İkinci el cep telefonuna yeni düzenleme geliyor. Türkiye’de yıllık 20 milyon civarında ikinci el cihaz pazarı var. Cirosal büyüklüğü 12 milyar TL. İkinci el telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler var
İkinci el cep telefonları, geçen hafta Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yaptığı açıklama sonrasında yeniden gündeme geldi. Kullanılmış cep telefonu ve tabletlerin belirli bir standartta yenilenerek, sertifikalı ve garantili bir şekilde tekrar satışa sunulabileceği açıklandı. Pandemi, artan dolar kuru, ÖTV’nin artması, yurtdışından yolcu beraberinde cep telefonu getirilememesi gibi nedenlerle ikinci el cep telefonlarına ilgide artış var.
12 milyarlık pazar
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği’nin (MOBİSAD) verdiği bilgilere göre, Türkiye’de yıllık 20 milyon civarında ikinci el cihaz pazarı var. Ortalama cirosal büyüklüğü ise 12-15 milyar TL civarında. Bu büyük pazarın ülkeye vergisel katkısı ise yok denecek kadar az. Tablet pazarında bu rakamların cep telefonu adedinin yüzde 5-6’ı civarında olduğu tahmin ediliyor.
MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, ikinci el cihaz pazarının tamamına yakınının kayıt dışı olduğunu belirterek, “Bu da vergi ve istihdam kaybına neden oluyor. Ticaret Bakanlığı’nın son aşamasına gelen yeni düzenlemesiyle ikinci el cep telefonu ve tabletler belirli standartta yenilenerek, garantili şekilde satışa sunulabilecek. Yeni düzenleme ile ikinci el cihaz pazarı legalleşecek, vatandaşlarımızın güvenlik endişeleri ortadan kalkacak, tüketici haklarından doğan garanti hizmetlerine ikinci el cep telefonunda da ulaşabilecekleri, sektörel gelişimin destekleneceği sağlıklı bir ticaret ortamı doğacak” dedi.
Talep üst segmente
Tüketicinin ikinci el cihazlara ilgisinin arttığını dile getiren Turnacı, şu bilgileri verdi: “Fiyat artışları ve vergilerin yükseltilmesi sonrasında 3 bin TL’nin altındaki cihaz sayısı daraldı. Daha önce üst segment sıfır cihaz kullanıcılarının ciddi bir bölümü istediği marka modellerin ikinci ellerini tedarik etmeye yöneldi. Daha önce sıfır cihaz satışında toplam pazarın yüzde 20’si üst segment, yüzde 50-60’ı orta ve yüzde 20-30’u giriş segmenti cihazlardan oluşuyordu. Bugün pazarın yüzde 10-15 civarında alt segmentlere doğru kaydığını görebiliyoruz. İkinci el pazarında ise yüzde 50 oranında üst segment, yüzde 30-40 orta segment ve yüzde 10-20 alt segment modeller tercih ediliyor.”
Alırken bunlara dikkat
Öncelikle IMEI kontrolü sağlayın.
Kopya IMEI’ye karşı telefonun kutusundaki IMEI ve pil arkasındaki IMEI numarasını birbiriyle karşılaştırın.
Cihazın garantisine bakın.
Telefonun üzerinde çizik, düşme olup olmadığını kontrol edin.
Arama yaparak ses kalitesine bakın.
Fotoğraf çekin, hoparlörünü ve pilini test edin.
Cihazın bağlantısına da bakın. Bulunduğunuz yerde bir Wi-Fi ağına bağlanın internette gezinin.
Bir parçası servis dışında değiştirilen telefonlardan uzak durun.
Ekranı sağa ve sola hızlı şekilde kaydırarak ve bildirim panelini yukarıdan aşağı yavaş bir biçimde çekerek dokunmatiğinde bir sorun olup olmadığına bakın.
Yeni model lansmanı son sürat
Cep telefonunda her segmentte yeni model lansmanları da sürüyor. Son dönemde tanıtılan modeller şöyle:
Yönetmelik yayımlandı
Ticaret Bakanlığının “Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik”i, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kullanılmış cep telefonları ve tabletlerin yenilenmesi, sertifikalandırılması ve tekrar satışa sunulmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelikte öne çıkan düzenlemeler şöyle:
Kullanılmış cep telefonları ve tabletler, yenilenip sertifikalandırıldıktan ve ambalajlandıktan sonra “yenilenmiş ürün” olarak satışa sunulabilecek.
Cep telefonlarının yenilenebilmesi için en az bir yıl kullanılmış olması ve veri trafiğinin bulunması gerekecek.
Satışr, “yenilenmiş ürün garantisi” ile yapılabilecek.