Kadıköy Bele-diyesi Süreyya Opera Sahnesi’nin “10. Sanat Yılı” bu akşam İstanbul Devlet Opera ve Bale Orkestrası ve solistlerinin “Gala Konseri” ile kutlanıyor.
Son on yıldır Kadıköy Belediyesi’nin desteği sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan Süreyya Sahnesi’nde geçen on yıl boyunca Devlet Opera ve Balesi’nin İstanbul Kadrosu opera ve bale temsillerini sergiledi. Her pazartesi oda müziği konserleri yapıldı. On yılda Devlet Opera ve Balesi 1.199 gösteri sahneledi. Bazı operaların Türkiye’deki ilk sahnelenişi bu binada oldu. DOB etkinlikleri dışında Kadıköy Belediyesi İstanbullu seyircileri Türkiye’nin önde gelen virtüözleri ile dünyaca ünlü solistleri Süreyya Sahnesi’nde buluşturdu. Kadıköy Belediyesi’nin her hafta düzenlediği oda müziği konserlerinin sayısı da 365’i buldu.
Süreyya binası
Kadıköy’ün en güzel tarihi binalarından olan Süreyya Opera Binası’nın yapımına 1924 yılında başlandı. İlk yıllar opera ve operetlerin sahnelendiği bina 1927 yılından 2000’lerin başına kadar sinema olarak kullanıldı.
Binanın fuayesi Paris’in Şanzelize (Champs-Elysées) Tiyatrosu’nun fuayesinden, iç bölümleri ise Alman tiyatrolarından örnek alınarak tasarlandı.
Süreyya İlmen Paşa’nın ölümüyle kültür hizmetlerinde kullanılmak şartıyla Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlandı.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk binayı 49 yıllığına kiraladı. Mimar Ersen Gürsel ile İzmir’deki Elhamra Sineması’nın İzmir Operası’na dönüştü-rülmesinde önemli rol oynayan Dr. Murat Katoğlu’nun öncülüğü ve desteğiyle bina opera binasına dönüştürüldü. Opera temsilleri için gerekli olan mekânlar düzenlendi, orkestra çukuru genişletildi. Sahne donanımı, aydınlatma, ışık sistemi ve ses düzeni yapıldı. Tavan freskleri, duvarlardaki pano resimler onarıldı.
Kadıköy’ün şimdiki Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu bu tarihi mekâna sahip çıktı. Süreyya Operası Onuncu Yıl’da da Opera, Bale ve klasik müzik konserlerinin hazırlanmasına ve uygulanmasına desteğini sürdürüyor.
Süreyya Paşa
Süreyya İlmen Paşa (1874, Podgorica - 1955, İstanbul), Kadıköy’ü çağdaşlaştırmaya kendini adamış renkli ve başarılı bir İstanbulludur.
Harp Akademisi’ni bitirdikten sonra kurmay subay olarak uzun süre Genelkurmay’da çalıştı. Genç yaşta general oldu. Tümen komutanı iken askerlikten ayrılarak İstanbul’da bir dokuma fabrikası, sinema ve opera binası kurarak işletmeciliğini yaptı. Çeşitli sportif ve hayır içeren projelere imza attı. 1927’de İstanbul’dan milletvekili seçildi. 1930 yılında aktif siyaseti bıraktı.
Yoğurtçu Parkı, Süreyya Paşa Sanatoryumu, Süreyya Plajı, Süreyya Sineması onun eseridir. Kadıköy yakasında temsil vermek için “Süreyya Opereti” ismi altında sahne sanatçılarını bir araya getirdi. (İlgilenenler için: 1949 yılında yazdığı “Teşebbüslerim ve Reisliklerim” isimli kitabında hayatını hikâye eder.)