Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından düzenlenen konferansta, üniversi-telerimizin öğretim üyelerinin, büyüme ve gelir dağılımı konularında yaptıkları araştırmalar tartışılıyor. Bu çalışmalar daha sonra kitap halinde yayımlanacak.
Büyümeye mecburuz. Başkaları nasıl büyüdü, büyüyorsa biz de büyüyoruz, büyüyeceğiz. Büyüme kendiliğinden olmuyor. Doğru politikalar büyümeyi sağlıyor. Unumuz var, şekerimiz var. Önemli olan, unu şekeri karıştırarak iyi helva yapabilmek.
Üniversitelerimizde, büyüme politikalarına katkıda bulunacak iyi yetişmiş bilim adamlarımız var. Bunlar, dünyada olan biteni izliyorlar, ülkenin şartlarını biliyorlar. Değişik konularda görüş ve öneriler geliştiriyorlar.
Üniversite öğretim üyelerinin ülkenin güncel ekonomik ve sosyal sorunları ile ilgili çalışmalar yapmaları önemlidir. Bu çalışmaların kamuoyuna duyurulması, ülke için ekonomik ve sosyal politikaları oluşturan ve uygulayanlara duyurulması daha da önemlidir.
Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından düzenlenen “Uluslararası Ekonomi Konferansı”nda üniversitelerimizdeki öğretim üyeleri ve yabancı ülkelerden katılanlar 3 gün süreyle “Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Büyüme ve Gelir Dağılımı” konularında hazırladıkları çalışmaları kendi aralarında konuşuyorlar. Çarşamba günü başlayan konferans, cumartesi günü sona erecek. Bu konferans için bilim adamlarımız büyüme ve gelir dağılımı konularında yüzü aşkın çalışma yaptı.
100’ü aşkın araştırma
Daha önce belirlenen konularda yapılan çalışmalar, maliye politikası, konut politikası, merkez bankalarının faiz politikası, gelir dağılımı ve yoksulluk, döviz kurundaki değişimlerin getirdiği sorunlar, kalkınma ve politik risk, yatırım-tasarruf dengesi, ekonomik büyüme ile refah ilişkisi, faizsiz finans sistemi, enerji, demokrasi ve yolsuzluk, ekonomik büyüme dinamikleri yurtdışı kaynaklı sabit sermaye yatırımları, dış ticarette talep sorunu, prodüktivite, çevre konuları, enerji konuları gibi konularındaki çalışmalar, katılımcılara sunuluyor, tartışılıyor.
Bu gibi konferansları, bu gibi konferanslar için üniversitelerdeki öğretim üyelerinin yaptıkları çalışmalar, ekonomi politikalarının belirlenmesinde uygulanmasında, sorumlulara kaynak teşkil eder. Yol gösterir. Üniversite öğretim üyelerinin büyümeye, gelişmeye katkısını sağlar.
Türkiye Ekonomi Kurumu
Türkiye Ekonomi Kurumu, Atatürk’ün önerisiyle 1929’da kurulan Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti’nin devamıdır.
Cemiyetin kuruluş amacı, 1929 Buhranı’nın yıkıcı etkilerini asgariye indirmek için, israfla mücadele ederek tasarrufu teşvik etmek, yerli malların tanıtımını ve kullanımını özendirmekti.
Cemiyet, “Türkiye’nin bozulan dış dengesine, döviz kıtlığına karşı sanayileşmeyi, sanayileşmeye kaynak yaratacak tasarrufların teşvikini, kurulacak yerli sanayiye talep yaratmak için de yerli malı kullanımını” hedef alan ekonomi politikalarının oluşturulması ve uygulanması için faaliyet gösteriyordu.
1955 yılında cemiyetin adı “Türkiye Ekonomi Kurumu” oldu.
Şimdilerde Prof. Dr. Ercan Uygur’un başkanlığını yaptığı kurum, ülkemizde ekonomi bilincinin yerleşmesine katkıda bulunmak için yayınlar yapıyor, konferanslar, toplantılar düzenliyor. İktisat eğitimi gören başarılı öğrencilere burslar veriyor, iktisatçılar arasında ödüllü yarışmalar düzenliyor.