Başbakan Yardımcısı Canikli’nin Yeni Teşvik Paketi ve Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin Yatırımları Teşvik için bir pakete yönelik açıklamaları, hükümet gündeminde artık ekonominin öne çıktığının işaretleri.
Önceki gün Başbakan Yardımcısı Canikli “Yeni Teşvik Paketi” ile ilgili bilgiler verdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, başta Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illeri olmak üzere geri kalmış bölgelerde “Yatırımları Teşvik” için yeni bir paketin hazırlanmakta olduğunu açıkladı.
Bunlar hükümet gündeminde ekonominin öne çıkmaya başladığının işaretleridir.
Geri kalmış bölgelerde, özel sektörle ortak yatırımlar gerçekleştireceği, yatırımlar başarıya ulaştıktan sonra ortaklıktan ayrılacağı belirtiliyor.
Devlet ortak olsun olmasın, gelişmekte olan bölgelerde yapılacak yeni yatırımlara devletin satın alma garantisi vereceği açıklandı. Bakan devletin yılda 20 milyar TL dolayında tüketim malı satın aldığını, bu alımların geri kalmış bölgelerdeki üreticiler için önemli bir pazar oluşturacağını söylüyor.
Teknoloji yoğun belli üretim kollarında ekonomik büyüklükte yatırım yapacaklara yatırım yeri tahsis edilecek. Ucuz enerji verilecek. Vergi muafiyeti tanınacak.
Vergi teşvikleri geliyor
Başbakan Yardımcısı Canikli’nin açıkladığı yeni teşvik tedbirlerinde vergi teşviklerinin ağırlık taşıdığı görülüyor.
Damga vergisi istisnası ve harç istisnası yaygınlaştırılıyor. Yatırım yapılacak arazilere vergi istisnası getiriliyor. Şirketlerin kuruluşu kolaylaştırılıyor. Yabancıların ve Suriyeli sığınmacıların çalışma şartları düzenleniyor. İslami sermayenin girişini teşvik için vergi düzenlemeleri yapılıyor.
Başbakan Yardımcısı Canikli, “ekilmeyen arazilerin 3’üncü şahıslara kullandırılması için” yeni düzenlemeler yapılacağını belirtti.
Ekilmeyen araziler devlet tarafından kiralanarak, bu arazileri işleyecek olanlara verilecek.
Atıl, ekilmeyen arazilerin değerlendirilmesi halinde tarımsal üretimde 17 milyar liralık artış bekleniyor.
Başka ülkelerde Türk girişimcilerin arazi kiralanması teşvik edilecek. Özellikle yağlı tohum ve pamuk üretiminin başka ülkelerde gerçekleştirilmesinin ekonomiye büyük katkı sağlayacağı belirtiliyor.
Karşılıksız çeke hapis
Başbakan Yardımcısı Canikli, teröristler bomba yapımında kullandıkları için satışı 5 Haziran’da yasaklanan nitratlı gübrenin satış yasağının 2017 Şubat ayına kadar devam edeceğini açıkladı. Türkiye’de tüketilen toplam 5.5 milyon gübrenin yüzde 30’unu teşkil eden 1.5 milyon ton gübre nitratlı gübre. Halen stoklarda 200 ton nitratlı gübre olduğu belirtiliyor.
Önceki gün iş âlemini ilgilendiren bir başka gelişme oldu. Karşılıksız çeke yeniden hapis cezası getirilmesi için hazırlık yapıldığı belirtiliyor. Karşılıksız çeke hapis cezası 2012 yılında kaldırılmıştı.
Karşılıksız çeki önlenmek için çok sayıda tedbir alındı. Ne var ki karşılıksız çek sorunu devam ediyor.
2011 yılında karşılıksız çek tutarı 11.5 milyar TL idi. Hapis cezası kalktı, 2012 yılında 20.9 milyar TL, 2013 yılında 18.1 milyar TL, 2014 yılında 19.9 milyar TL, 2015 yılında 27.3 milyar TL tutarında çek karşılıksız çıktı.
Karşılıksız çek miktarı bu yılın ilk 4 ayında 8.4 milyar TL oldu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın olumsuz gelişmeleri önlemek için hapis cezasına dönüşü hedef alan yeni bir kanun tasarısı hazırlandığı bildiriliyor.