Sıcak yaz günlerinde açık havaya taşınan yemekler, son öğünün geç saate kalması, kalabalık sofralar... Şüphesiz ki hiçbir şey mevsim sebze ve meyveleri ile dolu rengarenk bir sofra kadar yaz mevsimini çağrıştıramaz. Nemin ve sıcaklığın etkisini giderek artırdığı bugünlerde ferahlatıcı etkisi ile salatalar sofraların vazgeçilmezi oluyor. Peki salata hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz?
Akdeniz tipi beslenme
Sıcak havada su, vitamin, mineral ve lif içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı beslenme en iyi seçeneklerden. Kabak, salatalık, kavun, karpuz gibi pek çok yaz sebze meyvesi bu anlamda size yardımcı olacak. Cell dergisinde yayımlanan bir araştırmada 50 binden fazla birey değerlendirilmiş. Araştırma, daha iyi kardiyometabolik sağlığa sahip olan bireylerin bağırsaklarında Blastocystis seviyelerinin daha yüksek olduğunu belirtiyor. Blastocystis’in seviyeleri ise bitki bazlı, Akdeniz tipi bir beslenme programı ve minimum düzeyde ve işlenmiş gıdalar ile doğrudan ilişkili bulunmuş.
Salatanıza protein eklemek için ise ızgara balık veya peynir tercih edebilirsiniz. Böylelikle faydaları saymakla bitmeyen Akdeniz tipi beslenmeye uygun bir adım atmış olursunuz. Akdeniz tipi beslenme modelinin vazgeçilmezi, bitkisel protein kaynağı baklagillere değinmeden olmaz. Baklagilleri yazın sıcak yemek yerine soğuk çorbalara veya salatalara ekleyebilirsiniz. Filizlendirilmiş bakliyatla iyi protein biyoyararlanımı sağlayabilirsiniz. Filizlendirme işlemi ile daha yüksek antioksidan kapasite, daha iyi protein biyoyararlanımı ve daha iyi sindirim sağlamak ve bağırsak dostu bir dokunuş yapmak mümkün.
Yağlı tohumlar
Karpuzlu-cevizli, elmalı-bademli veya şeftalili-fındıklı salata yapma fikri kulağınıza nasıl geliyor? Taze meyve ve sebzeler vitamin, mineral ve antioksidan içeriğiyle sağlığınıza destek oluyor. Yağlı tohumlar ile salatanızı daha doyurucu yapabilirsiniz. Her gün bir porsiyon yağlı tohum tüketiminin kalp ve damar sağlığından zihinsel fonksiyona birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi var.
Sosla artan lezzet
Salataların lezzetli olması için bazen sosların miktarı konusunda cömert davranılabiliyor. Bu sebeple dışarıda salata tüketecekseniz sossuz tercih etmeyi veya sosunu kendiniz eklemeyi ihmal etmeyin. Kalp sağlığınız için salatada ilk kuralınız zeytinyağı olsun. Sirke ve limon suyu kullanarak da salatalarınızın lezzetini artırabilirsiniz.
Lor peynirli şeftalili semizotu salatası
Hazır şeftali tezgahlarda yerini almaya başlamışken lif ve protein içeriği ile rengarenk bir salata hazırlamaya ne dersiniz? Şeftali lif içeriği ile bağırsaklarınızı destekler, bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyen prebiyotikleri içerisinde bulundurur. Aynı zamanda anti-inflamatuar etki göstererek bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonuna destek olur. Bitkisel proteinlerden mercimek ve üzerine lor peyniri ile tokluk sürenizi destekleyebilirsiniz.
Malzemeler ve yapılışı: Salata için bir şeftali, bir salatalık, yarım demet semizotu, 2-3 yemek kaşığı filizlendirilmiş mercimek ve iki yemek kaşığı lor peyniri. Sosu için de bir yemek kaşığı zeytinyağı, yarım limon, bir tatlı kaşığı tahin, bir avuç nane, bir çay kaşığı zerdeçal ve karabiber. 3-4 cevizle blenderdan geçirilir, salatanın üzerinden dökülebilir.