Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki “Yayıncılıkta Özgürlük ve Sorumluluk” söyleşisinde dünyadan örnekler vererek RTÜK’ün uygulamalarını savundu:
“Bizim uygulamalardaki demokratik yapı ne Almanya'da, ne Fransa'da, ne İngiltere'de var. Rusya'da, Çin'de hiç yok. İngiltere'de Kraliçe veya Kraliyet ailesinin aleyhine yorum yapan bir kişi BBC'ye de, başka kanala da çıkamaz. Almanya'da bir genç, sosyal mecra üzerinden bir paylaşımda anayasal kurumlarına karşı bir suç işliyorsa parasal ceza 57 bin eurodan başlıyor, direkt hapisle de cezalandırabiliyorlar. Onun ötesinde Twitter, Instagram veya Fecabook; o kişinin ev adresine, telefon ve kimlik numarasına kadar vermekle hükümlüdür. Oranın RTÜK'ü olan OFCOM'un verdiği kararların aleyhine konuşamazsınız."
Şahin’in bu açıklamasından bir gün sonra “Dijital müdahale: Devlet kurumu Viginum, sosyal ağlardaki yayınlarımızı izleyebilecek” başlıklı bir haber vardı Le Figaro’da.
Perşembe günü Resmi Gazete’de yayımlanan kanuna göre Viginum; 2022 Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Fransa’yı yabancı dijital müdahalelerden koruyabilmek için kamuya açık tüm sosyal ağlardan bilgi toplayabilecek.
Ülkeye yönelik siber saldırılar ve kamuoyunu manipüle edecek paylaşımlara karşı mücadeleyle görevli Viginum, Fransa sınırları içinde Facebook, Instagram ve Twitter gibi tüm sosyal ağlarda hesabı olanların tüm bilgilerine erişebilecek.
Bütçesi 12 milyon euro olan, sosyal ağ analistleri, jeopolitik veya sosyal bilim uzmanlarının görev yaptığı Viginum’la ilgili haberde, “Fransa'da devlet, Rus, Çin veya Türk menşeli kötü niyetli aktörleri izliyor” bilgisi de vardı.
Her fırsatta bize demokrasi ve insan hakları dersi veren Fransa’nın dışarıdan gelecek dijital müdahaleler için kurduğu Viginum eliyle tüm sosyal ağlarda hesabı olanların kişisel verilerini erişme yetkisine ve “Türk menşeli kökü niyetli aktörler” tespitine ne demeli?
Sözleri ti’ye alınan Melis Sezen ne dedi?
“47. Altın Kelebek”te “Pantene Yıldızı Parlayanlar Ödülü”ne layık görülen Melis Sezen, kıyafeti ve sözleriyle geceye damga vuran isimlerden biriydi. Sezen’in ödülünü alırken “Bunu tutuyorum çünkü elimde şu an. Çok heyecanlıyım” demesini birçok ünlü ti’ye aldı. Milli voleybolcu Ebrar Karakurt, sosyal medyadaki “Bunu giyiyorum, çünkü üstümde” ve “Bakıyorum çünkü gözüm var” paylaşımlarıyla genç oyuncuya gönderme yaptı.
Oyuncu Pelin Öztekin, Ayta Sözeri’ni dinlemeye gittiği mekânda bir şarkı söylemesi için sahneye davet edildiğinde “Sil Baştan”ı söyleyip ardından, “Şimdi elimde mikrofon tutuyorum, çünkü elimde” dedi.
Sosyal medya fenomeni Tansu Dayan’ın “Kelebek etkisi” videosuyla ti’ye aldığı Melis Sezen, ‘Magazin Masası’na o gece yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Sahneye çıktım, günlerdir ne konuşacağımı düşünüyordum, konuşma hazırladık. Ama çıkmadan önce herkes çok güzel konuşuyorlar. Bana geldiğinde dedim ki ben galiba konuşamayacağım, teşekkür edip ineceğim. Çıktım; sadece beyaz ışık gördüm. Bir anda hafıza kaybı yaşadım. Heyecandan gözlerimi kapattım. En son ödülümü tutuyorum çünkü elimde gibi bir şey demiştim. Heyecan...”
2022’nin gözde meslekleri
Forbes, 2022 yılında gözde olacak meslekleri açıkladı.
Forbes’a göre, pandemi sürecinin yorduğu sağlıkçılardan üçte biri mesleğini bırakma eğiliminde olduğu için bilhassa hemşirelere 2022 yılı iş fırsatı yaratacak.
Yeni yılda yeni iş olanakları sağlayacak alanlardan biri de bilgi teknolojisi.
Lojistik ve tedarik zinciri yönetimi de 2022’nin gözde işleri olacak.
Finansal yönetim, önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 15 oranında artması beklenen iş olanakları arasında.
Aktüryal ve istatistikçilere de yeni iş olanakları sunacak 2022.
GÜNÜN SÖZÜ
“Bir insanın karakterini test etmek istiyorsan ona yetki ver.” (Abraham Lincoln)