Önceleri kıyamet koptu, çok konuşuldu, yüksek sesle tartışıldı...
Şimdilerde alıştık, söylenişi kulağa pek pratik geliyor; 2B
Yani orman özelliğini yitirmiş hazine arazisi.
Kamuoyunda 2-B arazisi olarak bilinen, Hazine arazilerinin satışını öngören kanun tasarısı, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edildi, yakın zamanda yürürlüğe girmesine ramak kaldı.
Hazine adına tarım alanına dönüştürül-mesinde yarar görülen 2-A alanları, devlet ormanları içinde veya bitişiğinde bulunan köylülere devrini Orman Bakanlığı yaparken, 2-B alanları ise Maliye Bakanlığı’nın tasarrufuna geçecek. Kanunda, satışlara yönelik birçok detay var; peşin ödemeler, taksitli satışlar vs. vs.
Ancak asıl tartışma yaratacak konu şu; hangi araziler tam olarak 2 B’ye girecek.
Bu konudaki çalışmalar sürüyor, en azından İzmir’de...
* * *
Kentteki 2 B arazilerinin yaklaşık olarak ne kadar olduğunu öğrenmek için geçen yıl İzmir Defterdarı ile görüştüğümde yaklaşık kesin bilgi veremiyordu çünkü çalışmalar sürüyordu.
Defterdar, Türkiye’de 2 B arazilerinin en yoğun olduğu üç ilin İstanbul, Adana ve İzmir olduğunu söylerken, yaklaşık 60 milyon metrekare büyüklüğünde 11 bin parselin satılacağını tahmin ettikleri bilgisini vermişti.
Gelinen durum bir yıl sonra dahi tahminleri çok aştı.
İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, kendi ekipleri ve kadastro memurlarıyla yaptıkları çalışmalarda 50 milyon metrekare alanı taradıklarını ve İzmir’de 100 milyon metrekarelik 2 B vasfı yitirmiş arazi saptadıklarını anlattı. Daha çalışmalar sürerken, rakam yüzde 40 arttı.
İzmir’de 2 B alanları Menderes-Gümüldür yüzde 20, Bergama’da yüzde 14, Dikili’de yüzde 10-11, Kemalpaşa’da yüzde 10, Bornova’da yüzde 10 olmak üzere ağırlığı bu bölgelerde yer alıyor. Manisa’da ise 6 bin 848 hektarlık 2 B alanı satışa çıkıyor.
Aydın, Orman Bölge Müdürlüğü ve Tapu Kadostro ekiplerinin kentin dört yanında 2 B çalışmasını bitirmek için gece gündüz uğraştığını belirtiyor, “Ekiplerin hava fotoğrafları çekmekten başı döndü” diyor.
* * *
Kadastro tutanakları kesinleşen veya güncelleme listeleri tescil edilen alanlarda, proje alanı belirlemek isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ile belediyelerce bu alanın sınırları tespit edilecek.
TOKİ’nin belirlediği alanlara ise belediyeler karışamıyor.
Sayın Aydın ve ekibinin harıl harıl çalıştığı doğru ama açıkçası bu işleyişde daha çoook soru işareti var.
Satışlarda alternatifli kurallar getiren yasa, alanı belirlerken kriterleri ise hayli kolay tutuyor.
Gelinen tablo bana göre beş sonuç ortaya koyuyor...
* Urla’da, Menderes’te, Kemalpaşa’da ormanların içerisine ne kadar kaçak yapılaşma ruhsat alamayan site, villa varsa 2 B olarak yasal hale gelecek.
* Özellikle CHP’li belediyelerle Şehircilik Bakanlığı sık sık karşı karşıya gelecek.
* Yasa devlete parasal katkı sağlamakla birlikte, bu orman arazileri vasfını nasıl kaybetmiş sorgulanmayacak.
* 2 B arazisi yapılarak TOKİ’ye devredilen arazilerin hangileri olacağı soru işareti yaratacak.
* Rüşvet iddiaları bu dönemde tavan yapacak.
* Orman köylüsü ise nihayet 2 A ile soluk alacak.
Umarım, aradaki doğrular vitrine konularak yanlışların üstü örtülmez.