Ayvalık
Erken Zeytin Hasadı Şenlikleri’ne katılmak için Ayvalık’tayız.
Zeytinde artık eskisi gibi var yılı, yok yılı yok ama hava şartları nedeniyle üretim miktarı değişiyor.
Hava şartları sofralık ve yağlık zeytinin kalitesini de belirliyor.
Dünyadaki zeytin ağaçlarının yüzde 13’ü Türkiye’de ama dünya zeytinyağı üretimindeki payımız sadece yüzde 6 oranında.
2014-2015 sezonu 170 bin ton, 2015-2016 sezonu 143 bin ton, devreden stokla birlikte 170 bin ton zeytinyağı üretilmişti.
2016-2017 sezonunda 177 bin ton rekolte tahmini ve devreden stokla birlikte 217 bin ton zeytinyağı üretimi bekleniyor. Sofralık zeytinde üretim tahmini 432 bin ton.
144 milyon ağaç
Türkiye genelinde 144 milyon meyve veren, 26 milyon meyve vermeyen zeytin ağacı var. Ağaç başı 11 kg zeytin bekleniyor.
Zeytin danelerinin 432 bin tonu sofralığa, 1 milyon 102 bin tonu yağlığa gidecek. Yağlık 6.2 kg zeytinden 1 kg yağ hesabıyla 177 bin ton yağ elde edilecek. Geçen yıla göre yağ üretiminde 23 bin ton artış bekleniyor.
Geçen yıldan kalan 40 ton zeytinyağı stokuyla zeytinyağı arzı 200 bin tonun üzerine çıkacak.
Zeytin üreticisine dekarda 11 TL/mazot ve gübre ödemesi desteği, 50 TL/İyi Tarım Uygulaması desteği, 100 TL/Organik Tarım Desteği, kiloda 80 Krş zeytinyağı fark ödemesi desteği veriliyor.
Devlet destekliyor
Geleneksel zeytin bahçesi alanının en az 1/5’inde gençleştirme budaması yapacağını tespit ettiren ve gençleştirme budaması yapan çiftçilere budanan alan üzerinden dekarda 100 TL/ destekleme ödemesi yapılıyor.
Zeytin üreticileri, “Zeytin alanlarında maden aramalarına imkân tanıyan ve Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılmasına dair Kanun”da yapılmak istenen değişiklik konusundaki ısrara dikkati çekiyor.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğünün hazırladığı torba yasaya yapılan eklemelerle ağaç başına 200 TL ödeme karşılığı zeytin ağaçlarının kesilmesine imkân tanınmasının, zeytin alanlarının yok edilmesinin önünü açacağına işaret ediyor.