Tuz Gölü yer altı doğalgaz depolama tesisi açıldı. 700 milyon dolar harcama ile Tuz Gölü altında açılan 12 kuyuda toplam 1.2 milyar metreküp gaz depolanacak.
Şimdilik 6 kuyuya gaz basılacak. Tesis, 2020’de tam kapasite ile çalışacak.
Depolama kapasitesini 5.4 milyar metreküpe çıkarmak için yeni bir yatırım başlatılıyor. Yeni yatırımın proje bedeli 2 milyar dolar. Marmara Ereğlisi’nde, 2007 yılında işletmeye açılan yer altı depolama tesisinde ise, 2.7 milyar metreküp gaz depolama imkânı var.
Doğalgaz yer üstünde ancak çelik silolarda depolanabiliyor. Bu pahalı. Sıvılaştırılmış gaz tanklarda muhafaza ediliyor. Gazı büyük miktarda depolamanın tek yolu yeraltı.... Marmara Ereğlisi’nde 1988’den beri deniz altında doğalgaz aramaları için kuyular açıldı. 1.200 - 1.500 metre derinlikteki 11 kuyu şimdilerde gaz depolamada kullanılıyor.
Kapasitemiz artıyor
Doğalgaz depolama tesisleri, ülke genelinde doğalgaz talebini kesintisiz temin etmek için önemli.
Boru ile getirilen gazda kısıntı olduğunda gaz kullanan tesisler duruyor. Daha önceleri olduğu gibi bu kış mevsimin de de, İran, kış şartları nedeniyle doğalgaz sevkiyatını yarıya indirince, doğalgaz kullanan santrallarda ve sanayi tesislerinde üretim kesintiye uğradı. İşte bunun için doğalgaz ve sıvı gaz depolama tesislerinin kapasitesinin artması önemli. Depolama tesisleri arz güvenliği sağlıyor.
Biz yılda 50 milyar metreküp gaz tüketiyoruz. Gazın yüzde 80’i boru ile geliyor. Yüzde 20’sini sıvı olarak getirerek gazlaştırıyoruz.
Boru ile gelen gazın 27 milyar metreküpü Rusya’dan, 8 milyar metreküpü İran’dan, 6 milyar metreküpü Azerbaycan’dan geliyor. 50 milyar metreküp gazın 19 milyar metreküpünü elektrik üretmede, 14 milyar metreküpünü sanayide, 11 milyar metreküpünü konutlarda, kalanını diğer alanlarda kullanıyoruz.
Günde 140 - 150 milyon metreküp, ayda 4300 - 4500 milyar metreküp gaz tüketimimiz var. Tuz Gölü tesisinin yarısı devreye girdiğinden şimdilik 550 milyon metreküp gaz depolanabilecek. İhtiyaç halinde günde 40 milyon metreküp gaz verme gücü olacak.
Elektrik üretimi için doğalgaz kullanımı teşvik edilmiyor ama, sanayin ve konutların gaz ihtiyacı giderek artıyor. Yeni boru hatlarıyla gaz arzı artırılıyor. Sıvı gazı, gaza dönüştürme tesislerinin kapasitesi artırılıyor ama, depolama tesisleri gene de önemli. Depolama tesisleri arz ve talebi dengeliyor.