Zorlu Center’da bir içecek ya da bir tabak yemek için uğrayabileceğiniz İtalyan kahve-lokanta konseptindeki Morini’nin özelliği, değişmeyen mutfak ve servis kalitesi.
Zorlu PSM Gösteri Merkezi’ndeki oyunlara giderken karı koca Morini’ye uğramayı adet edindik. Morini’de, 2013 yılından bu yana mutfağın ve servisin kalitesi değişmedi. Bu çok önemli. Daha önce beğendiğiniz yemeği ısmarladığınızda, lezzetin değişmediğini görüyorsunuz. Bizim klasik menümüz Kanada ıstakozu ile yapılmış spagetti... Ne var ki, Kanada’dan ıstakoz gelmediğinde menüden çıkarıyorlar. Taze domates soslu makarnaya karıştırılan, ufak ıstakoz parçaları makarnaya bir başka lezzet veriyor. Gösteri merkezindeki oyun öncesi gittiğimizde, iç salondaki ve salonun önündeki masalarda yer yoktu. Biraz bekledik. Salon Müdürü Reha Laçiner’in ilgisiyle iki kişilik bir masaya oturduk. Masamızla Engin Aydın, Kadir Yılmaz, Muhammed Demirci ilgilendiler. Mutfak şefi Kemal Burdurlu, makarna şefi Doruk Ulufer imiş.
Altı Michelin yıldızı almayı başarmış
Morini, Michael White isimli Amerikalı bir şefin lokanta zincirinin bir halkası. Beş yıl önce Michael White’la Morini’de tanışmıştım. İstanbul’u sevmiş. İmkan buldukça geleceğini, mutfak ve servisle ilgileneceğini söylemişti. Michael White, Wisconsin doğumlu Amerikalı bir şef ama uzun yıllar İtalya’da çalışmış. İtalyan mutfağı hayranı. İtalyan mutfağının en iyi uygulayıcılarından biri olarak ün yapmış. Farklı restoranlardan toplam altı Michelin yıldızı almayı başarmış. New York’ta, Osteria Morini ismiyle bir İtalyan lokantası, Marea ismiyle deniz ürünleri lokantası, Costata adıyla bir et lokantası açmış. Merrill Lynch’in dünya başkanlığında bulunan yatırım bankacısı Ahmass Fakahany’ın finansal desteğiyle Altamarea zincirini kurarak, Amerika’da ve başka ülkelerde 9 farklı isimle lokantalar açmış.
Üç iş kadını Türkiye’ye getirdi
Aslında Morini’yi İstanbul’a getiren üç meslek kadını. Başak Soykan ODTÜ mezunu. Unilever’de ve New York’ta çalışmış. Yaprak Baltacı ODTÜ mezunu. Banka genel müdür muavinliği yapmış. İkisi kardeş. Aslı Sayar ise Boğaziçi Üniversitesi mezunu. Unilever’de çalışmış. Başak ile Unilever’den arkadaş. Başak Soykan, New York’ta yaşarken Osteria Morini’ye gider, çok beğenirmiş. İstanbul’da, Beymen’in Zorlu Center’daki mağazasında kahve-lokanta olarak ayrılan bölümü kiraladıklarında, üçü birden New York’a giderek Morini’nin sahibi ve şefi Michael White’ı ikna etmişler. Ortak olmuşlar. Ve de İstanbul’daki Morini’yi açmışlar.
Morini bir kahve-lokanta. Kapalı bölümü yüksek tavanlı. Dekoru güzel. Kahve-lokanta konseptinde faaliyet gösterdiğinden sadece alkolsüz veya alkollü içecek için, sadece bir tabak yemek veya bir kadeh şarap içmek için uğranılacak bir mekan. Çorbalar 26 lira. Burrata, bresaola, prosciutto, carpaccio gibi giriş tabakları 36 lira dolayında. Ev yapımı makarnalar ve risotto 45 lira. Etli, balıklı ve tavuklu salatalar 35-45 lira. Et yemekleri 66 lira dolayında. Morini’nin özelliği, değişmeyen mutfak ve servis kalitesi. Gittiğinizde ne yiyeceğinizi, masanızla nasıl ilgilenileceğini, ne hesap ödeyeceğinizi biliyorsunuz.