Ali Rıza Kardüz

Ali Rıza Kardüz

Tüm Yazıları

Ankara’da doğup İstanbul’da şube açan Quick China’da 250 çeşit Uzakdoğu yemeği var...

İstanbul’da, Nişantaşı’nda Atiye Sokak’taki üç katlı eski İstanbul köşkünde şimdilerde Uzakdoğu yemekleri yenilen bir lokanta var. İsmi İngilizce Quick China, Türkçe “Şipşak Çin!”
Bu lokanta, İstanbul’a Çin’den değil de Ankara’dan gelmiş bulunuyor. Ankara’da Boğaç Üner 1996 yılında fast food Çin yemekleri servisi yapılan bir küçük lokanta açmış. İlgi görünce işi büyüterek Uğur Mumcu Sokağı’nda Quick China markasını parlatmış, markasını başkalarına kiralamaya başlamış.
Berna ve Mesut Yılmaz’ın çocukları Yavuz ve Hasan Yılmaz iki arkadaşları ile bir olarak ismi kiralamışlar ve İstanbul’da Nişantaşı’nda açtıkları lokantaya bu ismi vermişler. Lokanta işinde sadece isim kiralanmıyor; ismi kiralayan, kira bedeli içinde mutfak bilgisi, mönü, danışmanlık hizmetlerinin sorumluğunu da üstleniyor.
İstanbul’da Çin lokantası ilgi görür mü, İstanbul’da ilk Çin lokantası acaba ne zaman açılmış diyerek araştırırken Mehmet Yaşin usta imdadıma yetişti. Yaşin’den öğrendiğime göre İstanbul’da ilk Çin lokantası Talimhane’de 1957 yılında açılmış. Açan da, 1949’da Çin’deki komünist rejimden kaçarak eşi Fatima ve altısı kız, ikisi oğlan sekiz çocuğu ile İstanbul’a gelen Wang Zhensan imiş.
Yakar Çakar adındaki bir Türk hem lokantada garsonluk yapar, hem kasaya bakar, hem mutfağı idare eder hem de Wang’ın çocuklarını okula götürürmüş.
Lokanta dolup taşarmış. Wang ve Yakar Çakar ikilisinin tek derdi yemek yapacak malzeme bulmakmış. Eşi Fatima, evlerinin banyosundaki küvetin içinde, pamukların içinde soya filizleri yetiştirirmiş. Wang Zhenshan 1961 yılında ölmüş. Fatima 2002 yılına kadar lokantayı açık tutmuş. Yıllar sonra çocuklarından İsa Wang’ın Kadıköy Feneryolu’nda Mai Ling isimli Çin lokantası ile baba mesleğini devam ettirmeye soyunmuş.
Şimdilerde İstanbul’da çok sayıda Çin lokantası var.
Quick China lokantasının adı Çin ama mutfağında Çin yemekleri yanında Japon ve Tayland yemekleri var.
Daha önceleri Cafe Wien ve Tap’s olarak hizmet veren binanın içini çok güzel şekilde dekore etmişler, döşemişler. Lokantayı Şaban Dalıcı yönetiyor. Lavrence Lau Kou Jung isminde bir mutfak sorumluları ile iki Taylandlı üç Japon mutfak şefleri var. Yabancı şefler, yerel giysileri içinde müşterilerin izleyecekleri biçimde açık mutfakta yiyecekleri hazırlıyorlar.
Salonlara normal ölçülerde ve de yere yakın sandalye ve masaları dizmişler. Servis sorumlusu Özgür Akbal masamız ile ilgilendi. Mönü hakkında bizi bilgilendirdi. Çünkü 250 çeşit, çoğunun ismini bilmediğimiz Uzakdoğu yemeği var. Her yemeğin ismi ve fiyatının yanında fotoğrafı da mönüde yer alıyor.
Uzakdoğu yemekleri hafiftir, mideye oturaz. Biz servisten de yemeklerin lezzetinden de memnun kaldık.

Haberin Devamı

İstanbul’da başkentli Uzakdoğu lokantası

Fiyatlar...
Giriş yiyecekleri 9-17 TL (Ördek etli Çin böreğini tavsiye ederim-11TL).
Buharda mantılar 9-11 TL (Sebzeli mantı tavsiye olunur-9 TL).
Salatalar 9-12 TL (Çin salatası güzel-9 TL).
Sebzeler 15 TL (Çıtır mevsim sebzelerini deneyiniz).
Deniz mahsulleri 25-31 TL.
Suşi çeşitleri (Her çeşitten iki parça) 8-16 TL arasında.
Tayland mutfağının özel yemekleri 12-25 TL arasında
(Dana satay, kiremitte şiş kebap tavsiye edilir-19 TL).