Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Masamın üzerinde Milliyet Sanat’ın şubat sayısı duruyor. Bu sayı derginin 695’inci sayısı. Büyük boy. 128 sayfa. Fiyatı 10 TL. Benzeri olmayan ve de günümüz şartlarında sudan ucuz bir sanat dergisi.

Plastik sanatlar, müzik, sahne sanatları, sinema ve edebiyat dallarında dışarıda, içeride olanlar anlatılıyor. Selim İleri, Canan Ergüder ile söyleşiler yapılmış.

İçeriği dolgun, ele alınan konular bilgilendirici. Okuyanlar dünyada ve ülkede olan bitenden haberdar oluyor.

Günümüzde plastik sanatlara, müziğe, sahne sanatlarına, edebiyata ilgi azaldı. İlgisi olanların okuyacakları, izleyecekleri yayınlar azaldı. Yapı Kredi’nin Cogito’su, Semih Gümüş’ün Notos’u, aylık Sinema dergisi ve Birikim Sanat dergisi değişik konularda sanata katkılarını sürdürüyorlar.

Haberin Devamı

Sanat ve kültüre ilgi az

Milliyet Sanat’ın 45 yıldır her ay düzenli yayımlanması önemlidir. İçeriğinin devamlı yenilenmesi, ilgi çeken farklı konuları kapsaması önemlidir.

Dergi Filiz Aygündüz’un ve ekibinin emeğiyle yayımlanıyor. Demirören Yayın Grubu’nun başında bulunan Meltem Demirören Oktay ve Erdoğan Demirören’in desteğiyle yayının sürdürülmesi mümkün olabiliyor.

Milliyet Sanat gibi dergilerin çok sayıda okuyucuya ulaşmaları için, uygulanan ucuz satış fiyatı ile içeriğini ve basım kalitesini düşürmeden yaşamını sürdürmesi için Demirören Yayın Grubunun desteğinin devamı şart.

Demirören Grubu, Milliyet ve Vatan gazeteleri ile birlikte Milliyet Sanat’ı da 2011 yılında Doğan Grubu’ndan satın aldı.

Milliyet Sanat, 45 yıllık bir dergi. 1972’lerde Abdi İpekçi döneminde, Milliyet ile birlikte her gün değişik konularda dergi ekleri veriliyordu. Bu eklerden biri olan Milliyet Sanat Dergisi 1972 yılında haftalık bir düşünce ve sanat dergisi haline geldi.

Dolu dolu bir dergi

Dergide edebiyat, müzik, tiyatro, resim, sinema ağırlıklı olmak üzere bütün sanatlara güncel kalarak yer veriliyordu. Kitap tanıtımı, haftanın sanat olayları ve takvimi, sinema, resim ve müzik eleştirileri her sayıda vardı. Zeynep Oral, Özdemir Nutku, Mete Tuncay, Faruk Yener, Hilmi Yavuz, Mehmet Doğan, Ahmet Köksal, Atilla Sav, Mahmut Tali Öngören, Onat Kutlar, Cavit Orhan Tütengil, Emre Kongar, Atilla Özkırımlı dergiye katkıda bulunuyordu.

Haberin Devamı

Dergi 1981 yılında 15 günde bir, Eylül 2001 tarihinden itibaren de aylık yayımlanmaya başladı. Yöneticiliğini uzun yıllar Zeynep Oral ve Tuğrul Eryılmaz yaptı. Son on yıldır yayın yönetmeni sorumluluğunu, gazetenin kültür va sanat müdürü Filiz Aygündüz taşıyor. Asu Maro, Fisun Yalçınkaya, Nil Kural, Gülden Öktem, Selay Sarı, Ayla Dündar, Atilla Şen yayına katkıda bulunuyor.

Filiz Aygündüz ve ekibi Milliyet gazetesinin de sanat ve kültür sayfalarını da hazırlıyorlar. Milliyet, sanat ve kültür haberlerine, olaylarına geniş yer ayıran günlük gazetelerin başında geliyor.

Eğer bugüne kadar görmediyseniz, satın almadıysanız, 10 TL’ye Milliyet Sanat’ın şubat sayısını alınız. Beğenecek, bağımlısı olacaksınız.