Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın 11 Temmuz’da attığı tweet:
“Aylar önceki üzücü şiddet olayları yeni yaşanmış gibi servis ediliyor. Hastaları mağdur gösterme amaçlı eski videolar tekrar yayınlanıyor. Hekimlerin halkına bağlılığını sorgulayan ifadelere rastlanıyor. Bu kasıtlı davranışlara vereceğiniz en iyi cevap, dikkate bile almamaktır.”
Sağlık Bakanı Koca, 14 Temmuz’da da şu tweet’i paylaştı:
“Olay yerinden haber veriyor edasındaki hesap sahte. Emniyetimiz kendisini takibe aldı. Bu gibiler çok ve şiddet olaylarının dozunu ‘az’ buluyorlar. Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde dün yaşananları detayıyla biliyoruz. Mücadelemiz hem şiddetle hem art niyetle.”
Bir yandan yeniden hortlayan korona, diğer yandan sağlık çalışanlarına ve doktorlara yönelik artan şiddet gibi iki ciddi sorunla mücadele etmesi gereken Sağlık Bakanı’nın Twitter aracılığıyla algı operasyonu yapanlarla uğraşmak zorunda kalması önemli. Çünkü bu konu ciddi.
Çünkü bu her geçen gün beka sorunu haline gelen bir konu.
Rakamlar korkunç
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkan Yardımcısı Seyit Ahmet Dikici’nin geçen ay açıkladığı veriler, Twitter aracılığıyla nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzun kanıtı:
“Son 24 saat içerisinde tüm Türkiye’de atılan tweet’lerin sadece yüzde 70’inin gerçek kullanıcılar tarafından atıldığını, yüzde 26’sının bot hesaplar tarafından yönetildiğini, bu bot hesapların yaklaşık yüzde 50’sinin PKK ve FETÖ tarafından kullanıldığını belirledik.
Bu yıl mayıs ayında 12 milyon 479 bin hesap üzerinden paylaşılan 145 milyon tweet’in yaklaşık yüzde 23’ü bu bot hesaplar üzerinden. Türkiye’de gündem olan 10 etiketten bazılarının yüzde 52’si bu bot hesaplardan.
Yüzde 69’u bot hesap
Siber Suçlarla Mücadele Dairesi’nin Doktor Ekrem Karakaya’nın Konya’da görev başından öldürülmesinin ardından yaptığı ve kamuoyuna açıkladığı çalışma, yıllarca silahla ve bombalarla Türkiye’yi bölüp, parçalamayacağını anlayanların yeni eylem alanlarının sosyal medya olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Siber Suçlarla Mücadele Dairesi’nin yaptığı açıklama:
Son bir ay içerisinde kendisini ‘doktor’ olarak tanıtan 2.199 yeni hesap açıldı. 671 isimli hesaptan 111.239 paylaşım yapıldı.
1.528 adet bot hesap açıldı ve bunlardan da 207.567 paylaşım yapıldı.
Kendini doktor olarak tanıtan yeni hesaplardan yüzde 69’u bot.
Terörün yeni silahı
Twitter’da #DoktorumaDokunma #HekimlereOrganizeSaldırı #SağlıktaTerör #DrEkremKarakaya ÖLDÜRÜLDÜ #konyaşehirhastanesi #SağlıktaŞiddeteHayır etkietleri üzerine de çalışma yapan Emniyet Genel Müdürlüğü ilgili etiketlere ilişkin toplam 34.748 hesap arasından 17.745 hesabın bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesap olduğunu tespit etti.
Siber Suçlarla Mücadele Dairesi tarafından yapılan açıklamada bu etiketlerle atılan tweet’lerin yüzde 22’sinin FETÖ’ye iltisaklı kişiler tarafından atıldığı vurgulandı.
Sağlık çalışanlarının ve hastanelerin yeterince korunmadığı, şiddet olaylarına ilişkin yasaların yetersiz olduğuna dair söylemlerin dolaşıma sokularak toplumda panik ve güvensizlik oluşturan paylaşımların bot/operasyon hesaplarca yayılmasını ciddiye almayanlara Elon Musk’ın 44 milyar dolar verdiği Twitter’ı almaktan neden vazgeçtiğini hatırlatmakta yarar var.
Cem Yılmaz’ın isyanı
Elon Musk, Twitter yönetiminden ısrarla bot hesapların sayısını istedi. Çünkü Musk’ın amacı, bot hesapları silip Twitter’ın kötü amaçlı gruplar tarafından manipülasyon aracı olmaktan kurtarmaktı. Twitter yönetimi, işlerine gelmeyen bir operasyonu engellemek için bot hesapların sayısını bildirmeyince Musk, “Yokum” dedi.
15.8 milyon civarında takipçisi olan Cem Yılmaz bile Twitter mağduru.
Biri, Twitter’da 15 Temmuz için ‘Tiyatro sessiz izlenir’ yorumunda bulunduğunu uydurduğundan beri her yıl dönümünde linç yiyen Cem Yılmaz sonunda isyan etti:
“Sosyal medyada yine hiçbir ilgim, alakam olmayan ‘yapıştırma’ 15 Temmuz sözlerini biri fotoğrafımla paylaşıp durdu, bir diğeri de küfür etti. Her sene bu pisliği yapıp duruyorsunuz. Allah belanızı versin.”
GÜNÜN SÖZÜ
“Bir gün kalkacaksınız ve hep hayal ettiğiniz şeyleri yapmaya vakit kalmamış olacak. Şimdi tam zamanı. Harekete geçin.” (Paulo Coelho)