Türk mutfağı bir anlamda bir köfte cennetidir diyebiliriz. Köfte sözcüğü Farsçadan geliyor. Dövülmüş, yoğrulmuş gibi bir anlamı var. Teknik olarak kıyılmış, dövülmüş, ezilmiş malzemelere şekil verilerek pişirilmesiyle yapılan yemeklere genel olarak köfte adı verilebiliyor. Elbette pişirilmeyen çiğ köfte, mercimek köftesi gibi köfteler de var. Köftenin içine tat verici çeşniler, baharatlar ve otlar konuyor. Aynı zamanda malzemelerin birbirine tutunabilmesi için ekmek içi, yumurta, ya da bulgur veya haşlanmış pirinç gibi bağlayıcı malzemeler de eklenebiliyor. Elbette bu tür ekler köftenin bereketli olması sonucunu da getiriyor, az miktarda kıymayla çok kişi doyabiliyor.
Kadınbudu köfte bu anlamda çok güzel bir örnek. Hem lezzetli ve çok sevilen bir köfte hem de çok bereketli. İçindeki pirinç bir gün önce pişen pilavın artanından olursa daha da lezzetli oluyor. Bu yönüyle kadınbudu köfte, Türk mutfağının ziyan sevmeyen yüzünü temsil ediyor. Dengeli haftalık beslenme planı açısından genelde pilav yapılan günün ardından yapıldığı için, ayrıca içinde de pirinç olduğu için yanına hep patates püresi yakıştırılmış. Zaten bir önceki gün sofrada pilav olduğundan, artık sıra patates püresinindir. Ama patates püresinin kremamsı dokusuyla kadınbudu köftenin çıtır kızarmış yumurtalı dokusu da çok yakışıyor doğrusu. Ancak kadınbudu köfteyi sadece sıcak yemek olarak düşünmek doğru olmaz. Soğuk olarak da sevilir, pikniklerde aranan lezzetlerden biri olur. Bu yüzden sadece iftarda değil soğuk olarak sahurda da yenebilir.
MALZEMELER
Köfte için:
- 750 g dana kıyma
- 2 adet orta boy soğan
- 1 çay bardağı pirinç
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 yumurta
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- ½’şar tatlı kaşığı tarçın, kimyon, karabiber
- ½ demet maydanoz (ince kıyılmış) ½ demet dereotu (ince kıyılmış)
Kızartmak için:
- 1 bardak un
- 2 yumurta
- Kızartmak için zeytinyağı (yaklaşık 2 bardak)
YAPILIŞI:
Soğanları çok ince kıyın. 2 kaşık yağda bir tatlı kaşığı tuzla kavurarak öldürün. Soğan yumuşayınca kıymanın yarısını ekleyin. Suyunun salıp çekinceye kadar kavurun. Kıyma suyunu salıp çeksin ama renk değiştirip kararmasın. Pişen soğanlı sıcak kıymaya yenibahar, tarçın, kimyon, karabiberi ekleyin, karıştırın ve soğumaya bırakın. Diğer tarafta ufak bir kapta pirinci bol suyla yıkayın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve 8-10 dakika kadar orta ateşte pişirin. Pirinç suyunu çektiğinde soğumaya bırakın. Kenara aldığınız soğanlı, kıymalı, baharatlı karışıma kalan çiğ kıymayı ve soğumuş olan pirinci ekleyin, karıştırın. Son olarak iki yumurta kırın, kalan bir kaşık tuzu ilave edin ve ince kıyılmış dereotu ve maydanozu ekleyin. Hepsini iyice yoğurun. Bütün harcı iyice karıştırdıktan sonra karışımı 1 saat dinlendirin. Servis kaşığı ile limon büyüklüğünde parçalar alın, top gibi yuvarlayın ve avucunuzda yassıltın ve bir tepsiye dizerek 30 dakika kadar dinlendirin. Unu geniş bir tabağı yayın. Yumurtaları bir kâsede bir fiske tuzla çırpın. Dinlendirdiğiniz köfteleri önce una sonra yumurtaya bulayın. Geniş bir tavada iki parmak kızdırılmış zeytinyağında her iki yanını kızartın. Limon dilimleriyle servis yapın.
Tunca Bengin
CHP’de ‘aday’ denklemi
24 Mart 2025
Cem Kılıç
İşte Türkiye işgücü piyasasının 2024 tablosu: İstihdam artıyor işsizlik düşüyor
24 Mart 2025
Didem Özel Tümer
Kararsızlar ne diyecek?
24 Mart 2025
Abdullah Karakuş
CHP, sokaklar ve sonuçları
24 Mart 2025
Hakkı Öcal
Paris’le Londra’dan komedi koalisyon
24 Mart 2025