Sanayi üretim endeksi aralıkta, bir ay önceye göre artmadı. Yüzde 0.2 geriledi.
Sanayi üretimi canlanamıyor.
Aylık artış bir ay önce, kasımda sıfırdı, aralıkta yüzde 0.2 geriledi.
Sanayi üretiminin lokomotifi imalat sanayii...
İmalat sanayiinde aylık üretim artışı Kasım 2016’da yüzde 0.2 gerilemişti. Aralıkta kasımdaki gerilemenin üzerine çıkılamadı. Sanayi üretiminde aylık değişimler önemli ama yılın bütünü daha da önemli. Yıllık değişim ise yıllık ortalama sanayi üretim endeksinden izlenir. 2014’te sanayi üretimde yıllık artış yüzde 3.5 olmuştu. 2015’te yüzde 3.0 oldu. 2016 yılı sanayi üretim endeksinde ortalama artış yüzde 1.8 oranında.
İmalat sanayiinde 2014’te ortalama üretim artışı yüzde 3.1 iken, 2015’te yüzde 3.4 oldu. 2016’da yüzde 1.4’e indi.
Büyüme sanayi ilişkisi...
2016 yılında sanayi üretim artışının yüzde 1.8, imalat sanayiinde üretim artışının yüzde 1.4 gibi düşük oranlarda gerçekleşmesi, 2016 yılı büyüme oranının tahminlerden de düşük çıkmasına yol açacak. Sanayi üretimindeki değişim sanayi üretiminin önemli bölümünü oluşturan imalat sanayii üretimindeki değişim çok, hem de çok önemlidir.
Büyüme denilen hedefin arkasında sanayi üretimi var. Milli gelirimizde sanayinin payı yüzde 25 - 30 dolayında, tarımın payı yüzde 8 - 10 dolayında. Tarım üretimindeki değişim de önemli ama sanayi üretimi artmaz ise milli gelir büyümüyor. Büyüme demek, gelir artışı demektir. Büyüme demek istihdam demektir Büyümeyen ekonomide gelir artamaz. İstihdam artamaz.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun ekonominin durumunu yansıtan göstergelerini iyi değerlendirmek zorundayız. 2016’da sanayide çarkların yavaşladığı görülüyor. 2017’nin 2 ayı nerede ise tamamlandı. Öncü göstergeler sanayide üretim artışının başladığını göstermiyor. Sanayi üretimi kendiliğinden artmaz. Artamaz. İç talep ve dış talep (ihracat) canlanacak ki üretim artışı başlayabilsin. Şu dönemde sanayi üretiminin artırılması için yeni yatırımlara ihtiyacımız yok.
Mevcut sanayi kapasitesini tam olarak kullanamıyoruz. Kurulu kapasite ile artacak talebi karşılamak ve üretimi artırmak mümkün. Değişik nedenlerle ekonomide para ve mal trafiği kilitlendi.
Para akımında tıkanıklık
Özellikle üretici-toptancı-perakendeci-tüketici arası para akımı tıkandı.
Banka sisteminin bu tıkanıklığı çözmeye destek vermesi gerekiyor. İçeride tüketici güveni zayıfladı. Parası olan, borçlanma imkânı olan gelecek konusunda belirsizlik nedeniyle harcama yapmayınca iç talep canlanamıyor. Hükümet iyi niyetle iç talebi, ihracatı, üretimi harekete geçirmeye dönük tedbirler açıklıyor.
Ne var ki bu tedbirler, birbiriyle ilişkili olmadığı için, bütünlük taşımadığı için, beklenen iyileşmeyi sağlayamıyor.
Önceki sorunları nasıl çözdüysek, bugünküleri de çözebiliriz. Sanayi üretimini harekete geçirebiliriz. Bunun tek yolu, mevcut sorunları iyi değerlendirerek, gerçekçi bir çözüm paketi hazırlayıp uygulamaktır.
Teker teker, birbiriyle bağı olmayan tedbirlerle üretimde artış sağlayamayız.