Haziran ayı geldi. Havaların iyice ısınmasıyla birlikte beslenme düzeninde de bazı değişiklikler meydana gelebiliyor. Örneğin bu dönemde bazı öğünler atlanabiliyor, daha hafif, sıvı ağırlıklı öğünler tercih edilebiliyor.
Gün içinde en çok atlanan öğünlerden biri de kahvaltı. Eğer siz de sıcak havaların etkisiyle kahvaltıyı rafa kaldıranlardansanız, bir kere daha düşünün derim. Araştırmalar, güne kahvaltıyla başlamanın önemini gösteriyor. Bazı araştırmalar ise kahvaltıyı atlayan veya geçiştirenlerin, öğle saatlerinde sağlıksız yemek seçme eğiliminde olduğu ve gün içinde daha fazla yemek yediğini belirtiyor. Kahvaltıda sağlıklı seçimler yaparak hedeflediğiniz vücut ağırlığına ulaşmanız mümkün.
Kahvaltının yıldızı
Yumurta, kaliteli protein içeriğiyle kahvaltı dendiğinde akla ilk gelmesi gereken besinlerden. Yazın sıcaklarda yumurta yenmez diye düşünüyor olabilirsiniz ama unutmayın ki yumurta anne sütünden sonra en kıymetli protein olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda vücudunuz için önemli olan aminoasitleri de içeriyor, bu sayede vücudunuz proteinden tam olarak yararlanabiliyor. Yumurtanın diyetlerde vazgeçilmez olmasının en büyük sebeplerinden biri ise tok tutması olduğunu unutmayın. Ben de bugün yumurtanın önemini yapılan güncel araştırmayla bir kez daha hatırlatmak istedim.
Günde 1 yumurta
Yumurta kolesterol içeriğiyle kalp hastalığı olanların kafasında bazı soru işaretlerine sebep olabiliyor. Konuyla ilgili araştırmacılar, yumurta tüketiminin kandaki sağlıklı metabolitlerin miktarını nasıl artırabileceğini araştırmış. Geçtiğimiz hafta eLife dergisinde yayımlanan çalışma günde bir yumurta yemenin kardiyovasküler hastalık geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. 3.401 kardiyovasküler hastalığı olan ve 1.377 sağlıklı birey olmak üzere 4.778 katılımcının incelendiği araştırmada alınan kan plazma örneklerinde 225 metaboliti ölçmek için çeşitli teknikler kullanılmış. Araştırmacılar ayrıca kalp hastalığına bağlı 14 metabolit tanımlamışlar. Daha az yumurta tüketen bireylerin, daha düzenli yumurta tüketenlere kıyasla kanlarında daha düşük faydalı metabolit ve daha yüksek seviyelerde zararlı metabolitlere sahip olduğu bulunmuş. Her gün yumurta tüketen bireylerin kanlarında “iyi kolesterol” olarak bilinen HDL’nin bir yapı taşı olan apolipoprotein A1 adı verilen bir proteinin daha yüksek seviyelerine sahip olduğu sonuçlar arasında.
Konuyla ilgili olarak 2018 yılında Heart dergisinde yayımlanan, yaklaşık yarım milyon yetişkinin yer aldığı
bir diğer araştırma ise her gün 1 adet yumurta yiyenlerin daha az yumurta yiyenlere göre kalp hastalığı ve felç riskinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu belirtiyor.
Elbette her gün yumurtalı kahvaltı yapmanız gerekiyor demek doğru değil fakat haftanın 3-4 günü yumurtayı beslenme planınıza eklemenizi öneririm. Bazı günler haşlama, bazı günler rafadan, bazı günler ise omlet, menemen gibi farklı alternatifleri değerlendirmeyi unutmayın. Diğer günler ise çeşitlilik yaratarak yüksek lifli granolayla kahvaltı, bazı günler sandviç gibi seçenekler yaratabilirsiniz.
Yumurta alırken dikkat edilmesi gerekenler
Yumurta alırken dikkat edilmesi gerekenler
Aldığınız yumurtada
TR kodundan önceki rakamlar size şunları söylüyor:
0: Organik tavuk
1: Gezen tavuk
2: Kümeste özgür tavuk
3: Kafes tavuğu
Bu dört çeşit yumurta içinde sadece 0 kodlu olan yumurtanın organik şekilde üretildiği, tavuğa verilen yemin organik ve hormon uygulanmadığı biliniyor. Diğerlerindeyse GDO’suz yem ve hormon kısıtlaması yok.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024