Pirinç ve bakliyat halkımızın temel gıda maddelerinden. Ne var ki üretim yetersiz. İç talebi karşılamak için ithalat yapıyoruz.
Pirinç ve kuru fasulye, sofraların olmazsa olmazı. 498 bin ton pirinç üretimi yetmiyor, yılda 150 bin ton pirinç ithal ediyoruz. Kuru fasulye üretimimiz 215 bin ton. Talebi karşılamıyor. Geçen yıl 44 bin ton fasulye ve bezelye ithal ettik.
Nohut bizim topraklarımızın ürünü. Yemeğini yeriz. Leblebisine bayılırız. Leblebiyi artık yerli nohutla değil, ithal nohutla yapıyoruz. Nohut üretimimiz 450 bin ton. Yetmiyor. Geçen yıl 45 bin ton nohut ithal ettik.
Nüfusumuz artarken, pirinç ve bakliyata talep artarken acaba neden üretim yetmiyor?
Otuz yıl önce 20 milyon hektarda baklagil üretilirdi. Üretim alanı 30 yılda yüzde 65 küçüldü. Şimdilerde sadece 7 milyon hektarda baklagil üretiliyor.
Otuz yıl önce toplam baklagil üretimi 2.1 milyon tondu. Şimdilerde yılda 1 milyon ton baklagil üretiliyor. Üretimde yüzde 49 gerileme var. Nüfus artıyor. Tüketim artıyor. Üretim geriliyor.
Leblebinin nohudu ithal
Türkiye İstatistik Kurumu, pirinç ve baklagilde üretim miktarını, yurtiçi talebi izliyor. Buna göre de her üründe talebe göre üretimin yeterlilik oranını belirliyor.
Kişi başına 9.3 kg pirinç tüketiyoruz. Yerli üretimde yeterlilik yüzde 65.4 oranında.
Kişi başı yılda 3 kg kuru fasulye tüketiyoruz. Üretimde yeterlilik yüzde 86.2 oranında.
Kişi başına 5.1 kg kırmızı mercimek tüketiyoruz. Yerli üretimde yeterlilik yüzde 74.7 oranında.
Kişi başı nohut tüketimi 5.2 kg. Yerli üretimde yeterlilik oranı yüzde 96.5. Pirinç, baklagil hesabına girmiyor. Toplam olarak kişi başı baklagil tüketimimiz yılda 14.2 kg. Yurtiçindeki baklagil üretimi, toplam talebin sadece yüzde 84.3’ünü karşılıyor.
Üretimi artırmaya mecburuz
Baklagil üretimi iç talebi karşılamıyor ama değişik ürünlerde ihracat yapıyoruz. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2014 yılında 240 bin ton baklagil ihraç edildi.
Yerli üretim ihracat olmasa da iç talebi karşılamıyor. Buna rağmen yerli ürün ihracatı gerçekleşince iç talebi karşılamak için ithalat gereği artıyor. İşte bu nedenle geçen yıl 480 bin ton bakliyat ithal ettik. İthalata 370 milyon dolar ödedik.
Tabii ki otomobil, bilgisayar, uçak üretmek önemli.
Tabii ki ileri teknolojiye dayalı üretime yönlenmek zorundayız. Ama toprağımız var, insanımız var, öncelikle geleneksel tarım ürünlerimizi üretelim.
Pirinç, fasulye ve nohut ithal etmekten kurtulalım.