Uzakdoğu ülkelerinin mutfaklarını bilmezdik. Derken “Pekin ördeği” denilen cins ördeğin fırınlanmışını tatmaya başladık. Ardından Japonların suşi çeşitlerini öğrendik. Uluslararası otel zincirlerinde açılan Japon lokantaları İstanbul’dan, Ankara’dan başlayarak büyük şehirlerde yayılır oldu.
Önceleri Japon lokantalarında yemek yemek, suşi ısmarlamak pahalı idi. Görüldü ki, halkımız Uzakdoğu yemeklerini beğeniyor. Japonların suşisi yanında Çinlilerin ve Taylandlıların yöresel makarnalarını, sebzelerini, deniz ürünlerini, etlerini karıştırarak hazırladıkları yemekleri her yaştan Türk insanı beğenmeye başladı. Giderek Türkler de bu işe soyundu. Uzakdoğu’dan şefleri getirterek, Uzakdoğu lokantaları açıyorlar.
Bunların en başarılılarından biri Sushico. Mim Kemal Öke Caddesi’nde Delicatessen ile Hünkar lokantalarının bitişiğine taşındı. Kocaman salonu, renkli, neşeli dekore etmişler. Salon cıvıl cıvıl.
Bana anlatıldığına göre Sushico şimdilerde değişik şehirlerde 20 dolayında şubesi olan bir zincirmiş. 1997’de Selim Yalın tarafından kurulmuş, işletiliyormuş.
20 yıl kaliteyi devamlı yükselterek büyümeyi sürdürmek önemli. Dikkati çeken, yemek salonunun müşterinin rahat edeceği şekilde tasarlanması, güler yüzlü ilgi ve servis, servis elemanlarının menüyü bilerek müşteriye yardımcı olmaları, yemeğin gecikmeden servis edilmesi ve nihayet fiyatların uygun olması.
Farklı yiyecekler var
Menü, yemeklere yabancı olanları bilgilendirecek şekilde bol fotoğraflı ve açıklamalı olarak hazırlanmış.
Biz ilk defa gidiyoruz. Nişantaşı’nın müdürü Muzaffer Basel ile yardımcısı Ege Akdeniz ilgi gösterdiler. Hemen hemen tamamen dolu salonun duvar dibinde bir masaya oturduk. Masamızla Engin Ergen ilgilendi. Sushico’nun deneyimli çalışanlarındanmış. Menü hakkında bilgi verdi. Ne tür yemeklerden hoşlandığımızı sorarak tavsiyelerde bulundu.
Sushico’larda yemek yiyenlerin tercihi yüzde 60 Çin, yüzde 30 Japon ve yüzde 10 Tayland mutfağı imiş.
Biz önce çıtır yeşil fasulye (18 lira) ısmarladık. Bütün yeşil fasulyeler yağ çekmeden çıtır çıtır hale gelecek şekilde kızartılmıştı. Daha sonra iki parça Çin böreğini (16 lira) tattık. Karışık tempura tabağını (35 lira) denedik. Kızgın yağda kızartılmış karides, kalamar, yeşil fasulye lezzetli idi. Japon mutfağını denemek için de İstanbul Roll diye listede yer alan pişmiş roll sipariş ettik (beş parçası 34 lira). İstanbul Roll’da kızarmış karides, avokado, mayonez, salatalık ve yuvarlak kesilmiş, dışı kızarmış, teriyaki soslu somon vardı. Sebzeli, dana etli erişte (26 lira) yemeye niyetli idik ama yediklerimiz yetti.
Sushico’nun menüsünde çorbadan sebze çeşitlerine, çiğ ve pişmiş deniz ürünleri ve etlerden makarnaya, ördekten suşiye farklı yiyecekler var.
Mutfağı, servisi, fiyatları beğeniliyor ki şube sayısı artmış ve 20 yıldır müşterisi eksik olmamış.