Beklediğimiz bereketli yağışlar başladı.
Ekim ayında ülkemiz az yağış aldı. Kasımda yağışların artması bekleniyordu. Bu haftaya kadar beklenen olmadı.
Su hayattır. Yağışın az olması bizim yaşamımızı etkiler.
- Kullanma suyu barajlardan geliyor. Barajları yağışlar dolduruyor.
- Tarımda üretimin bırakınız artması, sürmesi bile yağışa bağlı.
- Elektrik enerjimizin 2015’te yüzde 25.7’sini, 2016 yılının ilk 9 ayında yüzde 26.5’ini sudan elde ettik. Su yenilenebilir ve en ucuz enerji kaynağı.
Biz dalgalı bir yağış düzeni altında yaşıyoruz.
Normalde yılda 574 mm yağış alan ülkemizde, bazı yıllar normalin altında yağış nedeniyle kuraklık yaşanıyor. 2000, 2004, 2007, 2008 ve 2013 yıllarında normalin altında yağış aldık.
2008 yılında aldığımız yağış 440 mm’ye, 2013 yılında 480 mm’ye düştü.
Geçen yılın yağışları sayesinde şubat ayında Türkiye genelindeki barajlarda doluluk oranı yüzde 60 dolayında iken, şimdilerde yüzde 30’lar dolayında.
İstanbul’un suyunu temin eden barajlarda genel doluluk oranı yüzde 35’in altına düştü.
Barajlar kuruyor
Yağışa ihtiyacımız var. Yağışın ülke genelinde dengeli olarak yağmasını bekliyoruz.
Geçen yıl toplam yağış miktarı normalin üzerindeydi ama bazı bölgelerde yağış yetersiz oldu. Yağış alamayan bölgelerde tarım üretimi geriledi.
Ekim ayından bu yana yağışların normalden ve geçen yılın aynı dönemindeki yağışlardan az olması endişe yaratmıştı.
2016-2017 yılı tarımsal üretim dönemi ekim ayında başladı.
Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Kışlık hububat ekimi eylül ayı son haftasında başladı. Ekim ayında yoğunlaştı. Çiftçi bazı baklagiller, kanola ve bazı sebzeleri ekiyor. Ekim ve kasım ayları yağışlarının normallerin altında kalmasından sonra, aralık ayında da beklenen yağışlar gerçekleşmezse kış kuraklığı yaşanabilir” diyor.
Başkanın açıklamalarına göre, “Kuru tarımın yaygın olduğu İç Anadolu Bölgesi’nde hububat ekimi ekim ayı sonuna kadar tamamlanıyor.
Toprak su istiyor
Yağışların İç Anadolu Bölgesi’nde normale göre yüzde 89 oranında azalması, hububat ekiminin yoğun olarak yapıldığı bölgede ve yağışların azaldığı diğer bölgelerde sıkıntı oluşturdu.
Ekim yapılan bölgelerde, yağış bekleniyor. Özellikle ikinci ürün hasadının sonrası hububat eken üreticiler için yağış önemli. Hububat ekiminin yapıldığı tarım alanlarında önümüzdeki aylarda beklenen yağışın gerçekleşmemesi durumunda tohumlarda çürüme riski var.
Ziraat Odaları Birliği Başkanı Bayraktar diyor ki,”Geçen üretim sezonunda da kasım ve aralık aylarında yağışların normallerin oldukça altında gerçekleşmesi sonucu kış kuraklığı yaşanmıştı. Birçok ilde hububatta verim kaybı görülmüş ve bu durum buğday rekoltesinde bir önceki yıla göre yüzde 8.8, arpa rekoltesinde yüzde 16.3 gerilemeye neden olmuştu. Geçen yıl kış kuraklığı yaşayan illerde üreticiler bu yıl da benzer durumla karşı karşıya kalma endişesi yaşıyor.”
Kurak yıllar, normal yağışlı yıllar bakımından geçmişte yaşananlara, iniş ve çıkıştaki dalgalanmaya bakılırsa bu yıl kuraklık yaşanmaması beklenebilir ama doğa şartlarına güven olmuyor. Ümidimiz, yağışların normalin altına düşmemesi. Yoksa zor günler yaşarız.