2022 yılına merhaba dememize sayılı günler kaldı. Yeni yıl size önce sağlık sonra huzur, bereket, şans ve mutluluk getirsin. Her yeni yıl başlangıcı, daha iyi bir yaşam için kararlar almayı beraberinde getirir. Yeni yıla yeni hedeflerle başlanır. Diyet ve kilo verme isteği de genellikle bu hedeflerin başında gelir.
Peki ya yılbaşı sofrasında diyet olur mu? Yılbaşı gecesi diyet yapın, kendinizi sınırlayın demeyeceğim, korkmayın. Ama masanızı daha keyifli ve sağlıklı hale getirmek yeni yıl için güzel bir başlangıç olabilir. Böyle özel günlerde sofralarınızı hafifletmeye yardımcı birkaç öneriden bahsetmek istiyorum.
Hafif başlangıçlar yapın
Yemek öncesi salata ve zeytinyağlılar veya ızgara sebzeyle başlangıç yapılabilirsiniz. Aynı zamanda yemeğe çorbayla başlamanızda fayda var. Yemeğe çorba ile başlamak ana yemekte daha kontrollü olmanıza ve daha az kalori almanıza fayda sağlamış olur. Eğer geceyi evde geçirecekseniz, masanızda sınırsız tüketebileceğiniz salatalık, biber, marul yaprağı, çiğ karnabahar, kabak ve kereviz sapı gibi sebzeler olsun. Yanına yağsız yoğurt veya düşük kalorili soslar hazırlayabilirsiniz.
Tokluk sinyallerinizi dinleyin
Yılbaşı sofralarında birden fazla seçenek sofrada sizi bekliyorsa hepsinden küçük parçalar halinde almayı deneyin. Porsiyonlamaya dikkat edin ve tokluk sinyallerinizi dinleyin. Yapılan çalışmalar çiğneme sayısının artırılmasının, gıda alımını azaltmada ve kilo kontrolünde etkili olabileceğini gösteriyor. Doygunluk sinyalinin beyne varış süresinin yaklaşık 20 dakika olduğunu hatırlatmak istiyorum. Dolayısıyla, doyma sinyallerinin beyninize ulaşmasına izin vermeden yemek ihtiyacınızdan fazla tüketmenize neden olabilir. Ayrıca yavaş yeme sindirimi teşvik ettiği kadar yemekten de zevk almanıza ve tokluk sürenizin uzamasına da yardımcı olur.
Ana yemek olarak yılbaşının vazgeçilmezi hindi eti iyi bir seçimdir. Hindi etinin sadece yılbaşı gecesi değil, daha sık aklımıza gelmesi ve tüketilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kırmızı et ve tavuğa göre daha yüksek protein içerir ve yağ oranı da daha düşüktür. Bu nedenle daha sağlıklı bir seçim yapmak isteyenler için de ideal olduğunu unutmayın.
Tatlı seçimlerinizde daha hafif tercihler yapmak istiyorsanız mevsim meyveleri bu konuda size yardımcı olabilir. Farklı meyveler tüketerek de her birinin ona özel faydalarından yararlanacağınızı unutmayın. Turunçgiller, içerdikleri C vitaminiyle kış aylarında bizi hastalıklardan koruyan doğal kurtarıcılarımız. Suda çözünen bir antioksidan olan C vitamini, serbest radikalleri zararsız hale getirerek hücrelerinizi korur.
Kış aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan nar, yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi. Sert görüntüsünün ardında bereketli ve sağlık için faydalı taneleri yatıyor. Nar potasyum, lif, C, A vitamini ve niasin içeriyor. Vitamin, mineral deposu olduğu gibi antioksidan içeriğiyle bağışıklığınıza destek oluyor. Tüm bu nedenlerle yılbaşı sofranızda nara yer açmanızda fayda var. 2022 yılı nar gibi bereketli bir yıl olsun.
İsrafa hayır deyin
2022 yılında gezegeni ve geleceği beslemek hedefleriniz arasında olsun. Gıda israfı bugün bizimle ve yarın da bizimle olmaya devam edecek, bunun önüne geçmek ise elimizde. Yılbaşı sofralarınızda gıda israfını azaltmaya yönelik menüler oluşturun. Mutfakta israfa hayır deyin, çöpünüzü azaltmaya çalışın. Kalan yemekleriniz atık değil, artan olsun, hepsini yeniden değerlendirmeyi deneyin. Örneğin, yılbaşı gününden kalan pilavınızın içine yumurta kırıp köfte yapabilir veya artan ekmekler ve dolapta kalan sebzelerle mücver yapmayı deneyebilirsiniz.