın alıp denemeler yapmaya başlamış. İki yıllık bir sürecin ardından ilk Theory One 2023 sonbaharında tamamlanmış ve büyük bir ilgiyle karşılanmış. Elle kurmalı ve mavi güneş ışını desenli kadrana sahip J.S. Elliott Theory One, iki yıllık bir geliştirme sürecinde ortaya çıkan bir model. Akrep, yelkovan ve dakika çizgileri bana Ming saatlerini (özellikle 27.02) hatırlatsa da tasarımın sade ve dengeli oluşu övgüye değer.

Haberin Devamı

Ortada benzersiz bir stil yok fakat saat meraklıları için küçük dokunuşların etkisi büyük oluyor. Mesela kurma kolunun rahatça çevrilebilmesi için arka kapağın oraya denk gelen kısmım çentikli oluşu büyük firmaların bile düşünmediği bir detay. Theory One, günlük +-4 saniye sapmayla kronometre standartlarını yakalayan bir saat, 38 mm’lik çapı ve 8 mm’lik inceliğiyle kadın erkek herkesin takabileceği bir boyutta. Safir camlı arka kapak altında çalışan mekanizmayı görmek ayrı bir zevk.

Tarih penceresini sevmiyorum ama olmayınca da kadran çoğu zaman sıkıcı oluyor. Pek çok marka tarihsiz kadran tasarımında Cartier veya anOrdain gibi markaların yanına bile yaklaşamıyor. Theory One modelinde ise kadranda saat 9 ile 11 arasında dakika çizgilerinin yerinden oynatılmasıyla açılan boşluğa marka adı yerleştirilmiş, böylelikle kadrana bir hareket gelmiş. Elliott Kim, şimdi ikinci saati için çalışıyor. Tahmin edileceği gibi adı Theory Two olacak.

Haberin Devamı

Elliott Kim’in “Monochrome” dergisindeki sözleriyle yazıyı bitirelim: “Kimse zengin olmak ya da istikrarlı bir iş arzulayarak saatçi olmaz; bu işi yapıyorlar çünkü saatlere deli oluyorlar. İşte bu nedenle günümüzde saat yapımcılığı sürekli sınırları zorlayan ve yeni fikirler geliştiren insanlarla dolu. Bir gün onlar gibi olmak istiyorum.”