Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sınavların biri bitiyor diğeri başlıyor. Ve bizim gibi ülkelerde, bu sınavlar, yaşam boyu sürüyor! Bu yüzden, öyle ya da böyle, onlarla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor.
En önemlisi, sınavları, ölüm kalım meselesi olmaktan, mutlaka çıkarmalıyız. Çünkü birinde başarılı olan diğerinde başarısız, birinde başarısız olan da, bir sonraki sınavda harikalar yaratabiliyor! Bunun o kadar çok örneğini gördük ki, artık hiç hayret etmiyoruz.
Sınavdan sonra, tamam, benim için her şey bitti diyen, nice öğrenci, bir sonraki yıl, hayalini kurduğu üniversitelerden çok daha iyi yerlere girdiler ve doktora için dünyanın en iyi üniversitelerinden kabul aldılar ve burs kazandılar…
Sınav maratonunda, ara etaplarda birinci olanlar değil, yarışı tamamlayanlar, çok daha başarılı oluyor, bunu sakın unutmayın!.. Örneğin bugün ve yarın, çok ama çok önemli sınavlar var. Başarılıp olup üniversiteyi kazandığınızda her şey yoluna girecek mi? Hayır.
Üniversite sonrasında KPSS var ve o da en az YKS kadar önemli!.. O bitecek, başka sınavlar gelecek ve tam bitti diye sevinirken çocuk ve torunlarınızın peşinde koşturmaya başlayacaksınız..

Haberin Devamı

Üniversiteye giriş

Üniversite adayları rahat olmalı çünkü üniversitelerimizde herkese yetecek kadar yer var. Barajı aşmak zor değil ama yine de ne kadar çok net çıkartırsanız o kadar iyi olur. Çünkü bir puanda ortalama on bini kişi yer değiştiriyor. Şu an için, tek hedefiniz olmalı o da, olabildiğince yüksek puan almak, sonrası daha kolay.
Vakıfları düşünüyorsanız, fazladan her puan, burs oranlarınızın artması demektir ki ciddiye almanızda yarar var.
Bugünkü sınav önemliydi ama yarınkiler daha önemli, onun için bugünü bugün de bırakıp, yarına odaklanmakta yarar var.
Yarın ne olur, sorularla didişmeyin çünkü, sınavın kazananı, hızlı okuyup, hızlı karar verenler olacak!..

Liselerde ne oluyor?

Kolej kayıtları hızla sürüyor ama devlet okulları için kafalar karma karışık. MEB, 2 Temmuz’da açıklayacağı kılavuza, öğrencilerin Türkiye ve ilk yüzdeleriyle birlikte başarı sıralarını da mutlaka koymalı.
Çünkü tercih sayısı geçen yıla göre üçte bire indirildi, doğru ve sağlıklı tercih için nokta atışı yapmak gerekiyor. Yine bu arada, özellikle sınavla öğrenci alan okulların, geçen yıl, son kayıt döneminde, kaçıncı öğrenciyi aldığı da önemli bir yol gösterici olacaktır!..

Haberin Devamı

Bakan Yılmaz’ın LGS’ye yönelik açıklamaları ilginçti, işte satır başları:

- Sınava 971 bin 657 kişi girdi. 18 öğrenci tüm soruları doğru cevapladı.
- Birinciler Türkiye’nin her yerinden çıktı. Çoğunluğu devlet okulu.
- Okullarımız arasında da büyük fark olmadığını gördük.
- Öğretmenler, “Bazıları yetiştiremedi” diyor. Türkçe’den ilk 15 soruyu yapanlar 200 bin. “En zor” dedikleri matematikte ilk 10 soruyu yapan 80 bin, tamamını yapan 83, 19’unu yapan 365 öğrenci.

Evet, ilginç tespitler. Ama bütün bunlar, LGS’nin ölçme yeteneği yüksek, adil bir sınav olduğunu göstermiyor!.. Sınavlarda gösterilmeyen hassasiyet umarız tercih ve kayıtta öne çıkar!..