Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyadan bazı üniversitelerin pop müzik ikonlarına karşı kayıtsız kalmayıp, onların nasıl başarılı olduklarını ders konusu yapmasına dair birkaç haberi paylaşacağım:

5 Şubat 2022- New York Üniversitesi’nde Taylor Swift’in müzisyen, iş insanı, country şarkıcısı ve pop ikonu olarak gelişimi incelenecek.

15 Ağustos 2023- Taylor Swift, Belçika’nın Ghent Üniversitesi’nde ders konusu olacak.

01 Mart 2024- Filipinler’deki Diliman Üniversitesi, Taylor Swift’in yaşamı ve sanatsal etkisine odaklanan yeni bir seçmeli ders açtı.

Haberin Devamı

13 Kasım 2024- 32 Grammy ödüllü tek şarkıcı Beyonce, Yale Üniversitesi’nde ders konusu olacak, sosyal ve politik konularda nasıl bir farkındalık yarattığı incelenecek.

Yale’den New York Üniversitesi’ne, Belçika’dan Filipinlere müziğin ikonları ders olarak okutuluyor, akademik analizler yapılıyor.

Böyle şeyler bizde olmuyor.

Bunun sebebi, bizde Taylor Swift ve Beyonce ayarında pop ikonu olmaması mı, yoksa akademisyenlerin popüler kültüre mesafeli durması mı?

Sahte videoyu gerçek sanan emekli amiral

Türk Deniz Kuvvetleri’nin envanterindeki LHD sınıfı (havuzlu helikopter gemisi) TCG Anadolu, Türk Donanması’na katıldığında (10 Nisan 2023) emekli amiral Türker Ertürk, o dönemde TV programlarında ve sosyal medyasında günlerce, “Bu geminin motorunda sorun var” diye kara propaganda yaptı.

19 aydır TCG Anadolu’nun motoru hiç arıza yapmadı. Bu süreçte konuk olduğu programların hiçbirinde Ertürk’e hiç kimse, “Paşam, TGC Anadolu’nun motoru saat gibi çalışıyor, ama sizden bir özür gelmedi” demedi, diyemedi...

İç ve dış politikadan ekonomiye, terörden ABD seçimlerine her konuda fikir sahibi olan emekli amiral, bu kez de sanal alemde karşısına çıkan videoyu gerçek sanıp, canlı yayında döktürmeye başladı. Ne moderatör ne de Ertürk gibi her konuda uzman(!) olan stüdyodaki yorumculardan biri, “Amiralim o video gerçek değil. Dolandırıcıların yapay zeka ile yaptıkları bir video” demedi. Onlara göre muhalif bir kanalda dolandırıcıların yaptığı videoyu dayanak göstererek iktidarı karalamak mübah mı acaba?

Haberin Devamı

Bu dersler bize ders olmuyor

‘Bir Ömür Geçti’ye ‘gelincik’li kapak!

Banu Kırbağ adı gençlere tanıdık gelmeyebilir ama bizim kuşağın iyi tanıdığı ses sanatçısı, besteci, aranjör ve Türkiye’nin ilk kadın orkestra şefidir.

1970’li ve 80’li yıllardaki  ‘Ölsem de Bir Kalsam da Bir’,  ‘Unutulur’,  ‘Az Bana’,  ‘Kırık Hava’ ve ‘Sevgi Kuşun Kanadında’ şarkılarıyla sevilen Kırbağ, uzun bir aradan sonra yeni bir çalışmayla çıktı hayranlarının karşısına...

Şarkıcı, ‘Bir Ömür Geçti’nin kapağında niye kendi tasarımı olan gelincik çiçeğine yer verdiğini şöyle açıkladı:

“Gelincik çiçeği; gençlik, aşk ve ölümlülüğün geçici doğasını sembolize eder. Kırmızı gelinciklerin canlı rengi, güçlü duyguları ve özellikle aşkı temsil ederken, aynı zamanda hayatını kaybeden askerlerin kanını ve fedakârlıklarını da anımsatır. Yitirdiğimiz  ‘üç fidan’  ve nicelerine atfedilmiş bu şarkıyı çok iyi anlatan bir görsel bu.”

GÜNÜN SÖZÜ

“Biliyorum ki düşmek değildir insanları üzen. Elinden tutar gibi yapıp, aslında itenlerdir insanı hayata küstüren.” (Paul Auster)