TatilBirleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde Anadolu izleri

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde Anadolu izleri

15.09.2021 - 14:51 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler, İkinci Dünya Savaşı'ndan büyük bir yıkımla çıkan dünyada yeniden böyle acı bir olayın yaşanmaması ve devletler arası iletişimi, kültürel alışverişi, dayanışmayı arttırmak amacıyla 24 Ekim 1945'te ABD'nin San Francisco kentinde kurulmuştur. 193 üyesi bulunan Birleşmiş Milletler'in merkezi New York'ta bulunuyor. Buradaki Birleşmiş Milletler GEnel Merkezi'nin ana mimarları ise dünyaca ünlü isimler olan Le Corbusier ve Oscar Niemeyer'dir.

Birleşmiş Milletler Genel Merkezinde Anadolu izleri

İhsan Dindar - Milliyet.com.tr İkinci Dünya Savaşı geride 60 milyondan fazla insanın öldüğü, tarihte ilk kez atom bombasının kullanıldığı ve mavi kıtanın neredeyse her yerinde sıcak çatışmaların yaşandığı topyekün bir felakete neden olmuştu. 1939 yılında Nazi Almanyası'nın Polonya'yı istilasıyla başlayan savaş, 1945'te ABD'nin Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine attığı atom bombalarıyla sona ermişti. Savaşın yaraları henüz çok tazeyken San Francisco'da toplanan konferansta, 24 Ekim 1945'te tüm dünya devletlerini tek çatıda toplayacak üst bir organizasyon kurulması kararı çıktı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Genel Merkezinde Anadolu izleri

YIKIMIN HEMEN ARDINDAN KURULDU

Aslında İkinci Dünya Savaşı öncesinde de Milletler Cemiyeti adı altında faaliyet gösteren bir çatı örgüt bulunmaktaydı. Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Milletler Cemiyeti, İkinci Dünya Savaşı'na giden yolda yeterince insiyatif alamamış ve bu büyük felakete engel olmamıştı. Bu tecrübe doğrultusunda 1945'te savaş biter bitmez San Francisco'da toplanan konferansta kurulan Birleşmiş Milletler'in organizasyon yapısı ve amaçları belirlendi.

MERKEZ NEW YORK

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi dünyanın en önemli finans merkezi olarak kabul edilen New York'ta bulunmaktadır. Bununla birlikte İsviçre'nin Cenevre kentiyle Avusturya'nın başkenti Viyana, Kenya'nın başkenti Nairobi'de de merkezler yer almakta. Birleşmiş Milletlere bağlı UNESCO'nun merkezi ise Paris'tedir.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Genel Merkezinde Anadolu izleri

New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi Binası, bu uluslararası örgüt ile özdeşlemiş ve onun simgesi haline gelmiş bir mimari yapı olma özelliği de taşımaktadır. Yapı, New York’un ünlü Manhattan adasında inşa edilmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Merkezi binasının bulunduğu bölge daha önce dönemin en zenginlerinden olan Rockefeller ailesinin mülküydü. Bina projesi gündeme geldiğinde arazi aile tarafından inşaatın gerçekleştirilebilmesi için bağışlanmıştır.

Birleşmiş Milletler Genel Merkezinde Anadolu izleri

ÜNLÜ MİMARLARIN ESERİ

İnşasına 14 Eylül 1948 tarihinde başlanan ve 9 Ekim 1952 yılında açılışı gerçekleştirilen New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi Binası 155 metre yüksekliğe ve 39 kata sahip. O dönemin parasıyla 65 milyon dolara mal olan yapının bugünün koşullarında maliyeti 630 milyon dolarlık bir harcamaya tekabül ediyor. 20. yüzyılın en ünlü mimarları olan Le Corbusier ile Oscar Niemeyer gibi isimlerin de yer aldığı 10 kişilik bir mimar ekibinin katkısıyla hazırlanan proje günümüzde New York'un da sembolleri arasında yer almakta.

Birleşmiş Milletler Genel Merkezinde Anadolu izleri

BİNADA GÖBEKLİ TEPE RÜZGÂRI

 Şanlıurfa'nın Örencik köyü yakınlarında dünyanın bilinen en eski ve en büyük inanç merkezi Göbeklitepe, 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Yaklaşık 12 bin yıllık geçmişe sahip Göbeklitepe'deki kazılarda Neolitik Çağ'la ilgili pek çok bulguya rastlandı. Ahmet Demirtaş tarafından Göbekli Tepe'deki P18 taşı yarı ölçülerinde New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde sergilenecek.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Genel Merkezinde Anadolu izleri

ANADOLU'DAN SERGİLENEN İKİNCİ ESER

Göbekli Tepe stelinden önce 1970 yılında Hitit ile Mısır arasında milâttan önce imzalanan ve tarihte bilinen en eski anlaşma olan Kadeş Barış Anlaşması'nın bir kopyası Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde sergilenmişti.