Trabzon’un Akçaabat ilçesinde peş peşe yaşanan iki olay tamamen tesadüf de olabilir, planlı bir oyunun parçası da...
Trabzon’un bir ilçesindeki iki olayı ‘yerel’ diye geçiştirmek de mümkün değil...
Çünkü vandalın biri, şehir meydanındaki Atatürk Anıtı’na çirkin bir saldırı yaptı. Atatürk düşmanı S.V., balyozla heykelin ayaklarını tahrip etti.
Salı günü yaşanan bu çirkin saldırının ardından Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, yaptığı şu açıklamayla Atatürk Anıtı’na yapılan saldırıyı kınadı:
“Akçaabat şehir merkezinde bulunan Atatürk Anıtı’na yapılan çirkin saldırıyı şiddetle kınıyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’mizin kurucusu ve Türk Milletinin büyük önderidir. Bu tür saldırılar, Türkiye’nin değerlerine ve birlik beraberliğine zarar verir niteliktedir. Atatürk, Türkiye için çok değerli bir lider olduğu gibi, ulusal değerlerimize olan saygıyı da temsil etmektedir.
Yapılan çirkin saldırı sonrasında oluşan tahribatı onarmak için sabahın erken saatlerinde kısa sürede Atatürk Anıtı’na müdahale ettiğimizi ve onarımı yaptırdığımızı bilmenizi isterim. Kendini bilmezler tarafından yapılan çirkin saldırılar; doğrularımızı, inançlarımızı ve değerlerimizi değiştirmeye yetmeyecektir. Milli ve manevi değerlerine gönülden bağlı olan Akçaabat’ımızın adının bu tür olaylarla anılması da hem Akçaabatlı hemşehrilerimi hem de bizleri derinden üzmüştür. Güzel ilçemiz Akçaabat’ımızda bu tür olayların bir daha yaşanmamasını temenni ederek, bir kez daha yapılan bu saldırıyı şiddetle kınadığımı belirtmek isterim.”
Şarkıcılara itiraz
Aynı Akçaabat’tan bir haber daha... Akçaabat Belediyesi, 31. Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halk Oyunları Festivali’ni tanıtmak için basın toplantısı düzenledi. 20–23 Temmuz tarihleri arasındaki festivalde Taylan Türkmen, Bizim Gönül, Uğur Işılak, Sıla Kurt, Selim Seyis, Ece Seçkin, Cemal Kaygusuz, Cengiz Çoban, Pelin Karaağaçlı ve Onay Şahin gibi isimlerin sahne alacağı açıklanınca kendi zevki ya da dünya görüşünü topluma dayatma peşindeki bir basın mensubu itiraz etti:
“Ece Seçkin ve Sıla Kurt gibi sanatçıların Akçaabat kültürü ile ne alakası var? Bu kültüre sahip çıkacak onlarca Akçaabatlı sanatçı var. Akçaabat Belediyesi olarak popülist kültüre teslim mi oldunuz?”
Kültür alışverişi
Atatürk anıtına yapılan çirkin saldırıyı kınayan Başkan Ekim, bu eleştiri karşısında ise şunları söyledi:
“Popülist kültüre teslim olma lafını ben kabul etmiyorum. Yaptığımız kültürel faaliyetlerin içerisinde birçok geleneksel faaliyet var. Bizim halk oyunları kurslarımızda 4-5 bin öğrenci var. Kültürel anlamda, belediye kurslarımızda küçük yaştan başlayıp, belli yaşa kadar eğitim alan öğrencilerimiz var. Sanatçıların değerlendirilmesi noktasında bir komisyon var. O komisyonumuzun verdiği kararlar eleştiri konusu olabilir. Beğenen de beğenmeyen de olabilir... Bu tamamen kişinin sanatçılara duymuş olduğu beğeniyle alakalı bir durum. Yöresel sanatçılarımızı da işin içinde değerlendiriyoruz. Ama gençlerin ve belli bir yaş sınıfının beğenisini alan sanatçılar var. O sanatçılarımızı da bunun içerisine koymak zorundayız. Etkinliklerde yer alan yöresel sanatçılarımız da yörenin kültürünü yansıtacak bir şekilde sanatını icra ederek, o gelen gençlerin ilgisini bir şekilde oraya çekmiş olacaktır. Bunların hepsini sentezlemek gerekiyor. Hepsinden katarak bunun içerisinde bizim kültürümüzü de onlara aktarmak gerek.”
Başkan Ekim, son zamanlarda bazı belediyelerin yaptığı gibi tepki gerekçesiyle iki şarkıcının konserini iptal edebilirdi, ama etmedi.
Alkışlar Başkan Ekim’e, aldıkları kararın arkasında durarak o gazeteciye, ‘Sen istediğin gibi yaşa, ama başkalarının zevkine ve yaşamına karışma’ mesajı verdi.”
GÜNÜN SÖZÜ
“Hayatta üç şeyi iyi düşün. Kırmadan önce bir kalbi, çarpmadan önce bir kapıyı ve bitirmeden önce son sözünü.” (Konfüçyüs)