Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) geçen perşembe akşamı Zorlu PSM Ana Tiyatro’daki açılış konserinde, çağdaş müziğin en üretken bestecilerinden biri olan Turnage’in “Shadow Walker” başlığını taşıyan iki keman için konçertosunun dünya prömiyerini gerçekleştirdi.

BİFO, Essen Filarmoni ve Trans-Siberian Art Festival tarafından sipariş edilen bu eser, orkestranın, cuma günü başlayan Essen, Ljublijana, Viyana ve Zürih’i kapsayan Avrupa turnesinde de seslendirilecek.

BİFO, Borusan Kocabıyık Vakfı’nın bir işletmesi olan ve 1997 yılında kurulan Borusan Sanat’ın yaşattığı bir müzik topluluğu.

Haberin Devamı

Zeynep Hamedi’nin başında bulunduğu Borusan Sanat, değişik sanat etkinliklerini destekliyor.

İstanbul Müzik Festivali’nin yükünü paylaşıyor. Borusan Sanat, programlarına ek olarak Borusan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Ahmet Ertuğ ile birlikte sanat kitapları yayımlıyor.

1999’da kuruldu

BİFO’nun 1999 yılında kuruluşundan 2009 yılına kadar yönetmenliğini Gürer Aykal yaptı. 2009 yılından bu yana orkestranın sanat yönetmeni ve sürekli şefi Avusturyalı müzik adamı Sascha Goetzel.

Borusan’ın sosyal sorumluluk projesi olarak, uzun soluklu etkinlikleri ve BİFO’yu yaşatma başarısı çok önemli.

Halkımızın klasik müziğe ilgisini BİFO’nun konserlerine gelen seyirci sayısı çok açık şekilde gösteriyor.

Geçen perşembe akşamı sezonun açılış konserinde Zorlu PSM’nin 2 balkonlu 2.100 koltuk kapasiteli salonunda tek boş yer yoktu.

İzleyenlerin tamamına yakınını 30 TL - 147 TL arasında ödeme yapan biletli izleyiciler oluşturuyordu.

Sadece BİFO konserlerine değil, diğer klasik müzik konserlerinde de bilet parası ödeyerek salonları dolduranların sayısının çokluğu her yaştan, her gelir grubundan klasik müziğe ilgi duyanların az olmadığını gösteriyor.

Borusan’ı kuran Asım Kocabıyık’ın hikâyesi ise Türkiye’de birinci nesil sanayicilerin hikâyesidir.

Asım Kocabıyık 1924 yılında Afyon’un Tazlar köyünde doğdu. Babası hububat alım satımı yapıyordu. Önce Afyon’a, sonra İstanbul’a göç ettiler. Hububat alım satımı İkinci Dünya Savaşı’nda devletleştirilerek TMO tekeline verilince babası, demir-çelik ithal etmek ve kuru meyve ihraç etmek için 1944 yılında “İstikbal Ticaret”i kurdu.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okuyan Asım Kocabıyık, önce babasının şirketine ortak oldu. 1952 yılında babası ölünce de şirketin başına geçti.

İthal edilen boruları Türkiye’de üretmek arayışında kuruluşunu gerçekleştirdiği ilk boru “fabrikası” 1958 yılında üretime başladı. Fabrika’da 27 kişi çalışıyordu. O yıl 2 bin ton boru üretildi. Şimdilerde Borusan’ın boru üreten tesislerinde 1.300 kişi çalışıyor. Yılda 1 milyon ton üretim yapılıyor.

Borusan, şimdilerde sadece boru üretmiyor. 3 kıtada, 10 ülkede çelik, distribütörlük, lojistik ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren bir topluluk.

Ciro 4.3 milyar $

Borusan Mannesmann, Borusan Grubu’nun ilk sanayi girişimi olarak 1958’de faaliyetlerine başladı.

Avrupa’nın ve dünyanın önde gelen üreticisinden biri konumundaki “Borusan Mannesmann” ve yassı çelik alanında sektörünün ilk özel kuruluşu olan “Borçelik”, Türkiye’nin önde gelen sanayi yatırımları arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Borusan, otomotiv, iş makineleri ve güç sistemleri alanlarında hizmet verilen distribütörlük işkolunda dünyanın önde gelen markalarının temsilciliklerini yürütüyor. Aynı zamanda lojistik ve enerji sektörlerinde de önemli bir oyuncu.

2016 yılında Borusan’ın toplam cirosu 4.3 milyar dolar. Faaliyet kârı 394 milyon dolar. Konsolide cironun yüzde 20’si ihracat gelirinden oluşuyor.

Günümüzde Borusan gibi çok sayıda sermaye grubunun, topluluğun da sosyal sorumluluk projesi olarak müziğe ilgileri sanat ve kültür hayatımızı zenginleştiriyor. Orkestralar, müzik toplulukları, sanat ve müzik festivalleri destekleniyor. Bunlar insan hayatına renk veren, olumlu katkılar.