Ayvalık yöresi iklim şartları ve toprak yapısı ile kaliteli ve farklı aromada yağlık zeytin üreten bir yöre.
Ayvalık yöresinde yaklaşık 2 milyon zeytin ağacı var.
Bu ağaçlardan yaklaşık 25.000 ton zeytin danesi toplanacak. Toplanan zeytinin, 2.000 tonu sofralığa ayrılacak ve 23.000 ton zeytinden ise 4.500 ton zeytinyağı elde edilecek.
Geçen hafta sonu Avvalık’ta “12’nci Zeytin Hasat Şenliği” vardı. Ayvalık Belediyesi ve
Ticaret Odası tarafından düzenlenen şenliklerde, sektörün, zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin sorunları tartışılıyor.
Şimdilerde yabancı ülkelerden de zeytinyağı üreticileri şenliklere katılıyor. Şenlikler uluslararası nitelik aldı.
Ayvalık zeytinyağı, özelliği ve kalitesi ile tüketicinin aradığı, tercih ettiği bir zeytinyağı.
Başka yörelerin zeytinyağı ile karışmaması için ve de tağşişi (hileyi) önlemek için 2007 yılında Ayvalık zeytinyağı için “Coğrafi Menşe İşaretlemesi” hakkı alındı. Ambalajlı
Ayvalık zeytinyağlarının güvencesi ambalaj üzerindeki bu “Menşe İşareti”.
Ayvalık’taki farklı
Zeytin, Ayvalık için önemli bir tarım ürünü. Ayvalık’ta Ziraat Odası’na kayıtlı 6.500 üretici, Ticaret Odası’na kayıtlı zeytin ve zeytinyağı işi yapan 83 firma var.
Ayvalık’a zeytinyağından 50 milyon TL, yeşil zeytinden 20 milyon TL dolayında para giriyor.
Geçen yıl zeytinyağı fiyatlarında dalgalanma oldu. O nedenle bu yıl zeytin üreticisi ve zeytinyağı üreticisi de belirsizlik içinde. Piyasanın ne olacağı bilinemiyor.
Şenlik programı kapsamında zeytin ve zeytinyağı sektörünün genel sorunlarının, bölgenin üretim durumunun tartışıldığı toplantılar yapılıyor. Zeytin ve zeytinyağı üreticileri ürünlerini sergiliyor. Erken hasat zeytinyağı tadılıyor.
Düzenlenen panele ben moderatör olarak katıldım. Prof. Dr. Canan Karatay, zeytinyağının sağlık bakımından önemini, İsrail’den gelen misafir konuşmacı Oded Salmon, İsrail’de zeytinciliği nasıl geliştirdikleri konusunda bilgi verdi.
İlk hasat tadıldı
Şehirde zeytin pazarı kuruldu. İlk hasat zeytinyağları tadıldı. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Sayın Ümmühan Tibet’ten öğrendiğime göre;
Bu ürün dönemi toplam 1.5 milyon ton zeytin danesi üretimi bekleniyor. Geçen yıla göre ağaç başına 3 kg, yüzde 27 oranında verim artışı bekleniyor.
Ürünün yüzde 28’i 432 bin tonu sofralık zeytin olarak, kalan yüzde 72’si yağlık zeytin olarak değerlendirilecek.
Toplam 1 milyon ton yağlık zeytinden, yaklaşık 177 bin ton yağ elde edilecek.
Geçen yıla göre bu ürün dönemi zeytinyağı üretiminde yüzde 18 artış bekleniyor.
Türkiye genelinde:
Önümüzdeki dönem toplam 433 bin ton sofralık zeytinin yaklaşık 80 bin tonunu ihraç edeceğiz. Yaklaşık 165 milyon dolar ihracat geliri bekliyoruz.
Toplam 177 bin ton zeytinyağının yaklaşık 30 bin tonunu markalı ambalajlı, yüksek katma değerli olarak ihraç edersek, yaklaşık 135 milyon dolar ihracat geliri elde edeceğiz.