Dr. Emin Yeğinboy

Dr. Emin Yeğinboy

yeginboy@gmail.com

Tüm Yazıları

Yapay zekâ nereye kadar
Yapay zekâ, günün birinde kontrol dışı kalarak insanları köleleştirebilir mi? ‘Upgrade’ insanlığın gelecekte ortaya çıkabilecek bu korkusu üzerine fantastik bir öykü anlatıyor. Boyundan aşağısı felç olan adamın, omuriliğine yerleştirilen Stem adlı yapay zekânın görev sınırlarını aşması, korkulanı ortaya çıkarıyor. Stem, sadece kolları ve bacakları hareket ettirmekle kalmaz, artık beynin yeni yöneticisidir. Bu durum, sahibine nereye kadar mutluluk verebilir? Yapay zekânın eylemi ile beden sahibinin isteği uyum içinde olmazsa ne olur?

Haberin Devamı

‘Testere’nin senaristi ve ‘Ruhlar Bölgesi-3’ün yönetmeni, Avustralya kökenli Leigh Whannell, ‘Upgrade’de dengeli anlatımıyla dikkat çekiyor. Son yıllarda tartışılmaya başlanmış bir konuyu aksiyona aktarmada, atmosferi yaratmada oldukça başarılı. İntikam sekansları defalarca seyredilmiş hissiyatı yaratsa da, iyi bir işçilikle çekilmiş. Yapay zekânın insanla mücadelesine konu olan ilk film, Stanley Kubrick ustanın efsane ‘2001: Uzay Yolu’nu (1968) bir kez daha izlesek mi acaba?

Yapay zekâ nereye kadar
Süper aile zor durumda

İnanılmaz Aile 2 süper kahraman filmleri arasında en hoşuma gideni diyebilirim. Süper kahramanlığın gerçek hayatla olan yüzleşmesini, kutsal aile çerçevesi içinde yaratıcı ve hınzırca çizilmiş bir çerçeve içinde tanımlıyor. Karakterler gerçek dışı olsa da, gerçek içinde nasıl gözükürdü düşüncesi mükemmel işlenmiş. Onlar da geçim sıkıntısı çekebiliyor, onların da çocukları büyütme sorumlulukları aynı. Süper kahraman erkeğin evde oturarak çocuklara bakması, kadının dışarıda kahramanlık yapması, çocukların dünyası derken eğlenceli anlar birbirine ekleniyor.

2004’te çekilmiş, ilkine oranla gelişmiş animasyon tekniklerinin ekmeğini yiyen bu ikincisi, aksiyon sahnelerinde mükemmel bir seyirlik sunuyor. Karakterlerin ruh durumlarını vurgulayan mimikler ve ailenin en küçüğü Jack-Jack filmin en hoş yanları.