Yabancı sermayeye karşı değiliz de... Olan biten biraz kafa karıştırıyor. Yabancılar neyimiz varsa yoksa satın alarak, bize satmaya başladılar. Pazarda en büyük payı olan toz çorba, toz kek işini Japonlar aldı. Pazarda en büyük payı olan zeytinyağı işini Amerikalılar kaptı. Son olarak piliç ve kırmızı et pazarı da yabancı hâkimiyetine geçti.
Brezilya-Katar ortak
Türkiye’nin büyük beyaz ve kırmızı et ve hayvan yemi üreticisi Banvit’in ödenmiş sermayesinin yüzde 79.48’ini oluşturan hisseleri, Brezilya merkezli tavuk üreticisi BRF’ye 915 milyon liraya satıldı.
Brezilyalı yatırımcılar “Dünyanın en büyük ‘helal piliç’ tüketici pazarına ulaştık” diyerek memnuniyetlerini ifade eti.
Banvit’in yeni sahibi yüzde 60’la BRF, yüzde 40 ile Qatar Holding olacak.
Türkiye’de beyaz et üretiminde ve yem sanayinde faaliyet gösteren CP Standart firması da yabancı sermayeli, Tayland merkezli bir grubun.
Bundan sonra Türk halkının yiyeceği tavukların yüzde 50’ye yakını, Taylandlıların, Brezilyalıların ve Katarlıların sahip olduğu çiftliklerde üretilp, kesilecek ve iç piyasada satılacak.
Komili, Kırlangıç...
ABD’li gıda şirketi Bunge, Anadolu Grubu şirketi Ana Gıda’yı satın aldı. Bu grup Kamil Yazıcı, İzzet Özilhan ortaklığı ile faaliyete başlayan Türkiye’nin en büyük özel sektör sermaye gruplarından. Tepe yönetiminde Tuncay Özilhan var.
Satılan Ana Gıda Türkiye’nin ünlü Komili, Madra ve Kırlangıç zeytinyağlarını üretiyor ve pazarlıyordu.
ABD’li Bunge, Ana Gıda’nın hisselerin yüzde 55.25’ini Anadolu Endüstri Holding’den, kalan yüzde 44.75’i ise SEEF Foods’dan aldı. Ana Gıda’nın şirket değeri 172 milyon TL olarak belirtiliyor. Satın alma için Yazıcılar Holding’e yaklaşık 54 milyon TL ödeniyor.
2001’de kurulan Ana Gıda, Komili, Kırlangıç ve Sezai Ömer Madra markalarını bir araya getirdi. Komili 1878’den, Kırlangıç markası ise 1953’den beri üretiliyor. Sezai Ömer Madra markasının geçmişi 1914’e dayanıyor. Ana Gıda Türkiye pazarında yüzde 30 paya sahipti. Şimdi bu pazar payı Amerikan firmasına geçti. Bundan sonra halkımız, bizim zeytinliklerden toplanan zeytinleri yağa dönüştüren ve şişeleyen Amerikan firmasının zeytinyağını satın alacak.
Çorbacı da satıldı
Japonya merkezli Ajinomoto Co, Türkiye’de Ülker’in ürünlerini “Bizim Mutfak” markasıyla ünlendirdiği gıda şirketi Örgen Gıda’yı satın aldı.
Ajinotomo, Örgen Gıda için şirketin yüzde 51’ini elinde tutan Yıldız Holding ve yüzde 49 hisseye sahip olan Örgen ailesiyle 220 milyon TL karşılığında anlaştı. Anlaşma 15 Kasım 2016’da imzalandı.
Ajinomoto, 2013 yılında da Kemal Kükrer markasıyla bilinen Kükrer Gıda’yı da almıştı.
Bizim Mutfak kapsamında çorba, bulyon, harçlar, ketçap, mayonez, makarna, kabartma tozu, vanilin, nişasta, pirinç unu, pudra şekeri, un ve bakliyat ürünleri yer alıyor.
Paketli kuru gıda ve toz karışım üretimi yapan 1981’de kurulan Örgen Gıda 2002’de Ülker şemsiyesi altına girdi. Şirket Türkiye’nin en yüksek kapasiteli toz gıda üreticisi konumunda.
Halkımızın sofralarında yer alan toz çorbaların, keklerin, tatlıların tozunu Türkiye’de Japon firması üretecek, paketleyecek. Bize satacak.
Ne diyebiliriz: Vatana millete hayrolsun...
Hayrolsun da a’bicim... Daha önce bizim yaptığımız işleri şimdi yabancılar yapmaya başladı.
Suyu yabancılar şişeleyip satıyor. Gazozu yabancılar şişeleyip satıyor. Yoğurdu, ayranı yabancılar satıyor... Zeytinyağını, toz çorbayı, tavuğu, eti yabancılar satmaya başlıyor.
Peki biz n’apcaz a’bicim?